A rák nem vár a járvány végéig!

Szerző: Szponzorált tartalom

Több ezer késve diagnosztizált rákbeteg lehet a COVID-19-járvány másodlagos áldozata, mivel későn jutnak el szűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra! (x)

A legújabb tudományos felmérések szerint az újonnan felfedezett daganatos betegségek száma jelentősen csökkent 2020-ban a pandémia kezdete óta, ennek hátterében valószínűen az áll, hogy a különböző rákszűréseket és egyéb rutinszerű egészségügyi vizsgálatokat késve, halasztva végzik el. Az USA National Cancer Institute modelljének becslése szerint a COVID-19-járvány miatt a túl későn megszülető mell- és végbélrák diagnózisok plusz 10 000 ember életét követelik majd a következő 10 évben, csak az Egyesült Államokban. A vastag- és végbélrák nálunk is komoly probléma, holott a szűrővizsgálatok segítenek a rák korai felismerésében, akkor, amikor még a legnagyobb esély van a betegség sikeres kezelésére.

A rák nem vár a járvány végéig

A túl késői diagnózis a beteg életébe kerülhet!

"Nem engedhetjük meg, hogy amiatt derüljön ki egy daganat túl későn, mert a beteg a COVID-19 járvány idején elkerülte a korai diagnosztikus vizsgálatot”- tette hozzá dr. Schwab Richárd gasztroenterológus főorvos.

"Itt, a Bank Centerben biztonságos környezetet, azaz a szakmailag jelenleg elérhető legmagasabb védelmet biztosítjuk a koronavírus tekinteteben betegeink számára. A központban az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterekdr. Schwab Richárd gasztroenterológus főorvos, folyamatos a levegőáramlás, illetve központi szűrés van minden helyiségünkben. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia kitörése óta egyetlen kollégánk sem fertőződött meg munka közben a Bank Centerben, és egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy betegeink között ez előfordult, vagy egyáltalán felmerült volna. A szokványos lázmérésen túl antigén gyorstesztet is végzünk a vizsgálatok előtt, hogy a fertőzés kockázatát tovább csökkentsük, mindenben követve a nemzetközi ajánlásokat.”

Létezik biztonságos kolonoszkópia

Az Affidea Magyarország többféle ráktípusra kínál szűrővizsgálatokat: ideértve a mellrák megelőzésében elsődleges mammográfiát, az ultrahang- és MR-, CT-vizsgálatokat, illetve a vastagbéltükrözést. Ez utóbbi szolgáltatás egy új, a legmagasabb szakmai normák szerint kialakított központban, a Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központban érhető el. A létesítményben az endoszkópián kívül az összes képalkotó vizsgálat is egy helyen megtalálható, így az ott dolgozó és egymással szorosan együttműködő radiológus és gasztroenterológus orvosoknak lehetőségük van arra, hogy a hétköznapi rutinmunka során egy-egy esetet részletesen is megbeszéljenek.

Kern Lajosné nyugdíjas gyógyszerész, a centrum egyik páciense elmondta: „2005 óta járok vastagbéltükrözésre, így már volt tapasztalatom más egészségügyi intézményekkel is. Nagyon örülök, hogy most a Bank Centert választottam, mert itt teljesen biztonságban éreztem magam a koronavírus fertőzéstől, ráadásul a legmodernebb gépeket használják. Az altatási folyamatról, a vizsgálatról, az ott töltött időről, a személyzetről és a kényelmes ágyról is csak pozitívan tudok mesélni. Ez egy kiváló létesítmény mindazoknak, akik fájdalommentesen, kényelmes körülmények között szeretnék a kolonoszkópiát megcsináltatni.”

A daganatos beteDr. Sike Robert, az Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központ centrumvezető főorvosagek családtagjai fokozott kockázati csoportba tartoznak

"Ha valaki eddig halogatta az ajánlott szűrővizsgálatokat, akkor éppen itt az ideje, hogy prioritásként kezelve, biztonságos körülmények között elvégeztesse azokat"- mondta Dr. Sike Robert, az Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központ centrumvezető főorvosa.

Nemzetközi ajánlások alapján kijelenthetjük, hogy az ajánlott rákszűrések elhalasztása olyan daganatokhoz vezethet, amelyeket nem ismernek fel időben (korai stádiumban), csak túl későn, amikor már előrehaladottabbá váltak és potenciálisan nehezebben kezelhetők."

Függetlenül attól, hogy valaki szembesült-e valaha a rák diagnózisával, fontos tudni: a korai vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 50 év feletti embernek szűrésre kell mennie. Emellett természetesen azonnal lépnie kell azoknak is, akik az előrehaladott daganatokra jellemző tüneteket tapasztalnak: székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, megmagyarázhatatlan fogyás, fájdalom, székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés.

Ezekben az esetekben nem lehet halogatni, mivel a késlekedés kritikusan érinti a daganatos betegség kezelhetőségét és a hosszú távú életkilátásokat. Fokozott rizikócsoportba tartoznak azok a családok, ahol az egyenesági rokonok között előfordult már gyomor és bélrendszeri rák. Itt a családtagoknál a szűrést az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni.

Tudjon meg többet a vastagbéldaganatokról és a szűrésről! Kattintson!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Stagnál a koronavírus...

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi...

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

A terhesség során kötelező...

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az...

Figyeljünk jobban a férfiak...

Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.