A hüvelyfali plasztikáról részletesen

WEBBeteg
megjelent: 2011.03.24.

Három gyermekem van, a kicsit és a nagyot hüvelyi úton, a középsőt császárral szültem. A szülések következtében végbél és húgyhólyag sérv alakult ki nálam, illetve eléggé kitágultam. Szóba került egy újabb baba, a szülés előtt, vagy utána érdemes hüvelyfali plasztikát végeztetni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hüvelyfali plasztika - A nőgyógyász válasza

Szerintem nem azért volna szükséges megvárni a hüvelyi műtéttel a szülést, mert esetleg azt követően ne lehetne szülni - biztosan lehet.

Viszont egy szülés olyan megterhelés a szülőcsatornának, a szöveteknek, hogy gyakorlatilag bizonyosra vehető, hogy még egy jól sikerült hüvelyfali plasztikai műtét eredményét is teljesen tönkretenné és a szülés után ismét ugyanott tartana, ahol most.

Csak mindeközben kiteszi magát egy műtétnek, annak minden műtéti és aneszteziolódiai kockázatával. Szóval szerintem a sorrend: szülés, majd a plasztika.

(Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos)

Hüvelyplasztika - A műtét előtti kivizsgálás

A műtétet minden esetben nőgyógyász szakorvosi vizsgálat előzi meg, mely belső (hüvelyi) vizsgálatot, és rákszűrést foglal magában. Műtét előtt laboratóriumi vizsgálatok, esetleg további belgyógyászati, altatóorvosi kivizsgálás szükséges.

A vizsgálati eredmények birtokában inkontinencia esetén nem egyszer szükséges urológus szakorvossal történő konzultáció is. A leletek birtokában döntenek a műtétről.

A hüvely egészsége

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
A leggyakoribb hüvelyfertőzésekről

Hogyan zajlik a hüvelyfali plasztika?

Általában a műtét előtti napon be kell feküdni a kórházba. A műtétet altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik. Ennek megfelelően készítik elő a beteget. Gyakran végeznek egyszerre mellső illetve hátsó fali plasztikát, de előfordulhat, hogy csak az egyik típusú műtétre van szükség. Mindkét műtét célja az eredeti anatómiai helyzet visszaállítása, a panaszok megszüntetése céljából. Mellső hüvelyplasztika során a mellső hüvelyfalon, ahol a hólyagsérv kialakult egy metszést ejtenek, a megnyúlt hüvelyfalat alátámasztják, megerősítik, majd speciális, csak ebben a műtéttípusban használt öltésekkel zárják.

Ezután eltávolítják a felesleges hüvelyfali rész, beszűkítve ezzel a hüvelyt. Majd a hüvelyfal sebszéleit varratsorral zárják. Hátsó hüvelyplasztika végzésekor a hüvelybemenet hátsó részén a felesleges hüvelyrészt kimetszik, majd a kétoldali gátizmokat öltéssel egyesítik, ezzel beszűkítik a tágult hüvelyt. A sebszéleket varratokkal egyesítik.

Olvasson bővebben a hüvelyfali plasztikáról a WEBBetegen

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Amikor a széklet a hüvelybe jut - Rectovaginális sipoly

Rectovaginalis sipolynak (fistulának) a végbél és a hüvely között kialakuló olyan kóros járatot nevezünk, melyen át a béltartalom a végbélből a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.