Fülzúgás: A hiperbár oxigénterápia segíthet!

Hiperbár Centrum
megjelent:

Egyes becslések szerint Magyarországon a fülzúgás a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél. Hetven éves kor felett az összes felnőtt lakos több mint a 35 százalékának van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 százaléka panaszkodik komolyabb fülzúgásról. A hiperbár oxigénterápia ezen betegek nagy százalékán eredményesen tud segíteni. (x)

"Sorstársaimnak feltétlenül javaslom a hiperbár oxigénterápiát!"

2010 június közepén egy reggel baloldali fülzúgással ébredtem, ami nem múlt el másnapra sem. – meséli B. Ildikó 29 éves páciens. A fül-orr-gégész enyhe spontán hallásvesztést állapított meg a hallásteszten és megkezdtük a gyógyszeres kezelést. A fülzúgás mellett egy hétig volt egyensúlyzavarom is. A fülzúgás, amely kétoldalivá vált idővel többféle - a zúgástól, a sistergésen át a sípolásig sokféle formát öltött az elmúlt időszakban. A gyógyszeres kezelés 2 hétig tartott és az egyensúlyzavar valamint a hallásvesztés rendbe jött, a fülzúgás azonban megmaradt. Az MRI, a nyaki röntgen és az UH vizsgálat semmi problémát nem mutatott ki. Elkezdtem alternatív megoldások után kutatni, amely során az interneten találtam rá a Hiperbár Centrum honlapjára.

Hiperbár oxigénterápia

A kezelést augusztus közepén kezdtem meg előzetes konzultációt követően. Összesen 16 kezelésen vettem részt, hetente hatszor. A kezelések mentesek a mellékhatásoktól, kifejezetten kellemesek, amennyiben az orvos által javasolt egyszerű utasításoknak eleget tesz az ember. Esetemben a javulás a 11. kezelési napnál következett be, melynek során az egész napos sistergést egyre hosszabb csendes időszakok váltottak fel. A sípolások száma is csökkent. A kezelések hatására javult a hangulatom is és persze a csendes időszakok hossza is jelentősen megnőtt. Jelenleg minimális sistergés még tapasztalható főleg a jobb fülben, sípolás már ritkábban. Gyógyulni vágyó sorstársaimnak feltétlenül javaslom a terápiát illetve a pozitív hozzáállást, bizalmat valamint hitet magunkban, és a gyógyulásban!

Mi is az a hiperbár oxigénterápia?

A hiperbár oxigénterápia hatása

A hiperbár oxigénterápiát elsősorban olyan krónikus betegségek gyógyítására használják, melyek okozója az elégtelen vérkeringés, ilyen például a cukorbetegek lábszárfekélye, vagy a nehezen gyógyuló sebek. Jelentősen lerövidítheti a terápia a rehabilitációs időt a csont- és izületi sérülések esetében, ezért az élsportban is előszeretettel használják. Plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után is alkalmazzák, mert a terápia elősegíti a műtéti seb gyorsabb és szebb gyógyulását. Az oxigén bizonyos kórokozókra nézve is pusztító hatással bír, így a fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás) kezelésére is széles körben alkalmazott. A vérkeringés javításával eredményesen lehet segíteni olyan neurológiai betegségeken, mint például a zajtrauma okozta akut fülzúgás vagy a migrén. Az oxigénkoncentráció növelésével a kezelés alkalmas továbbá az agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.
A hiperbár oxigénterápia hatása

A kezelés alatt a betegek egy speciálisan kialakított, nyomásálló (ún. keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A megnövelt nyomás és a 100 %-os oxigén hatására a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető, mely önmagában is pozitív élettani hatást fejt ki a szervezetre. A fülzúgást legtöbb esetben keringési zavar okozza, mert az elégtelen vérkeringés következtében a belsőfül hajszálerei nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént a véráramon keresztül. A terápia során a megemelt nyomás és a belélegzett orvosi tisztaságú oxigén hatására a vérkeringés jelentősen javul és nagyobb koncentrációjú oxigén jut el a problémás területre. Az oxigénkoncentráció megnövelésével a fül receptorainak működése helyreáll és a fülzúgás elmúlik vagy lényegesen elviselhetőbbé válik.

A nemzetközileg széles körben használt terápia a fülzúgás mellett közel húszfajta olyan betegség kezelésére alkalmas, melyek alapja az elégtelen vérkeringés és az oxigénhiányos állapot. Jelentős javulás érhető el így többek között a lábszárfekély, csonttörés, agyvérzés, migrén, krónikus fejfájás betegségek kezelésében, de a plasztikai műtétek utáni szebb és gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti.

A Hiperbár Centrum öt éves fennállása alatt több ezer kezeléssel több száz páciens állapotán segített már eredményesen.

Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a weblapon, illetve a budapesti Hiperbár Centrum 06-1-392-0376 és 06-30-269-9436-os telefonszámán.

(Hiperbár Centrum)

Cikkajánló

A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.