Hüvelyszárazság tartós kezelése hormonmentesen

Szponzorált tartalom
megjelent:

A hüvelyszárazságról még mindig él a vélekedés, hogy az ilyesmi legfeljebb az idősebb nőknek okoz problémát. A kellemetlen tünet az ő esetükben az ösztrogénhormon hiányával függ össze, csakhogy a nőknél életkortól függetlenül bármikor kialakulhat hormonszintcsökkenés. Nem árt tehát tudni, hogy létezik olyan hormonmentes segítség, amely akár hosszabb távon enyhítheti a hüvelyszárazság okozta panaszokat. (x)

Tünetek, amelyek hüvelyszárazságra utalnak

Az érintettek jellemzően a szexuális élet során tapasztalják meg elsőként, hogy valami nem stimmel náluk „odalent”: a hüvely nem megfelelő nedvesedése miatt az együttlét kényelmetlenséget, sőt fájdalmat is okozhat, szélsőséges esetben mindkét fél számára. Az intimitás ellehetetlenülése könnyen tönkreteheti a párkapcsolatot, ráadásul az, hogy a szerelmeskedés nem megy olajozottan, még csak nem is az egyetlen probléma. A nők mindennapjait ugyanis az intim tájékon szinte folyamatosan tapasztalható húzódó-viszkető szárazságérzet ugyancsak megkeserítheti, arról nem is szólva, hogy a kiszáradt szövetek jóval fogékonyabbak lehetnek a különféle fertőzésekre. A hüvelyszárazságot tehát mindenképpen tanácsos megszüntetni, máskülönben gyakrabban tarthatunk az olyan kellemetlen női nyavalyák kialakulásától, mint például a bakteriális hüvelyfertőzés vagy a hólyaghurut.

Nem a hormonpótlás az egyetlen lehetőség

Bár a hüvelyszárazságért a legtöbb esetben a hormonhiány a felelős, a tünetek csillapítása mégsem feltétlenül csak a hiányzó hormonok mesterséges visszapótlásával történhet. A hormonpótlás helyett amúgy is egyre több nő fordul szívesebben a természetes alternatívák felé, illetve sokaknak eleve nem javasolt a hormonterápia: például várandósság vagy szoptatás időszakában, illetve ha valakinek a családjában fokozott a hajlam az emlődaganatra – az ösztrogénpótlás ugyanis növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Cikatridina hüvelykúp

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Hormonmentes, ápoló hüvelykúp

Azoknak, akik a hormonmentes módszereket részesítik előnyben, jó választás a Cikatridina hüvelykúp. Ez a készítmény hialuronsavat, valamint többféle hámosító, illetve gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény ápoló kivonatát tartalmazza és recept nélkül kapható a patikában. A hialuronsav egy rendkívül magas vízmegkötő képességű molekula, amely nem véletlenül ismert márkás arckrémek összetevőjeként is. Ahogyan a bőrünket hidratálja, ugyanúgy képes újra feltölteni nedvességgel a hüvely kiszáradt hámszövetét. A Cikatridina hüvelykúp ápoló összetevői elősegítik a hámosodást, valamint erősítik, táplálják a hüvelyt bélelő érzékeny hámot. A készítmény használatával nemcsak a szex közbeni nehézségeket enyhíthetjük, hanem sokat tehetünk a hüvelyszárazság miatt a mindennapok során az intim tájakon jelentkező viszkető-feszülő érzés megszüntetéséért is.

Miért érdemes a kezelést hosszabb távon fenntartani?

Ahogyan az arcunkat is nap mint nap krémezzük, ugyanúgy a belső, láthatatlan szöveteink is hálásak lesznek a rendszeres hidratálásért. A Cikatridina hüvelykúpot tehát tanácsos hosszabb távon alkalmaznunk: kezdetnek egy 10 napos kúrával érdemes indítani, minden este 1 kúpot felhelyezve, majd később, fenntartó kezelésként elegendő lehet a heti 2-3 alkalom is.

Boldog nő változókorban

Mennyiben nyújt mást a Cikatridina kúp, mint egy intim síkosító?

Az intim síkosítók valóban megkönnyíthetik a szexuális aktust, azonban ne feledjük, hogy hatásuk csupán átmeneti. Ezek a szexboltokban vagy drogériákban kapható termékek hosszú távon nem jelentenek hatékony segítséget hüvelyszárazság esetén, mint ahogy az intim területen tapasztalható húzó, feszülő, viszkető érzést sem enyhítik a mindennapokban. Sőt, folyamatos hidratálás híján aligha képesek megóvni a kiszáradt intim szöveteket az esetleges fertőzésektől. Az intim síkosítót ráadásul jellemzően a legintimebb pillanatokban kell nekiállni kenegetni, ami sokak számára lehet illúzióromboló, és akár még a „harci kedvet” is lelohaszthatja.

A Cikatridina hüvelykúpot ezzel szemben nem alkalmilag, hanem kúraszerűen és az együttléttől teljesen független időben lehet és kell alkalmazni, rendszeres használatától ugyanakkor nem csupán pillanatnyi enyhülést, hanem hosszabb távú segítséget remélhetünk.

Kiket érinthet a hüvelyszárazság?

A leginkább érintett csoportok:

  • klimaxos vagy idősebb nők – a petefészkek hormontermelésének csökkenése, illetve végleges leállása miatt
  • várandós vagy szoptatós kismamák – az átmenetileg csökkent ösztrogénszint miatt
  • fogamzásgátlót szedő nők – mert a hormonszint ilyenkor is csökkenhet
  • egyéb gyógyszereket szedők (pl. antidepresszánsok) – a gyógyszermellékhatások miatt
  • bizonyos betegségekkel élők (pl. diabétesz, endometriózis)
  • sugár- vagy kemoterápiában részesülők – a kezelés mellékhatásaként

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.