• Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

    Szerző: MTI

    A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében.

    - Nem, nem az, aminek első olvasásra látszik. Nem egy fantasztikus csodabárról van szó, amelyben szívesen időznek ráérő embertársaink. Mielőtt bárki felesleges találgatásokba kezdene, elárulom, hogy a modern gyógyászat, a XXI. századi orvostechnika jótékony hatású remekéről van szó: a hiperbárról, röviden HBO-ról.

    Hirdetés

    A berendezéssel kapcsolatos tudnivalókról leginkább a Magyarországon egyedüli hiperbárcentrum vezető főorvosa tud eligazítást nyújtani. Göbl Anna előrebocsátja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén működő központról, hogy a modern orvosi technológián alapuló gyógyító berendezés ősét már az ókori görögök is ismerték.

    Mi az a keszonkamra?

    - A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében. Később Nathaniel Henshaw angol tudós fejlesztette tovább a mostani keszonkamra elődjét, és amikor az ipari forradalom nagy híd- és alagútépítkezései megkezdődtek, már megismerték a túlnyomás okozta keszonbetegséget is.

     A tüdőödéma tünetei
    A tüdőödéma gyorsan kialakuló, kezelés nélkül halálhoz vezető kórkép. Fő tünete a fokozódó nehézlégzés, mely sokszor éjszaka jelentkezik, felébresztve a beteget, illetve az akár mellkasfalra tett füllel is hallható ún. apróhólyagú szörcsölés, mely ahhoz hasonlít, mint amikor szívószállal buborékokat fújunk egy pohár vízben.
    Bővebben a tüdőödémáról>>
    Lényegében ez szolgált alapul a modern orvoslás oxigéntúlnyomáson alapuló eljárásához, és a hiperbár fontos gyógyító berendezés lett.

    A terápiás centrumok több mint 300 éve folyamatosan használják.

    Európában 200 központ működik, a többi kontinensen is sok, és nem csak a tehetősebb országokban.

    Pekingben például több van belőlük, mint egész Európában összesen, de Olaszországban is 40 található. Nálunk még csak egyetlenegy. Terápiás alkalmazását a világhíres minnesotai Mayo Klinikán dolgozták ki, és elismert nemzetközi szabvány lett belőle.

    Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

    A berendezés lényegi működéséről elmondja a doktornő, hogy minden olyan esetben hatásos, amikor a károsodott mikrokeringés miatt szöveti funkciózavarok lépnek fel. A szövetek nem kapnak elegendő oxigént, ezért túlnyomásos oxigénterápiával igyekeznek elősegíteni a természetes folyamatot.

      A légi utazás hatásai szervezetünkre

    A légi utazás során a tengerszinten elérhető 21 százalék oxigéntérfogat 17,1 és 15 százalékra csökken a klimatizált kabin ellenére. Természetesen, ha az utazás hosszú vagy az utasnak valamilyen tüdő vagy szívbetegsége van, ami csökkent oxigénfelvétellel, keringési és diffúziózavarral jár, akkor gondok adódhatnak. Általában a jelentkező problémákat oxigén adása megoldja. A légi utazás hatásai szervezetünkre>>

    - A hiperbárkamrában a normál szintnél kétszer-háromszor nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú, 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek.

    A megnövelt nyomás és az oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet.

    Ez fontos szerepet játszik az érrendszeri problémák, vér- és oxigénellátási zavarok, valamint a szervezet fertőzéses sérülései elleni harcban.

    Normál légköri nyomáson csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént a sejtekhez, a kezelés hatására viszont az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba is.

    Így a vörös vérsejtektől függetlenül többszörös koncentrációban éri el a szöveteket.

    Hogyan hat az oxigén?

     A leggyakoribb daganatok első tünetei
    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről>>
    A megnövelt nyomás alatt adott oxigén más testnedvekben, például a nyirokban, az agyat és gerincet körülvevő folyadékban is fokozott oxigénkoncentrációt eredményez, tehát a terápia során az oxigén minden testnedvbe bekerül, és eljut a csökkent vérellátású szövetekbe is. A fájdalommentes és egészséges embereknél is alkalmazható módszer megelőzésre is alkalmas.

    A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, és radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, több kedvező mechanizmust beindítva erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, növeli a szervezet regenerálódó képességét.

    - A szakembert hallgatva az a meggyőződés alakul ki, hogy a hiperbáros oxigénterápia alkalmazási területe rendkívül széles körű.

    - És ez valóban így is van. A legújabb kutatások szerint több mint 20 féle betegség esetén rendkívül eredményes.

    Például cukorbetegeknél. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy Magyarországon évente 4000 lábat kell amputálni a diabétesz szövődményei miatt, holott a kezelés segítségével minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne, akkor máris képet kaphatunk az eljárás jelentőségéről.

    Hol alkalmazható a terápiás eljárás?

    De sikeres lábszárfekély, csontvelőgyulladás, agyvérzés utáni állapot, szén-monoxid mérgezés, baleseti sérülések, sportsérülések, transzplantáció utáni állapot, sugárkezelés kedvezőtlen mellékhatásainak kivédése esetén és egy sor más területen is.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?
    A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak. A sugárterápiáról részletesen>>
    - Bizonyítottan kedvező hatása, a magyarországi centrum négyéves eredményes működése sem győzte meg eddig az OEP-et a finanszírozás kérdésében.

    - Az igaz, hogy egy ilyen egység létrehozása, működtetése, a kezelőszemélyzet betanítása, foglalkoztatása nem olcsó, de a kezelések "hozadéka" mindenképpen meggyőző, és kiszámíthatóan olcsóbb, mint a sokféle betegség gyógyítása, élethosszig tartó kezelése, esetleg a rokkant betegek járadékának folyósítása. A betegek beutaló nélkül jöhetnek a kezelőközpontba, ahol alapos konzultáció után kezdjük meg kezelésüket a nemzetközileg elfogadott, bevált terápiás sémák szerint.

    A kabinban 1-3 órás kezelés történik 1,5-2 bár nyomáson, kockázatok és mellékhatások nélkül. A kezelések száma a diagnózistól és az eredménytől függ, hatása általában 6-8 kezelés után mutatkozik, ezután a gyógyulási folyamatok rendszerint önmaguktól folytatódnak. Négy év alatt több ezer kezelésen vagyunk túl, tapasztalataink kedvezőek, a betegek részéről az érdeklődés egyre nagyobb. A sikernek ennyi a titka.

    (MTI)

     

    Módosítva: 2009.12.18 15:34, Megjelenés: 2009.12.18 15:34
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.