• A menstruációs zavar helyreállítása leptinnel

    Szerző: Medipress

    A túl sovány - vagyis az alacsony testzsírral bíró - hölgyeknél a leptin nevű hormon hiánya is hozzájárul a menstruációk elmaradásához. A hormon mesterséges formája visszaállíthatja a menstruációs ciklust és a termékenységet is.

    Az extrém módon alacsony testzsír fizikálisan aktív hölgyekben (futóknál, táncosoknál), illetve étkezési zavarokkal küzdőknél fordul elő a leggakrabban. Náluk gyakori a menstuáció kimaradása is (orvosilag ezt hipotalamikus amenorrheának, HA-nak nevezzük), ami terméketlenséghez és csontrittkuláshoz is vezethet. Korábbi kutatások szerint a HA-val küzdő hölgyeknél krónikusan alacsony a leptinszint.

    Hirdetés

    A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent közlemény először bizonyítja a leptin hiánya és a HA közötti kapcsolatot. A randomizált, kettős vak módszer során 20 HA-val küszködő nőt választottak ki, akik 18 és 35 év közöttiek voltak. A vizsgálatba bevontak többsége futott.

    36 héten keresztül napont kaptak injekciókat- vagy a leptin mesterséges formáját: a metroleptint vagy placebot. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem ismerték, hogy kik kapnak valós és kik álkezelést.

    Egy hónapon belül a metroleptin hatására jelentősen megemelkedett a leptinszintje azoknak, akik hatóanyagot is kaptak.

    A 10 nőből 7 menstruálni kezdett, négynél peteérés is kimutatható volt. A placebót kapókkal összevetve javult a hormonnűködésük, csökkent a csontrittkulásuk - értékeli az eredményeket Dr. Christos Mantzoros, a cikk első szerzője, aki a Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ dietetikai részlegének igazgatója, valamint a Harvard Egyetem orvosprofesszora.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról


    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Medipress

    Módosítva: 2011.04.19 16:15, Megjelenés: 2011.04.19 16:15
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Az első menstruáció

    A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

    A premenstruációs tünetegyüttes

    Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Ez a premenstruációs tünetegyüttes.

    Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

    A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.

    Hogyan változtassunk a menstruáció idején?

    Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt várjuk. Például egy régen várt utazást szeretnénk vérzésmentesen átélni vagy az esküvő napján nem szeretnénk a havi vérzéssel foglalkozni.

    A menstruáció késése és késésének okai

    A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülő korban és a 40-45 év fölöttieknél is.

    A menstruációs görcsök hatása

    A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.