• Menstruáció és terhesség

    Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró

    Ha egy nő aktívan él nemi életet, akkor a menstruáció késésének okai között először a terhességre gondolunk, ám ez nem minden esetben van így. Mi állhat még a menstruáció késésének hátterében? Elfordulhat-e vérzés várandósság idején? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat menstruáció és terhesség témában.

    A nők nemi ciklusa – szabályos ciklus esetén – ideális esetben 28 napos, általában 4-7 napig tart. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja, innen kell kezdeni a ciklusnapok számolását. A menzesz időpontja +-5 nappal is eltérhet. Amennyiben a késés ezt meghaladja, esetleg egyéb panaszt tapasztal, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnia.

    Hirdetés

    Nincs menzeszem, biztos, hogy terhes vagyok?

    Vérzés a terhesség alatt

    A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni, vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést, vagy barnás pecsételést. Vérzés a terhesség alatt>>

    A menstruációs ciklus bonyolult hormonális folyamat, így a menstruáció késésének háttérben számos ok állhat. A leggyakoribb okok:

    • Terhesség: A menzesz késésének okai között leggyakrabban a terhesség szerepel, ugyanakkor a néhány napos csúszás önmagában megbízhatatlan jele a terhességnek. A legegyszerűbb módszer a terhesség megállapítására az, ha mielőbb terhességi tesztet végzünk, ám fontos tudni, hogy a nőgyógyászati vizsgálat az egyetlen 100 százalékos módszer a terhesség megállapítására. Normál esetben a terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítják.
    • Szervi probléma: A női nemi ciklus bonyolult folyamat, ezért elég egy kis eltérés (pl. pajzsmirigy-alulműködés, petefészekciszta), s már nem válik le a szokásos időben a méhnyálkahártya, azaz nem következik be a szokott időben a menstruáció.
    • Helytelen táplálkozás: A menstruációs ciklus szabályos működésében az egészséges táplálkozásnak kiemelt szerepe van. Kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén a szervezetben az élettani folyamatok optimálisan működnek, azonban pl. fogyókúra hatására szabálytalanná válhat a menstruációs ciklus, késhet a menstruáció. Ugyanez történhet túlsúly és táplálkozási zavarok fennállása esetén.
    • Stressz: Stressz (pl. pszichés, megterhelő edzés) által úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, amelynek következtében a hormonális szabályozás sérül, s nem a megszokott módon mennek végbe a ciklus fázisai, késik a menstruáció.
    • Menopauza: 48-50 éves korig tart a menstruáció, ennek elmaradását menopauzának nevezzük. A vérzés elmaradását megelőzően általában rendszertelenebbé válik a menstruáció.

    Előfordulhat-e vérzés terhesség esetén?

    Előfordulhat menstruáció a terhesség alatt is, de ez igen ritka és egészen más vérzés, lényegesen kevesebb. A menzesz tulajdonképpen leváló méhnyálkahártya, s mivel a terhesség esetén ez nem történik meg, csak kis mennyiségű, úgynevezett áttöréses jellegű vérzés lehet ilyenkor. A terhességek körülbelül 1-2 százalékánál fordul ez elő.

    A menstruáció késése és késésének okai

    A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülő korban és a 40-45 év fölöttieknél is. A menstruáció késése és késésének okai>>

    (WEBBeteg - S. J., újságíró; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

    Módosítva: 2015.12.22 17:25, Megjelenés: 2015.12.22 17:25
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Az első menstruáció

    A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

    Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

    A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.

    A premenstruációs tünetegyüttes

    Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Ez a premenstruációs tünetegyüttes.

    Hogyan változtassunk a menstruáció idején?

    Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt várjuk. Például egy régen várt utazást szeretnénk vérzésmentesen átélni vagy az esküvő napján nem szeretnénk a havi vérzéssel foglalkozni.

    A menstruáció késése és késésének okai

    A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülő korban és a 40-45 év fölöttieknél is.

    A menstruációs görcsök hatása

    A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.