Túl erős a menstruációja? Lehet, hogy vérzékeny

szerző: Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus - Trombózisközpont
frissítve:

Az erős menstruációs vérzés hátterében nagyon sok esetben vérzékenység lapul. A valódi ok kiderítését nem szabad halogatni, mielőbb szakemberhez kell fordulni!

Az olykor-olykor fellépő, kicsit erősebb havi vérzés még nem kell, hogy aggodalommal töltse el. Ám ha havi rendszerességgel észleli, hogy menstruációja ijesztően bőséges vérzéssel jár, ha havi vérzése idején napi teendői ellátása is akadályokba ütközik, szinte kimozdulni sem tud otthonról, akkor ne habozzon, vizsgáltassa ki magát, mert lehet, hogy egy olyan betegség áll a háttérben, amelyre még csak nem is gyanakodna - hívja fel a figyelmet szakértőnk, Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus, belgyógyász.

Mi az a vérzékenyég?

A vérzékenység az az állapot, amikor a véralvadás elhúzódik, a vér lassabban alvad meg, a vérzés tovább tart. Például sérülésnél, foghúzásnál, menstruációs vérzésnél, súlyosabb esetben sérülés, beavatkozás nélkül, spontán bevérzések is keletkezhetnek.

A véralvadásban több résztvevő is szerepet játszik: ezek a vérlemezkék (trombociták), alvadási faktorok (vérplazmában lévő fehérjék), de az eret bélelő sejtek is.

A vérzékenységben szenvedő betegek egy része örökölte a betegséget, ekkor egy hibás genetikai kódról van szó, aminek következtében nem jól működő fehérje (nem jól működő véralvadási faktor) keletkezik a szervezetben.

Ritkán szerzett is lehet a vérzékenység, ilyenkor más betegségek kísérőjeként lép fel.

Ez is érdekelheti Vérzékenységet okozó zavarok

Willebrand-szindróma

Sokféle vérzékenység létezik, és az egyik leggyakoribb, amely a nőket is érinti, a Willebrand-betegség. Itt egy véralvadásban szereplő fehérjének a csökkent működéséről van szó, ami miatt a véralvadás elhúzódik. Felfedezőjéről nevezték el a betegséget és az alvadási faktort is.

A Willebrand-betegség a leggyakrabban előforduló „vérzékenység”, amely mindkét nemet egyaránt érinti. A hazai lakosság körülbelül 0,5-1 százalékát érinti, vagyis ötvenezer- százezer ember érintett a problémában, ám ennek csak 20 százaléka kerül az egészségügy látóterébe, mert a többi esetben az enyhe tünetek miatt a betegség felderítetlenül, titokban marad.

Szakértőnk, Dr Szélessy Zsuzsanna tapasztalatai alapján állítja, hogy a nők menstruációs panaszai esetén, ha annak háttere „titokzatos”, mert se hormonális, se méhen belüli ok nem indokolja a tüneteket, fennáll a gyanú, hogy az erős, hosszan elhúzódó, netán „csillapíthatatlannak tűnő” menstruáció mögött a Willebrand-szindróma áll.

Különösen erős a gyanú, ha a túl erős ciklus mellett más területeken is vérzéssel kapcsolatos problémákat észlel, visszatérő orrvérzése van, esetleg foghúzás után is elhúzódó vérzéssel küzd. Az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15 százalékáért felelős ez a típusú vérzékenység.

Ez is érdekelheti Menstruáció - Veszélyes, ha erős a vérzés?

Komolyan kell venni!

Fontos tudni, hogy az erős vérzésen kívül nincs más, kézzel fogható tünete a betegségnek, vagyis gyanú esetén nem szabad habozni, mielőbb szakemberhez kell fordulni, aki laboratóriumi vizsgálatokkal, vérmintából fel tudja állítani a diagnózist.

A panaszokat - enyhe esetben - véralvadást segítő tablettával, orrspray-vel orvosolni lehet.

Súlyosabb esetben, intravénásan adott alvadási faktor készítményt kap a beteg. Súlyosabb esetnek tekintjük, amikor a nő mindennapi feladatainak ellátására képtelen, mozgásában, „működésében” akadályozza a szélsőségesen erős vérzés, így óriási segítséget jelent a diagnózis felállítása után a gyógyszeres (intravénás) terápia.

Fontos tudni, hogy e kezelés nélkül „önmagától” a tünetek nem szűnnek meg, sőt a rendszeres, nagymennyiségű vérzés tartós vérszegénységet is okoz. A vashiányos vérszegénység fáradékonyságot, idegességet, gyakoribb meghűléses betegséget, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenését, hajhullást, emésztőrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket idézhet elő.

Célszerű hát orvoshoz fordulni, ha a havi vérzés rendszeresen erős. Nem szabad legyinteni, belenyugodni abba, hogy édesanyámnak is így volt.

Erős menstruációs vérzésnek tekintjük, ha egy ciklus alatt 12 tamponnál, – napi 4 tamponnál többet használ, a vérzés időtartama több mint 7 nap és véralvadékot is tartalmaz.

(Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus)

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.