Túl erős a menstruációja? Lehet, hogy vérzékeny!

szerző: Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus, belgyógyász - Trombózisközpont
frissítve: 2021.10.07.

Az erős menstruációs vérzés hátterében nagyon sok esetben vérzékenység lapul. A valódi ok kiderítését nem szabad halogatni, mielőbb szakemberhez kell fordulni!

Az olykor-olykor fellépő, kicsit erősebb havi vérzés még nem kell, hogy aggodalommal töltse el. Ám ha havi rendszerességgel észleli, hogy menstruációja ijesztően bőséges vérzéssel jár, ha havi vérzése idején napi teendői ellátása is akadályokba ütközik, szinte kimozdulni sem tud otthonról, akkor ne habozzon, vizsgáltassa ki magát, mert lehet, hogy egy olyan betegség áll a háttérben, amelyre még csak nem is gyanakodna - hívja fel a figyelmet szakértőnk, Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus, belgyógyász.

Mi az a vérzékenyég?

A vérzékenység az az állapot, amikor a véralvadás elhúzódik, a vér lassabban alvad meg, a vérzés tovább tart. Például sérülésnél, foghúzásnál, menstruációs vérzésnél, súlyosabb esetben sérülés, beavatkozás nélkül, spontán bevérzések is keletkezhetnek.

A véralvadásban több résztvevő is szerepet játszik: ezek a vérlemezkék (trombociták), alvadási faktorok (vérplazmában lévő fehérjék), de az eret bélelő sejtek is.

A vérzékenységben szenvedő betegek egy része örökölte a betegséget, ekkor egy hibás genetikai kódról van szó, aminek következtében nem jól működő fehérje (nem jól működő véralvadási faktor) keletkezik a szervezetben.

Ritkán szerzett is lehet a vérzékenység, ilyenkor más betegségek kísérőjeként lép fel.

Ez is érdekelheti Vérzékenységet okozó zavarok

Willebrand-szindróma

Sokféle vérzékenység létezik, és az egyik leggyakoribb, amely a nőket is érinti, a Willebrand-betegség. Itt egy véralvadásban szereplő fehérjének a csökkent működéséről van szó, ami miatt a véralvadás elhúzódik. Felfedezőjéről nevezték el a betegséget és az alvadási faktort is.

A Willebrand-betegség a leggyakrabban előforduló „vérzékenység”, amely mindkét nemet egyaránt érinti. A hazai lakosság körülbelül 0,5-1 százalékát érinti, vagyis ötvenezer- százezer ember érintett a problémában, ám ennek csak 20 százaléka kerül az egészségügy látóterébe, mert a többi esetben az enyhe tünetek miatt a betegség felderítetlenül, titokban marad.

Szakértőnk, Dr Szélessy Zsuzsanna tapasztalatai alapján állítja, hogy a nők menstruációs panaszai esetén, ha annak háttere „titokzatos”, mert se hormonális, se méhen belüli ok nem indokolja a tüneteket, fennáll a gyanú, hogy az erős, hosszan elhúzódó, netán „csillapíthatatlannak tűnő” menstruáció mögött a Willebrand-szindróma áll.

Különösen erős a gyanú, ha a túl erős ciklus mellett más területeken is vérzéssel kapcsolatos problémákat észlel, visszatérő orrvérzése van, esetleg foghúzás után is elhúzódó vérzéssel küzd. Az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15 százalékáért felelős ez a típusú vérzékenység.

Ez is érdekelheti Menstruáció - Veszélyes, ha erős a vérzés?

Komolyan kell venni!

Fontos tudni, hogy az erős vérzésen kívül nincs más, kézzel fogható tünete a betegségnek, vagyis gyanú esetén nem szabad habozni, mielőbb szakemberhez kell fordulni, aki laboratóriumi vizsgálatokkal, vérmintából fel tudja állítani a diagnózist.

A panaszokat - enyhe esetben - véralvadást segítő tablettával, orrspray-vel orvosolni lehet.

Súlyosabb esetben, intravénásan adott alvadási faktor készítményt kap a beteg. Súlyosabb esetnek tekintjük, amikor a nő mindennapi feladatainak ellátására képtelen, mozgásában, „működésében” akadályozza a szélsőségesen erős vérzés, így óriási segítséget jelent a diagnózis felállítása után a gyógyszeres (intravénás) terápia.

Fontos tudni, hogy e kezelés nélkül „önmagától” a tünetek nem szűnnek meg, sőt a rendszeres, nagymennyiségű vérzés tartós vérszegénységet is okoz. A vashiányos vérszegénység fáradékonyságot, idegességet, gyakoribb meghűléses betegséget, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenését, hajhullást, emésztőrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket idézhet elő.

Célszerű hát orvoshoz fordulni, ha a havi vérzés rendszeresen erős. Nem szabad legyinteni, belenyugodni abba, hogy édesanyámnak is így volt.

Erős menstruációs vérzésnek tekintjük, ha egy ciklus alatt 12 tamponnál, – napi 4 tamponnál többet használ, a vérzés időtartama több mint 7 nap és véralvadékot is tartalmaz.

(Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus, belgyógyász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Petefészekciszták - Jó- és...

A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a...

Nőgyógyászati daganatok: már...

Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és...

Szeptember 20-án borítsuk lilába a...

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nőgyógyászati Daganatos Betegségekkel Foglalkozó Szervezetek Európai Hálózata (ENGAGe) által életre...

Ételek, melyek csökkentik a...

Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások...

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb...

A menstruációs görcsök hatása

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

A toxikus sokk szindróma - Ritka, de...

A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten...

A menstruáció késleltetése és...

Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat? Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.