A túlsúlyos nőknél gyakoribb a petefészekrák

Szerző: Független Hírügynökség

Amerikai tudósok szerint a kövérség lényegesen növeli a petefészekrák kockázatát. Erről hétfőn adott hírt az Independent című brit napilap a Cancer orvosi folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

Az Amerikai Országos Rákintézet kutatói 95 ezer 50 és 70 év közötti nőt vizsgáltak meg. Azt találták, hogy a kövérség 80 százalékkal fokozta a petefészekrák kockázatát.

A testtömeg és a petefészekrák közötti összefüggés eddig is ismert volt, de az új tanulmány nagyon meggyőző bizonyítékkal támasztotta alá.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a hormonoknak is jelentős szerepük van.

A kövérség ugyanis csak azoknál a nőknél fokozta a petefészekrák kockázatát, akik nem kaptak a változás korában hormonkezelést.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Petefészekciszta: érdemes...

Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészekszövetet roncsolja, így rontja a...

Mire utalhat a petefészektáji...

Szeretném megtudni, hogy mire utalhat a petefészkeim enyhe fájdalma? Gyerekvállalás előtt kicsit aggódom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

A mellrák kezelése

Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.