Orális szextől terhes? - Miért lehetetlen a történet orvosilag?

KamaszPanasz
megjelent:

Az utóbbi napok, úgy tűnik, a furcsa terhességekről szólnak. Múlt héten röppent fel a hír a 9 éves kínai kislányról, aki egészséges babának adott életet, s máris itt az újabb eset, az orális szextől terhes lányról.

Az eset a Discovery Magazine blogjából, mely az ABC News-ra is kikerült, illetve már magyar oldalakon is olvasható. Noha az eset még 1988-ban, az afrikai Leshotoban történt, mindenképpen érdekesnek tűnik.

Eszerint egy 15 éves lányt, akinek egy ritka születési rendellenesség (mülleri agenezis) miatt nem volt vaginája, csak egy szűk bemélyedés a lábai között, régi barátja hasba szúrta, miután rajtakapta a lányt, amint egy másik fiút kényeztetett orálisan.

A kórházban sóoldattal mosták át a lány hasát, majd összevarrták. 278 nappal később ugyanez a lány szülni jött a kórházba. Az orvosok szerint valószínűleg a szúrt seb ellátásakor a béltraktuson keresztül juthatott el a spermium a reprodukciós szervhez.

Miért lehetetlen?

Noha az esetről a British Journal of Obstetrics and Gynaecology is beszámolt, sok neves szakember mégis kétkedve fogadja a történetet. Ennek pedig több oka is van:

  • A spermiumoknak magas pH értékű, inkább lúgos közegre van szükségük a túléléshez, így a gyomorsavak által nyújtott alacsony pH-jú környezetben rövid időn belül elpusztulnak.
  • A gyomor és a petevezeték egymáshoz való viszonya anatómiailag szinte teljesen lehetetlenné teszik az ilyen jellegű megtermékenyülést.
  • Ha esetlegesen mégis létrejönne a megtermékenyülés, az nagy valószínűséggel méhen kívüli terhességet okozna.
  • Mivel azonban a lánynak nem volt vaginája, amin át a menstruációs vér távozzon, az a hasüregben keringve szinte teljes bizonyossággal kizárja a terhesség létrejöttét. Nem is beszélve arról a fájdalomról, amit az eltávozásra váró menstruációs folyadék okoz ilyen esetekben.
    Nem véletlen, hogy az ezzel a rendellenességgel született lányoknál műtéti eljárás szükséges ennek eltávolítására, különben meghalnának.
  • Ha azonban az esetben említett lánynak nem voltak ilyen jellegű panaszai, az csak arra utalhat, hogy valószínűleg még nem menstruált. Ez a tény azonban ismét kizárja a terhesség lehetőségét, mivel az csak ivaréretten következhet be.
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy noha az egészséges spermium akár 72 óráig is életképes a számára megfelelő környezetben, a petesejt 12 órával az ovuláció után terméketlen.

Noha az eset mindenképpen izgalmas olvasmánynak és szóbeszéd témának ígérkezik, a legfontosabb, amire az orális szexszel kapcsolatban fel kell hívni a figyelmet, a HPV fertőzés veszélye.

A hüvely fejlődési rendellenességei

A hüvely fejlődési elváltozásai gyakran együtt járnak a méhtest fejlődési zavaraival a Müller csövek egyesülésének elmaradása miatt. Ennek következtében a hüvely lehet csökevényes vagy kettőzött is, valamint sövény is kialakulhat benne.
A hüvely hiányára gyakran az hívja fel a figyelmet, hogy a pubertás felléptekor a fiatal lány elkezd menstruálni, de a vér hüvely hiányában nem tud a méhűrből kiürülni. Ennek következtében súlyos görcsök lépnek fel az alhasban. Az elváltozás természetesen közösülési képtelenséghez is vezet. Kezelése korrekciós plasztikai műtét, mely során hüvelyt alakítanak ki, hogy a nemi élet ne ütközzön nehézségekbe.
Kevésbé súlyos elváltozás a zárt szűzhártya, mely szintén akadályozza a mestruációs vér kiürülését, így alhasi görcsökhöz vezet, mert a vér pang a méhűrben és a hüvelyben. Ha az állapot hosszan fennáll, a méh ürege és a hüvely ki is tágulhat. Egyszerű műtéttel, a szűzhártya bemetszésével azonban megoldható a probléma.
A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.