Az orvosok fele placebót ír fel

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A British Medical Journal 2008. október 24-i számában közzétett felmérés szerint az orvosoknak több mint fele álreceptet ad ki annak érdekében, hogy a beteg jól érezze magát.

A felmérésben 679 belgyógyász és reumatológus vett részt. Az ezen a szakterületen dolgozó orvosok gyakran találkoznak olyan betegekkel, akiknek krónikus betegsége nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható, ám ilyen esetben az álgyógyszerek (placebok) javítják a betegek közérzetét.

A placebok hatását már többször bizonyították klinikai körülmények között, ahol a placebot szedő betegek állapotában pozitív változások következtek be, ellentétben a semmiféle kezelést nem kapó betegekével.

„A gyógyszerkutatásokban tapasztalt pozitív hatások mintegy 20-30 százaléka placeboknak köszönhető” - állítja Jon C. Tilburt, a tanulmány szerzője. A felmérésben résztvevő orvosoktól olyanokat kérdeztek, mint például:

  • Ha klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a cukortabletta jobb a fibromyalgiára (ízületi és kötőszöveti betegség), mint ha nem kezelik, felírná-e a betegeinek? Erre az orvosok 58 százaléka válaszolt igennel.
  • Szokott-e csak azért terápiát javasolni, hogy a betege elvárásainak eleget tegyen? A pozitív válaszok aránya itt 80 százalék volt.
  • Az elmúlt évben előfordult-e, hogy placebot írt fel valamelyik betegének? Igen, válaszolta az orvosok 55 százaléka.

És mit mondanak ilyenkor a betegnek? Több mint kétharmaduk valami olyasmit, hogy a felírt gyógyszert általában nem erre a betegségre használják, ám valószínűleg segíteni fog. Természetesen mindezt a beteg érdekében teszik, gondolva a fizikai és pszichológiai hatásokra.

Az olyan gyógyíthatatlan esetekben, ahol már kifogytak a terápiás lehetőségekből, az orvosok hajlamosak bármit elkövetni, amiről tudják, hogy biztonságos, csak azért, hogy a beteg jobban érezze magát. Még akkor is, ha ez csak pszichológiai hatás.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez mennyire helyes. Mert lehet ugyan, hogy a placebonak pszichológiailag pozitív hatásai vannak a betegre, ám mint tudjuk, minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Noha általában olyan gyenge gyógyszereket írnak fel placeboként, mint a baba aszpirin, nagyon körültekintőnek kell lenni azzal kapcsolatban, hogy az álgyógyszertől várt pszichológiai javulás nagyobb legyen, mint az esetleges mellékhatások okozta kellemetlenségek.

Természetesen a placebo- hatáshoz az is kell, hogy a beteg teljesen bízzon az orvosában. Talán éppen a bizalomteljes orvos-beteg kapcsolat az egész mechanizmus kulcsa.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Mi a placebo-hatás?

Placebo mindaz, ami úgy tűnik, mint a valódi orvosi kezelés, de nem az. Lehet tabletta, injekció, vagy bármilyen más típusú álgyógyszer. Ami minden...

A fájdalomérzet a fejben dől el?

Vajon igaz-e hogy a fájdalmat is „csak” beképzelhetjük magunknak? - tettük fel a kérdést dr. Ertsey Csabának, a Magyar Fejfájás Társaság...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.