Normális jelenség a hüvelyi folyás? - Az orvos válaszol

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mióta menstruálok, folyással küszködöm. Két menstruáció között átlátszós-fehér a váladék, a havibaj elmúlta után pár nappal kezdődik és a következő vérzés előtt pár nappal múlik el. Középidőben általában kicsit erősebb. Ez normális jelenségnek számít? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Teljesen normális a folyamat, semmi oka aggodalomra. A ciklus során a hüvelyváladék jellege, mennyisége és színe is változik, van, akinél picit több, van, akinél nem is vehető észre.

Előfordulhat, hogy olyan méhszájelváltozása van, ami során a hengerhámsejtek kikúsznak a méhszáj felszínére, és bővebb a váladékozás, de ezzel semmi teendő nincs, hacsak nem okoz kifejezett panaszt, vagy gyakori gyulladások talaját nem szolgálja.

Szaknyelven ezt cervicalisationak nevezzük, köznyelvben gyakran méhszájsebnek hívják, de a kifejezés nem pontos, mert semmiféle sebről nincsen szó.

Amennyiben viszketés, fájdalom, vizelési panaszok, égő, csípő érzés, irritáció jelentkezne a hüvelybemeneten, vagy megváltozna a folyás jellege, úgymint bő, törmelékes fehér, vagy sárgás, esetleg szürkés, vagy zöldes, bűzös lenne, akkor kell fertőzésre gondolni.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik.

Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a lactobacillus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.