Az orvosok fele placebót ír fel

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2008.10.31.

A British Medical Journal 2008. október 24-i számában közzétett felmérés szerint az orvosoknak több mint fele álreceptet ad ki annak érdekében, hogy a beteg jól érezze magát.

A felmérésben 679 belgyógyász és reumatológus vett részt. Az ezen a szakterületen dolgozó orvosok gyakran találkoznak olyan betegekkel, akiknek krónikus betegsége nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható, ám ilyen esetben az álgyógyszerek (placebok) javítják a betegek közérzetét.

A placebok hatását már többször bizonyították klinikai körülmények között, ahol a placebot szedő betegek állapotában pozitív változások következtek be, ellentétben a semmiféle kezelést nem kapó betegekével.

„A gyógyszerkutatásokban tapasztalt pozitív hatások mintegy 20-30 százaléka placeboknak köszönhető” - állítja Jon C. Tilburt, a tanulmány szerzője. A felmérésben résztvevő orvosoktól olyanokat kérdeztek, mint például:

  • Ha klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a cukortabletta jobb a fibromyalgiára (ízületi és kötőszöveti betegség), mint ha nem kezelik, felírná-e a betegeinek? Erre az orvosok 58 százaléka válaszolt igennel.
  • Szokott-e csak azért terápiát javasolni, hogy a betege elvárásainak eleget tegyen? A pozitív válaszok aránya itt 80 százalék volt.
  • Az elmúlt évben előfordult-e, hogy placebot írt fel valamelyik betegének? Igen, válaszolta az orvosok 55 százaléka.

És mit mondanak ilyenkor a betegnek? Több mint kétharmaduk valami olyasmit, hogy a felírt gyógyszert általában nem erre a betegségre használják, ám valószínűleg segíteni fog. Természetesen mindezt a beteg érdekében teszik, gondolva a fizikai és pszichológiai hatásokra.

Az olyan gyógyíthatatlan esetekben, ahol már kifogytak a terápiás lehetőségekből, az orvosok hajlamosak bármit elkövetni, amiről tudják, hogy biztonságos, csak azért, hogy a beteg jobban érezze magát. Még akkor is, ha ez csak pszichológiai hatás.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez mennyire helyes. Mert lehet ugyan, hogy a placebonak pszichológiailag pozitív hatásai vannak a betegre, ám mint tudjuk, minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Noha általában olyan gyenge gyógyszereket írnak fel placeboként, mint a baba aszpirin, nagyon körültekintőnek kell lenni azzal kapcsolatban, hogy az álgyógyszertől várt pszichológiai javulás nagyobb legyen, mint az esetleges mellékhatások okozta kellemetlenségek.

Természetesen a placebo- hatáshoz az is kell, hogy a beteg teljesen bízzon az orvosában. Talán éppen a bizalomteljes orvos-beteg kapcsolat az egész mechanizmus kulcsa.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Milyen tünetek alapján gyanakodhatunk fül-orr-gégészeti problémákra?

A fül-orr-gégészet a fül, az orr- és melléküregei, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek, valamint a nyaki régió lágyrészeinek, illetve...

A homeopátia nem alternatíva - Elhatárolódunk az alkalmazásától

Portálunk is beszámolt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének friss állásfoglalásáról, melyben kifejtették: a homeopátia nem...

Hogyan hatnak az afrodiziákumok?

Afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok...

Mi a placebo-hatás?

Placebo mindaz, ami úgy tűnik, mint a valódi orvosi kezelés, de nem az. Lehet tabletta, injekció, vagy bármilyen más típusú álgyógyszer. Ami minden...

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek!

Egy ausztrál kutatás megállapította, hogy a lumbágó okozta fájdalom csillapítására bizonyos vény nélkül kapható, például a paracetamol...

A homeopátia hatástalan

Vezető tudósok állítása szerint a homeopátia terápiás zsákutca. Egy szisztematikus vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy nem...

Ezért is érdemes sportolni!

A rendszeres sport jót tesz testnek és léleknek egyaránt. A testmozgás jótékony hatással van a krónikus betegségekben szenvedőkre is.

A fájdalomérzet a fejben dől el?

Vajon igaz-e hogy a fájdalmat is „csak” beképzelhetjük magunknak? - tettük fel a kérdést dr. Ertsey Csabának, a Magyar Fejfájás Társaság...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.