• HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

    Szerző: InfoRádió

    Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

    Az érdeklődés 75 százalék körül volt azok között, akiket megszólítottak az iskolákban az iskolaorvosok, a védőnők, ez jelentős szám, de még mindig van hova fejlődni. Az lenne a legszerencsésebb, ha teljes átoltottságot lehetne elérni és 80-85 százalék fölé lehetne vinni ezt a számot" - közölte az orvosigazgató.

    Hirdetés

    Több vakcina is létezik

    Létezik két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás. Abban különbözik, hogy minél több HPV-törzs ellen tud védeni a minél nagyobb komponensszámú oltás- magyarázta Szőnyi György. Mint mondta: a 2018-2019-es tanévben már az egyik legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű védőoltást kaphatják meg a fiatalok.

    A HPV-fertőzés olyan betegségek kialakulásában jelent kockázatot, mint például a méhnyakrák, de a nemi szemölcsök kialakulásában is szerepet játszik, ami Magyarországon százezres kört érint.

    A méhnyakon kívül, a hüvely, a hüvelybemenet, a gát tájéka, végbél környéke, de akár a szájüregi terület daganatait is meg lehet óvni, mert a humán papillomavírusnak ebben is komoly szerepe van. A kilenckomponensű védőoltással tudjuk ezen széles területet a legnagyobb mértékben levédeni - hívta fel a figyelmet Szőnyi György.

    Nincsenek mellékhatások

    Az elmúlt mintegy tizenkét évben több millió HPV elleni védőoltást adtak be a világon, de komoly mellékhatást még sosem tudtak összefüggésbe hozni vele – emelte ki az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy 12 éve ad be védőoltásokat, de eddig még rossz tapasztalata nem volt.

    2018 májusáig világszerte összesen 89 országban érhető el a HPV-oltás oltóprogram keretében, 20 országban pedig ugyanazt a vakcinát használják, mint Magyarországon.

    Bővebben A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

    (InfoRádió)

    Módosítva: 2018.09.03 14:45, Megjelenés: 2018.09.03 09:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

    A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

    Hatékony a HPV elleni oltás

    A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás "jól működik a méhnyakrák megelőzésében", és egy évtizeden belül jelentősen csökkenteni fogja az ilyen betegségeket.

    A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

    A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Különböző típusai a felelősek a közönséges szemölcsök, a condylomák (nemi szemölcsök) megjelenéséért, valamint igazolódott kiemelt szerepük a méhnyakrák kialakulásában. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton átadható kórképe, miközben a fertőzés ma már egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

    HPV-fertőzés férfiaknál

    A HPV-fertőzéssel kapcsolatos figyelem rendszerint a nőkre irányul, annak ellenére, hogy a férfiak sem csak a fertőzés továbbadásában érintettek, hiszen esetükben is számos egészségügyi problémát okozhat a HPV.

    A HPV szűrése - a HPV-tesztek típusai

    HPV vírus hordozásával kapcsolatos szűrésre és teszt elvégzésére leggyakrabban abban az esetben kerül sor, ha a nőgyógyászati citológiai leletben rendellenes megjelenésű sejteket írnak le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot lehetőségét a sejttani vizsgálat során.

    Nemi és egyéb HPV vírusok - A HPV vírusok típusai

    A HPV vírusok családja mintegy 170 különböző típusú vírust foglal magában. Minden HPV-típus kifejezetten fertőző, az átadáshoz közvetlen kontaktus szükséges, azonban eltérőek az egyes vírusok által okozott elváltozások: a közönséges tenyéri vagy talpi szemölcs nem okoz nemi szemölcsöket vagy rosszindulatú elváltozást az intim régiókban.

    A HPV elleni oltás

    A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    A hüvely daganatai

    A női nemi szervekben is kialakulhatnak egyaránt jó- és rosszindulatú daganatok. A jóindulatú daganatok általában tünet- és panaszmentesen növekednek, melyeket általában a beteg nem is vesz észre. A rosszindulatú elváltozások esetében már erős fájdalomérzet, vérzés és áttétek is jelentkezhetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.