A menstruációs zavar helyreállítása leptinnel

Szerző: Medipress

A túl sovány - vagyis az alacsony testzsírral bíró - hölgyeknél a leptin nevű hormon hiánya is hozzájárul a menstruációk elmaradásához. A hormon mesterséges formája visszaállíthatja a menstruációs ciklust és a termékenységet is.

Az extrém módon alacsony testzsír fizikálisan aktív hölgyekben (futóknál, táncosoknál), illetve étkezési zavarokkal küzdőknél fordul elő a leggakrabban. Náluk gyakori a menstuáció kimaradása is (orvosilag ezt hipotalamikus amenorrheának, HA-nak nevezzük), ami terméketlenséghez és csontrittkuláshoz is vezethet. Korábbi kutatások szerint a HA-val küzdő hölgyeknél krónikusan alacsony a leptinszint.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent közlemény először bizonyítja a leptin hiánya és a HA közötti kapcsolatot. A randomizált, kettős vak módszer során 20 HA-val küszködő nőt választottak ki, akik 18 és 35 év közöttiek voltak. A vizsgálatba bevontak többsége futott.

36 héten keresztül napont kaptak injekciókat- vagy a leptin mesterséges formáját: a metroleptint vagy placebot. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem ismerték, hogy kik kapnak valós és kik álkezelést.

Egy hónapon belül a metroleptin hatására jelentősen megemelkedett a leptinszintje azoknak, akik hatóanyagot is kaptak.

A 10 nőből 7 menstruálni kezdett, négynél peteérés is kimutatható volt. A placebót kapókkal összevetve javult a hormonnűködésük, csökkent a csontrittkulásuk - értékeli az eredményeket Dr. Christos Mantzoros, a cikk első szerzője, aki a Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ dietetikai részlegének igazgatója, valamint a Harvard Egyetem orvosprofesszora.

A medd? n?knek sem kell lemondani a babáról
A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

Fájdalmas, késik, kimarad - A...

A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka....

Az első menstruáció

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb...

Hogyan változtassunk a menstruáció...

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt...

A menstruációs görcsök hatása

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Menstruáció és terhesség

Ha egy nő aktívan él nemi életet, akkor a menstruáció késésének okai között először a terhességre gondolunk, ám ez nem minden esetben van így....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.