Így lehet hatékony a vaspótlás

Szponzorált tartalom
megjelent:

Fáradtság, kimerültség, szédülés – a panaszok számos egészségi problémát jelezhetnek, egyebek között vashiányt is. Utóbbit pont szerteágazó tünetei miatt nehéz felismerni, ami veszélyes lehet: megfelelő vaspótlás nélkül akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. (x)

Ezek a tünetek vashiányra utalhatnak

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor erőtlenek vagyunk, nehezünkre esik felkelni, egész nap álmosak, levertek vagyunk. Elhúzódó, ólmos fáradtsággal küszködünk, pedig látszólag eleget pihentünk. Amennyiben már hosszabb ideje tapasztaljuk a leírtakat, érdemes végiggondolnunk, hogy lehet-e vashiányunk. Ha az alacsony energiaszint mellé sápadtság, hajhullás, szapora szívverés vagy masszív fejfájás társul, esetleg szívesen rágcsálnánk jeget vagy kóstolnánk agyagot, az megerősíti a vashiány gyanúját.

Vaspótlás: sokat számít az étrend

Mivel a szervezet nem képes vasat előállítani, csak raktározni, ezért az első lépés az étrendünk átalakítása. Noha számos növény is tartalmaz vasat, ez a nyomelem a legjobban a húsokból, azok közül is a belsőségekből és a vörös húsokból szívódik fel. Ezek mellett jó növényi vasforrás lehet például a bab, a borsó és a lencse, ahogy a zab és a zöldsaláták is. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a kávé és a tea viszont gátolhatja a bevitt vas hasznosulását, így ezeket az italokat lehetőleg étkezés után 2 órával fogyasszuk, ne közvetlenül az étkezéshez.

Elég-e az étrend-kiegészítő?

Sokan tartanak a házi patikájukban vasat is tartalmazó étrend-kiegészítőket, és először azokhoz nyúlnak, ha vashiányra gyanakodnak. Ezek a készítmények azonban csak a vashiány kialakulásának megelőzését segíthetik a táplálékvas-bevitel kiegészítésével, a hiánybetegség kezelésére egyáltalán nem alkalmasak alacsony vastartalmuknál fogva. Kifejezett vashiány esetén a kezelés céljára válasszunk biztonságos és hatásos, magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszert a patikából.

Maltofer rágótabletta: hatásos segítség vashiány esetén

Maltofer rágótablettaA Maltofer rágótabletta hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, és étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

Anémia: próbáljuk meg elkerülni

A nem kezelt vashiány legsúlyosabb szövődménye a vashiányos anémia, amely súlyos, életet veszélyeztető állapot. Ha vashiányos vérszegénység alakul ki, akkor akár az intravénás vaspótlás is indokolt lehet. Az azonban kizárólag orvosi felügyelet mellett, szigorú feltételekkel alkalmazható, hiszen a szervezet vassal való túltöltésének káros következményei lehetnek.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. június időszakban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.