Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

Szerző: MTI

A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében.

- Nem, nem az, aminek első olvasásra látszik. Nem egy fantasztikus csodabárról van szó, amelyben szívesen időznek ráérő embertársaink. Mielőtt bárki felesleges találgatásokba kezdene, elárulom, hogy a modern gyógyászat, a XXI. századi orvostechnika jótékony hatású remekéről van szó: a hiperbárról, röviden HBO-ról.

A berendezéssel kapcsolatos tudnivalókról leginkább a Magyarországon egyedüli hiperbárcentrum vezető főorvosa tud eligazítást nyújtani. Göbl Anna előrebocsátja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén működő központról, hogy a modern orvosi technológián alapuló gyógyító berendezés ősét már az ókori görögök is ismerték.

Mi az a keszonkamra?

- A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében. Később Nathaniel Henshaw angol tudós fejlesztette tovább a mostani keszonkamra elődjét, és amikor az ipari forradalom nagy híd- és alagútépítkezései megkezdődtek, már megismerték a túlnyomás okozta keszonbetegséget is.

A tüdőödéma tünetei
A tüdőödéma gyorsan kialakuló, kezelés nélkül halálhoz vezető kórkép. Fő tünete a fokozódó nehézlégzés, mely sokszor éjszaka jelentkezik, felébresztve a beteget, illetve az akár mellkasfalra tett füllel is hallható ún. apróhólyagú szörcsölés, mely ahhoz hasonlít, mint amikor szívószállal buborékokat fújunk egy pohár vízben.
Bővebben a tüdőödémáról

Lényegében ez szolgált alapul a modern orvoslás oxigéntúlnyomáson alapuló eljárásához, és a hiperbár fontos gyógyító berendezés lett.

A terápiás centrumok több mint 300 éve folyamatosan használják.

Európában 200 központ működik, a többi kontinensen is sok, és nem csak a tehetősebb országokban.

Pekingben például több van belőlük, mint egész Európában összesen, de Olaszországban is 40 található. Nálunk még csak egyetlenegy. Terápiás alkalmazását a világhíres minnesotai Mayo Klinikán dolgozták ki, és elismert nemzetközi szabvány lett belőle.

Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

A berendezés lényegi működéséről elmondja a doktornő, hogy minden olyan esetben hatásos, amikor a károsodott mikrokeringés miatt szöveti funkciózavarok lépnek fel. A szövetek nem kapnak elegendő oxigént, ezért túlnyomásos oxigénterápiával igyekeznek elősegíteni a természetes folyamatot.

A légi utazás hatásai szervezetünkre

A légi utazás során a tengerszinten elérhető 21 százalék oxigéntérfogat 17,1 és 15 százalékra csökken a klimatizált kabin ellenére. Természetesen, ha az utazás hosszú vagy az utasnak valamilyen tüdő vagy szívbetegsége van, ami csökkent oxigénfelvétellel, keringési és diffúziózavarral jár, akkor gondok adódhatnak. Általában a jelentkező problémákat oxigén adása megoldja. A légi utazás hatásai szervezetünkre

- A hiperbárkamrában a normál szintnél kétszer-háromszor nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú, 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek.

A megnövelt nyomás és az oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet.

Ez fontos szerepet játszik az érrendszeri problémák, vér- és oxigénellátási zavarok, valamint a szervezet fertőzéses sérülései elleni harcban.

Normál légköri nyomáson csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént a sejtekhez, a kezelés hatására viszont az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba is.

Így a vörös vérsejtektől függetlenül többszörös koncentrációban éri el a szöveteket.

Hogyan hat az oxigén?

A leggyakoribb daganatok első tünetei
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről

A megnövelt nyomás alatt adott oxigén más testnedvekben, például a nyirokban, az agyat és gerincet körülvevő folyadékban is fokozott oxigénkoncentrációt eredményez, tehát a terápia során az oxigén minden testnedvbe bekerül, és eljut a csökkent vérellátású szövetekbe is. A fájdalommentes és egészséges embereknél is alkalmazható módszer megelőzésre is alkalmas.

A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, és radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, több kedvező mechanizmust beindítva erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, növeli a szervezet regenerálódó képességét.

- A szakembert hallgatva az a meggyőződés alakul ki, hogy a hiperbáros oxigénterápia alkalmazási területe rendkívül széles körű.

- És ez valóban így is van. A legújabb kutatások szerint több mint 20 féle betegség esetén rendkívül eredményes.

Például cukorbetegeknél. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy Magyarországon évente 4000 lábat kell amputálni a diabétesz szövődményei miatt, holott a kezelés segítségével minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne, akkor máris képet kaphatunk az eljárás jelentőségéről.

Hol alkalmazható a terápiás eljárás?

De sikeres lábszárfekély, csontvelőgyulladás, agyvérzés utáni állapot, szén-monoxid mérgezés, baleseti sérülések, sportsérülések, transzplantáció utáni állapot, sugárkezelés kedvezőtlen mellékhatásainak kivédése esetén és egy sor más területen is.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?
A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak. A sugárterápiáról részletesen

- Bizonyítottan kedvező hatása, a magyarországi centrum négyéves eredményes működése sem győzte meg eddig az OEP-et a finanszírozás kérdésében.

- Az igaz, hogy egy ilyen egység létrehozása, működtetése, a kezelőszemélyzet betanítása, foglalkoztatása nem olcsó, de a kezelések "hozadéka" mindenképpen meggyőző, és kiszámíthatóan olcsóbb, mint a sokféle betegség gyógyítása, élethosszig tartó kezelése, esetleg a rokkant betegek járadékának folyósítása. A betegek beutaló nélkül jöhetnek a kezelőközpontba, ahol alapos konzultáció után kezdjük meg kezelésüket a nemzetközileg elfogadott, bevált terápiás sémák szerint.

A kabinban 1-3 órás kezelés történik 1,5-2 bár nyomáson, kockázatok és mellékhatások nélkül. A kezelések száma a diagnózistól és az eredménytől függ, hatása általában 6-8 kezelés után mutatkozik, ezután a gyógyulási folyamatok rendszerint önmaguktól folytatódnak. Négy év alatt több ezer kezelésen vagyunk túl, tapasztalataink kedvezőek, a betegek részéről az érdeklődés egyre nagyobb. A sikernek ennyi a titka.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.