Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A rheumatoid arthritis az autoimmun kórképek közé tartozó, az egész szervezetet érintő betegség, mely krónikus ízületi gyulladást okoz, de hosszú távon a csontrendszer ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez vezet.

Gyakran társul hozzá sicca-szindróma, amely a nyálkahártyák és a szem szárazságát jelenti.

A diéta célja a beteg tápanyagigényének a kielégítése, az ízületi merevség, az izomfájdalom miatti nehézkes étkezések megkönnyítése. Ez történhet konyhatechnológiai eljárással (pl. pépes étrend), speciális evőeszközök, bögrék, ágyasztalok használatával. Emellett fontos a hosszantartó gyógyszeres kezelés mellékhatásait is kivédeni.

Az étrend energiatartalmának a beteg tápláltsági állapotához kell igazodnia. Gyakori a szteroid-kezelések miatt kialakuló alultápláltság (akkor is, ha a testsúly nem ezt mutatja). 30-35 kcal/ttkg energiával célszerű számolni a napi beviteli mennyiséget. Az étrend szénhidráttartalma 3-5 g/ttkg legyen, amely összetett és krisztalloid szénhidrátokat (glükóz, szacharóz, invert cukor, fruktóz) is egyaránt tartalmazzon a beteg igényeinek megfelelően.

Fehérjék

A fehérjebevitel 0,8-1 g/ttkg legyen, amely nagyobb része növényi, kisebb része állati eredetű termékekből származzon. Kutatások fényt derítettek arra, hogy az állati eredetű fehérjék (pl. húsok) fogyasztásának csökkentése javította a rheumatoid arthritises betegek panaszait.

Zsírok

A zsírok szempontjából 1-1,2 g/ttkg az ideális, lehetőleg könnyen emészthető formában, amely gyorsan felszívódik (pl. tejföl, tejszín, vaj, kókuszzsír, nem light margarin, növényi olajok). Számos vizsgálat igazolta, hogy az étrend omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése jótékony hatással van a betegség kimenetelére, tehát bátran adhatunk tengeri halakat (makréla, hering, lazac, szardínia), fogast, busát a betegnek, emellett a lenmagolaj is gazdag omega-3 zsírsavakban.

Kalcium

A csontritkulás kialakulásának veszélye miatt figyelni kell a megfelelő kalciumbevitelre (1200-1500 mg/nap). A tej és tejtermékek (sajtok, túró, tejföl, kefir, joghurt), olajos magvak (mák, mandula, mogyoró, dió) kalciumtartalma kimagasló.

Folyadékpótlás

A sicca szindróma tüneteinek enyhítésére ajánlott a nap folyamán többször öblögetni, kortyolgatva inni (minimum napi 2 liter folyadék), citrusféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, savanyú cukorkákat fogyasztani. Javasolható ételtípusok a krémlevesek, mártások, főzelékek, pudingok, felfújtak, párolt vagdaltak, zselék, krémek, sodók, turmixok. A beteg étvágyának javítására, és a nyálelválasztás fokozására alkalmazható az erősebb fűszerezés, aromás főzés és párolás, fokozott pörzsanyag-képződéssel járó sütési technológiák.

Könnyű, vegyes étrendet célszerű alkalmazni, amelyben a nyersanyagok és ételkészítési eljárások széles spektrumából lehet válogatni. A füstölt húsok, szalonnafélék, száraz hüvelyesek és a friss, meleg kelt tészták kivételével minden nyersanyagból készülhet kímélő étel.

Tovább Rheumatoid arthritis: életviteli javaslatok

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szilágyi Annamária

Dr. Szilágyi Annamária

Ortopéd sebész, háziorvos

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus

Budapest

Cikkajánló

Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.