• Orális szextől terhes? - Miért lehetetlen a történet orvosilag?

    Szerző: KamaszPanasz

    Az utóbbi napok, úgy tűnik, a furcsa terhességekről szólnak. Múlt héten röppent fel a hír a 9 éves kínai kislányról, aki egészséges babának adott életet, s máris itt az újabb eset, az orális szextől terhes lányról.

    Az eset a Discovery Magazine blogjából, mely az ABC News-ra is kikerült, illetve már magyar oldalakon is olvasható. Noha az eset még 1988-ban, az afrikai Leshotoban történt, mindenképpen érdekesnek tűnik.

    Hirdetés

    Eszerint egy 15 éves lányt, akinek egy ritka születési rendellenesség (mülleri agenezis) miatt nem volt vaginája, csak egy szűk bemélyedés a lábai között, régi barátja hasba szúrta, miután rajtakapta a lányt, amint egy másik fiút kényeztetett orálisan.

    A kórházban sóoldattal mosták át a lány hasát, majd összevarrták. 278 nappal később ugyanez a lány szülni jött a kórházba. Az orvosok szerint valószínűleg a szúrt seb ellátásakor a béltraktuson keresztül juthatott el a spermium a reprodukciós szervhez.

    Miért lehetetlen?

    Noha az esetről a British Journal of Obstetrics and Gynaecology is beszámolt, sok neves szakember mégis kétkedve fogadja a történetet. Ennek pedig több oka is van:

    • A spermiumoknak magas pH értékű, inkább lúgos közegre van szükségük a túléléshez, így a gyomorsavak által nyújtott alacsony pH-jú környezetben rövid időn belül elpusztulnak.
    • A gyomor és a petevezeték egymáshoz való viszonya anatómiailag szinte teljesen lehetetlenné teszik az ilyen jellegű megtermékenyülést.
    • Ha esetlegesen mégis létrejönne a megtermékenyülés, az nagy valószínűséggel méhen kívüli terhességet okozna.
    • Mivel azonban a lánynak nem volt vaginája, amin át a menstruációs vér távozzon, az a hasüregben keringve szinte teljes bizonyossággal kizárja a terhesség létrejöttét. Nem is beszélve arról a fájdalomról, amit az eltávozásra váró menstruációs folyadék okoz ilyen esetekben.
     Nem véletlen, hogy az ezzel a rendellenességgel született lányoknál műtéti eljárás szükséges ennek eltávolítására, különben meghalnának.
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Ha azonban az esetben említett lánynak nem voltak ilyen jellegű panaszai, az csak arra utalhat, hogy valószínűleg még nem menstruált. Ez a tény azonban ismét kizárja a terhesség lehetőségét, mivel az csak ivaréretten következhet be.
    • Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy noha az egészséges spermium akár 72 óráig is életképes a számára megfelelő környezetben, a petesejt 12 órával az ovuláció után terméketlen. 

    Noha az eset mindenképpen izgalmas olvasmánynak és szóbeszéd témának ígérkezik, a legfontosabb, amire az orális szexszel kapcsolatban fel kell hívni a figyelmet, a HPV fertőzés veszélye. 

    A hüvely fejlődési rendellenességei


    A hüvely fejlődési elváltozásai gyakran együtt járnak a méhtest fejlődési zavaraival a Müller csövek egyesülésének elmaradása miatt. Ennek következtében a hüvely lehet csökevényes vagy kettőzött is, valamint sövény is kialakulhat benne.
    A hüvely hiányára gyakran az hívja fel a figyelmet, hogy a pubertás felléptekor a fiatal lány elkezd menstruálni, de a vér hüvely hiányában nem tud a méhűrből kiürülni. Ennek következtében súlyos görcsök lépnek fel az alhasban. Az elváltozás természetesen közösülési képtelenséghez is vezet. Kezelése korrekciós plasztikai műtét, mely során hüvelyt alakítanak ki, hogy a nemi élet ne ütközzön nehézségekbe.
    Kevésbé súlyos elváltozás a zárt szűzhártya, mely szintén akadályozza a mestruációs vér kiürülését, így alhasi görcsökhöz vezet, mert a vér pang a méhűrben és a hüvelyben. Ha az állapot hosszan fennáll, a méh ürege és a hüvely ki is tágulhat. Egyszerű műtéttel, a szűzhártya bemetszésével azonban megoldható a probléma.
    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei >>

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült: 2010.02.09 19:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

    Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére?

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.