HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

Szerző: InfoRádió

Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

Az érdeklődés 75 százalék körül volt azok között, akiket megszólítottak az iskolákban az iskolaorvosok, a védőnők, ez jelentős szám, de még mindig van hova fejlődni. Az lenne a legszerencsésebb, ha teljes átoltottságot lehetne elérni és 80-85 százalék fölé lehetne vinni ezt a számot" - közölte az orvosigazgató.

Több vakcina is létezik

Létezik két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás. Abban különbözik, hogy minél több HPV-törzs ellen tud védeni a minél nagyobb komponensszámú oltás- magyarázta Szőnyi György. Mint mondta: a 2018-2019-es tanévben már az egyik legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű védőoltást kaphatják meg a fiatalok.

Nincsenek mellékhatások

Az elmúlt mintegy tizenkét évben több millió HPV elleni védőoltást adtak be a világon, de komoly mellékhatást még sosem tudtak összefüggésbe hozni vele – emelte ki az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy 12 éve ad be védőoltásokat, de eddig még rossz tapasztalata nem volt.

2018 májusáig világszerte összesen 89 országban érhető el a HPV-oltás oltóprogram keretében, 20 országban pedig ugyanazt a vakcinát használják, mint Magyarországon.

Bővebben A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

(InfoRádió)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

A betegségek megelőzésének...

A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek segítségével még sosem lehetett annyira aktuális, mint...

A HPV elleni védőoltás

A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A...

A HPV elleni oltás felére...

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a...

Tévhitek és tények a HPV elleni...

Meglepő vallomást tett a HPV védőoltás vezető kutatója – állítja egy vírusszerűen terjedő cikk, amely részletesen foglalkozik egy bizonyos dr....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.