Menstruáció és terhesség

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ha egy nő aktívan él nemi életet, akkor a menstruáció késésének okai között először a terhességre gondolunk, ám ez nem minden esetben van így. Mi állhat még a menstruáció késésének hátterében? Elfordulhat-e vérzés várandósság idején? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat menstruáció és terhesség témában.

A nők nemi ciklusa – szabályos ciklus esetén – ideális esetben 28 napos, általában 4-7 napig tart. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja, innen kell kezdeni a ciklusnapok számolását. A menzesz időpontja +-5 nappal is eltérhet. Amennyiben a késés ezt meghaladja, esetleg egyéb panaszt tapasztal, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnia.

Nincs menzeszem, biztos, hogy terhes vagyok?

Vérzés a terhesség alatt

A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni, vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést, vagy barnás pecsételést. Vérzés a terhesség alatt>>

A menstruációs ciklus bonyolult hormonális folyamat, így a menstruáció késésének háttérben számos ok állhat. A leggyakoribb okok:

  • Terhesség: A menzesz késésének okai között leggyakrabban a terhesség szerepel, ugyanakkor a néhány napos csúszás önmagában megbízhatatlan jele a terhességnek. A legegyszerűbb módszer a terhesség megállapítására az, ha mielőbb terhességi tesztet végzünk, ám fontos tudni, hogy a nőgyógyászati vizsgálat az egyetlen 100 százalékos módszer a terhesség megállapítására. Normál esetben a terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítják.
  • Szervi probléma: A női nemi ciklus bonyolult folyamat, ezért elég egy kis eltérés (pl. pajzsmirigy-alulműködés, petefészekciszta), s már nem válik le a szokásos időben a méhnyálkahártya, azaz nem következik be a szokott időben a menstruáció.
  • Helytelen táplálkozás: A menstruációs ciklus szabályos működésében az egészséges táplálkozásnak kiemelt szerepe van. Kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén a szervezetben az élettani folyamatok optimálisan működnek, azonban pl. fogyókúra hatására szabálytalanná válhat a menstruációs ciklus, késhet a menstruáció. Ugyanez történhet túlsúly és táplálkozási zavarok fennállása esetén.
  • Stressz: Stressz (pl. pszichés, megterhelő edzés) által úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, amelynek következtében a hormonális szabályozás sérül, s nem a megszokott módon mennek végbe a ciklus fázisai, késik a menstruáció.
  • Menopauza: 48-50 éves korig tart a menstruáció, ennek elmaradását menopauzának nevezzük. A vérzés elmaradását megelőzően általában rendszertelenebbé válik a menstruáció.

Előfordulhat-e vérzés terhesség esetén?

Előfordulhat menstruáció a terhesség alatt is, de ez igen ritka és egészen más vérzés, lényegesen kevesebb. A menzesz tulajdonképpen leváló méhnyálkahártya, s mivel a terhesség esetén ez nem történik meg, csak kis mennyiségű, úgynevezett áttöréses jellegű vérzés lehet ilyenkor. A terhességek körülbelül 1-2 százalékánál fordul ez elő.

A menstruáció késése és késésének okai

A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülő korban és a 40-45 év fölöttieknél is. A menstruáció késése és késésének okai>>

(WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.