Hogyan működik a túlnyomásos (hiperbár) oxigénterápia?

MTI
megjelent:

A hiperbár oxigénterápia a XXI. századi orvostechnika jótékony hatású remeke. A berendezéssel kapcsolatos tudnivalókról leginkább a Magyarországon egyedüli hiperbárcentrum vezető főorvosa tud eligazítást nyújtani.

Göbl Anna előrebocsátja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén működő központról, hogy a modern orvosi technológián alapuló gyógyító berendezés ősét már az ókori görögök is ismerték.

Mi az a keszonkamra?

- A víz alatti világ az idők kezdete óta izgatja az emberek fantáziáját. A keszonkamrát - mert lényegében erről van szó - már Hérodotosz is megemlítette, illetve ősét, a búvárharangot megénekelte művében. Később Nathaniel Henshaw angol tudós fejlesztette tovább a mostani keszonkamra elődjét, és amikor az ipari forradalom nagy híd- és alagútépítkezései megkezdődtek, már megismerték a túlnyomás okozta keszonbetegséget is.

Lényegében ez szolgált alapul a modern orvoslás oxigéntúlnyomáson alapuló eljárásához, és a hiperbár fontos gyógyító berendezés lett. A terápiás centrumok több mint 300 éve folyamatosan használják.

Európában 200 központ működik, a többi kontinensen is sok, és nem csak a tehetősebb országokban. Pekingben például több van belőlük, mint egész Európában összesen, de Olaszországban is 40 található. Nálunk még csak egyetlenegy. Terápiás alkalmazását a világhíres minnesotai Mayo Klinikán dolgozták ki, és elismert nemzetközi szabvány lett belőle.

Hogyan működik a túlnyomásos oxigénterápia?

A berendezés lényegi működéséről elmondja a doktornő, hogy minden olyan esetben hatásos, amikor a károsodott mikrokeringés miatt szöveti funkciózavarok lépnek fel. A szövetek nem kapnak elegendő oxigént, ezért túlnyomásos oxigénterápiával igyekeznek elősegíteni a természetes folyamatot.

A repülőutak veszélyei
A légi utazás során a tengerszinten elérhető 21 százalék oxigéntérfogat 17,1 és 15 százalékra csökken a klimatizált kabin ellenére. Természetesen, ha az utazás hosszú vagy az utasnak valamilyen tüdő vagy szívbetegsége van, ami csökkent oxigénfelvétellel, keringési és diffúziózavarral jár, akkor gondok adódhatnak. Általában a jelentkező problémákat oxigén adása megoldja. A légi utazás hatásai szervezetünkre

- A hiperbárkamrában a normál szintnél kétszer-háromszor nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú, 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek. A megnövelt nyomás és az oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet. Ez fontos szerepet játszik az érrendszeri problémák, vér- és oxigénellátási zavarok, valamint a szervezet fertőzéses sérülései elleni harcban.

Normál légköri nyomáson csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént a sejtekhez, a kezelés hatására viszont az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba is. Így a vörös vérsejtektől függetlenül többszörös koncentrációban éri el a szöveteket.

Hogyan hat az oxigén?

A megnövelt nyomás alatt adott oxigén más testnedvekben, például a nyirokban, az agyat és gerincet körülvevő folyadékban is fokozott oxigénkoncentrációt eredményez, tehát a terápia során az oxigén minden testnedvbe bekerül, és eljut a csökkent vérellátású szövetekbe is. A fájdalommentes és egészséges embereknél is alkalmazható módszer megelőzésre is alkalmas.

A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, és radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, több kedvező mechanizmust beindítva erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, növeli a szervezet regenerálódó képességét.

A szakembert hallgatva az a meggyőződés alakul ki, hogy a hiperbáros oxigénterápia alkalmazási területe rendkívül széles körű. És ez valóban így is van. A legújabb kutatások szerint több mint 20 féle betegség esetén rendkívül eredményes.

Például cukorbetegeknél. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy Magyarországon évente 4000 lábat kell amputálni a diabétesz szövődményei miatt, holott a kezelés segítségével minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne, akkor máris képet kaphatunk az eljárás jelentőségéről.

Hol alkalmazható a terápiás eljárás?

De sikeres lábszárfekély, csontvelőgyulladás, agyvérzés utáni állapot, szén-monoxid mérgezés, baleseti sérülések, sportsérülések, transzplantáció utáni állapot, sugárkezelés kedvezőtlen mellékhatásainak kivédése esetén és egy sor más területen is.

A fizioterápia
A fizioterápia a fizikai energiák orvosi célú felhasználását jelenti, akár megelőzési, akár terápiás céllal. Ide tartozik a mechanikai energia, a víz, az elektromosság, a fény, a hő és más sugárzások, illetve a kémiai eredetű hatások között az oxigénterápia is. Részletesen a fizioterápiákról

Bizonyítottan kedvező hatása, a magyarországi centrum négyéves eredményes működése sem győzte meg eddig az OEP-et a finanszírozás kérdésében. Az igaz, hogy egy ilyen egység létrehozása, működtetése, a kezelőszemélyzet betanítása, foglalkoztatása nem olcsó, de a kezelések "hozadéka" mindenképpen meggyőző, és kiszámíthatóan olcsóbb, mint a sokféle betegség gyógyítása, élethosszig tartó kezelése, esetleg a rokkant betegek járadékának folyósítása. A betegek beutaló nélkül jöhetnek a kezelőközpontba, ahol alapos konzultáció után kezdjük meg kezelésüket a nemzetközileg elfogadott, bevált terápiás sémák szerint.

A kabinban 1-3 órás kezelés történik 1,5-2 bár nyomáson, kockázatok és mellékhatások nélkül. A kezelések száma a diagnózistól és az eredménytől függ, hatása általában 6-8 kezelés után mutatkozik, ezután a gyógyulási folyamatok rendszerint önmaguktól folytatódnak.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.