Az idősebbek és az artritisz

Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány
frissítve:

Idős emberek között a krónikus betegségek közül a reumás betegségek a leggyakoribbak. A férfiak és nők egyaránt szenvedhetnek tőle.

Néhány reumás megbetegedés általában idős korban kezdődik, míg mások fiatal korban, de folyamatosan fennállnak idős korig. A polimialgia reumatika és az artritisz főleg az idősebbek között jelenik meg.

A köszvény az idősebb nőkön majdnem olyan gyakori, mint a férfiakon. Az ízület és az izmok a test első részei, melyek megváltoznak, ahogy idősödik az ember. A csontozat kalciumot veszít, és az ízületi porc zsugorodik.

Ez a cikk is érdekelheti A rheumatoid arthritis

Az idősebb betegeknek gyakran kell megbirkózniuk mind a reumás betegséggel, mind egyéb betegségekkel, melyek egymásra hathatnak. Látási, hallási, egyensúlyi zavarok még tovább ronthatják a reumás betegséggel társuló mozgáskorlátozottságot. Gyakran nincs is különösebb oka az izom vagy ízületi fájdalmaknak.

A fájdalmat fokozhatja a depresszió, az egyedüllétérzés vagy az alultápláltság. A fájdalom és a merevségérzés miatt, a beteg csökkenti a mozgását, ami visszahatva további izomgyengeséghez és csontvesztéshez vezet, ami tovább csökkenti a mozgást és az önállóságot.

Izomsorvadás, vékony bőr, mely könnyen megsérül és csökkent ízületi mozgás, különösen a háton, igen gyakori idősebb emberek között.

Tovább Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

(Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.