• Természetes hormon jelenthet áttörést a meddőségi kezelésekben

    Szerző: MTI

    Megszületett az első baba, akinek édesanyja a természetben előforduló hormont kapott a meddőségi kezelés idején. A kutatók szerint az eljárás ezzel biztonságosabbá válhat.

    Az egészséges, 3240 grammos kisfiú mamája a londoni Hammersmith Kórház és az Imperial College mesterséges megtermékenyítési (IVF) kezelésén vett részt, ahol a szokásos gyógyszerek helyett a közelmúltban felfedezett új hormont, a "csókpeptidet" kapta a petefészkek stimulálására és a petesejtek érlelésére - írta a The Guardian online kiadása.

    A természetes fehérje azzal teszi biztonságosabbá a beavatkozást, hogy megóvja a nőket a petefészkek túlstimulálásának tünetegyüttese (OHSS) nevű betegségtől, mely akár életveszélyes is lehet.

    Ugyan a szövődmény a páciensek viszonylag kis hányadát érinti - öt százalékuk szenved enyhébb, egy százalékuk a súlyosabb tünetektől -, azonban a legkomolyabb esetekben a beteg 2-6 hetes kórházi kezelésre szorul. Legnagyobb veszélyben azok a nők vannak, akik a policisztás ovárium szindróma (CPOS) nevű betegségben szenvednek.

    Hirdetés

    A kutatásban nem vettek részt gyógyszergyártó cégek, hiszen túl nagy keresletre nem számíthatnak. A nagyobb biztonságra irányuló vizsgálatot a brit Orvosi Kutatási Tanács és a Nemzeti Egészségkutató Intézet finanszírozta.

    Minden IVF-kezelésben résztvevő nőnek alternatívát jelenthet

    "A peptid alkalmazása hatékonynak bizonyult az IVF-kezelésben részt vevő nőknél, mert természetesebb módon stimulálta a hormontermelést, az eredmény pedig egészséges csecsemő lett" - számolt be a munkáról Waljit Dhillo, a londoni kutatás vezetője.

    Bár a fejlesztés leginkább a veszélyeztetett nők kockázatainak csökkentését célozza, az eredmények a tudósok szerint annyira biztatók, hogy természetes alternatívát jelenthetnek mindenkinek, aki IVF-kezelésben vesz részt.

    A kutatás adatait az Endokrin Társaság San Franciscó-i konferenciáján mutatták be. Összesen 30 nő kapott "csókpeptidet", 29-nél volt sikeres a petesejt érlelése, 28-nál fejlődött ki az embrió, és 12 nappal az embrió beültetése után 11 nőnek lett pozitív a terhességi tesztje.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A vizsgálatban résztvevők egyike sem tartozott a kockázati csoportba, hiszen a kutatás azt vizsgálta, a természetes hormon elég hatékonyan helyettesíti-e a hagyományos gyógyszert. A veszélyeztetett csoportot, amelynek a legtöbbet segíthet az új eljárás, egy következő kutatás során fogjuk megvizsgálni" - tette hozzá Geoffrey Trew, a kórház termékenységi szakorvosa és sebésze.

    A petesejtek érését stimuláló hagyományos szert, a HCG-t szintén előállítja a női test, ám kizárólag a várandósság idején, és hatása időnként túl erőteljes lehet.

    A "csókpeptidet" (angol nevén kisspeptint) a Pennsylvania állambeli Hersheyben fedezték fel, innen származik a neve is: a település ugyanis a Hershey's Kisses nevű híres csokoládé otthona.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2013.06.20 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mely tényezők befolyásolhatják a mesterséges megtermékenyítés sikerességét?

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert beavatkozásnak számított. Manapság azonban az IVF az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget.

    A mióma diagnosztizálása

    A méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganat, a mióma az egyik leggyakoribb elváltozás a reproduktív korban levő nők körében. Hogyan állítható fel a diagnózis?

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Tekse István

    Dr. Tekse István

    Szülész-nőgyógyász
    TervezettBaba szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások