Az erős immunrendszerhez vas is kell! Ezért fontos, hogy pótoljuk a vasat!

Szerző: Szponzorált tartalom

A vasnak több élettani folyamatunkban is fontos szerepe van. Szükség van rá a testi növekedéshez, az idegrendszer fejlődéséhez és az oxigénszállításhoz is. Mindig figyeljünk rá, hogy legyen elegendő vas a szervezetünkben, mert a nyomelem hiánya az immunrendszer gyengüléséhez is vezethet, és emiatt könnyebben megbetegedhetünk! (x)

Miért elengedhetetlenül fontos a vas?

Az oxigént a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin szállítja a tüdőből a szövetekbe és a szervekbe. A vas ennek a fehérjének fontos alkotóeleme, tehát ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, akkor emiatt kevesebb oxigén jut a szövetekbe és a szervekbe. Ezen felül a vas az izmaink, bizonyos enzimek, illetve az immunrendszerünk zavartalan működéséhez is nélkülözhetetlen. Mivel napi szinten veszítünk vasat és azt a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a vas pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. Ahhoz, hogy egyensúlyban tarthassuk a vasháztartásunkat, annyi vasat kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, amennyit elveszítünk, és ezt elsősorban kiegyensúlyozott étkezéssel tudjuk biztosítani.

Így veszítünk vasat naponta

Nem is gondolunk rá, de vasat mindenki naponta veszít, például a verejtékkel, a széklettel, ha kihullik pár szál hajunk, de akkor is, amikor körmöt vágunk. A termékeny korban lévő nők pedig a menstruációval minden hónapban ennél is több vasat veszítenek. Vasat természetesen műtétek, véradás vagy szülés alkalmával, valamint bizonyos betegségek (pl. aranyér, orrvérzés) miatt is veszíthetünk.

Nemcsak a napi, normális vasvesztés miatt van szükségünk vasbevitelre. Vannak olyan életszakaszok, élethelyzetek, amikor a vasigényünk megnőhet, például ha nehéz fizikai munkát végzünk, intenzíven sportolunk, netán erősen diétázunk, továbbá várandósság és szoptatás idején, illetve ha olyan betegségünk van, amely a vas felszívódását rontja.

Vaspótlás és immunerősítés

Vény nélkül kapható, vas(III)hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

Milyen tünetei vannak a vashiánynak?

A vashiány tünetei változatosak, és nem kizárólag erre a betegségre jellemzőek. Ha vashiányosak vagyunk, általában azt vesszük észre, hogy rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat, méghozzá nemcsak a nap végén, hanem az egész nap folyamán. Erőfeszítést jelent koncentrálni, a napi rutint vagy munkahelyi dolgokat kivitelezni, de felmenni a 2. emeleti irodába vagy elbiciklizni a munkahelyre szintén rendkívül megterhelő lehet. Ilyenkor szinte kapkodunk levegő után, és a szívünk is össze-vissza kalapálhat. Emellett elképzelhető, hogy ingerlékenyekké válunk, kedvetlenek sőt akár depressziósak is lehetünk. Szédülhetünk, és késztetést érezhetünk arra, hogy nyugalmi helyzetben is mozgassuk a lábunkat. Kiszárad, viszket a bőrünk, amely vakarásra könnyebben kisebesedhet. A körmök törékennyé, barázdálttá válnak, és erősebb hajhullást tapasztalhatunk.

Vashiányban többet is betegeskedhetünk

Ha a szervezetünk védekező rendszere, azaz az immunrendszer erős, akkor ritkábban betegszünk meg, vagy legalábbis enyhébb lefolyású lehet a betegségünk. Ám ehhez nemcsak vitaminokra, hanem vasra is szükségük van. A vashiány ugyanis gyengíti az immunrendszert, így a betegségekkel szemben sokkal fogékonyabbá válhatunk, és azokból lassabban tudunk kigyógyulni is. A betegség maga is kimeríti, gyengíti az immunrendszert, ezért ilyenkor nincs, vagy legalábbis csökken a vasfelszívódás, és mivel nincs étvágyunk sem, így eleve kevesebb táplálékvas jut a szervezetünkbe. Fertőzés alatt tehát nem érdemes vaspótlót sem szedni, utána viszont fontos, hogy pótoljuk a vasat!

Milyen vaspótlót válasszunk?

A hatásos vaspótláshoz megfelelő minőségű és mennyiségű elemi vas kellő időtartamú bevitelére van szükség. Sokan panaszkodnak a vaspótlók mellékhatásaira és arra is, hogy éhgyomorra kell bevenni ezeket, ami miatt körülményes a szedésük. A Maltofer rágótabletta hatóanyaga más, mint a vas-sókat tartalmazó többi vaskészítményé. A patikában recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat különösen jól hasznosuló, egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszer. Biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges, ezért nem lehet túladagolni. A kellemesen csokoládéízű Maltofer rágótablettának más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor- és bélrendszeri mellékhatása jelentkezhet. Szedése is kényelmes, hiszen étkezéssel együtt bevehető, mivel nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott élelmiszerekkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Módosítva: 2020.12.01 09:35, Megjelenés: 2020.12.01 09:35
Címkék: Vaspótlás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A gyulladáscsökkentő szerek nem...

Egy új klinikai próba semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők használata megnövelné a koronavírus-fertőzés...

Megkezdődött a Janssen-vakcina...

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n - emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.