A gyermekemnek reumás betegsége van: Fájdalomcsillapítót kell szednie? - Az orvos válaszol

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2014.08.19.

A három éves kislányomnál juvenilis idiopáthiás arthritist diagnosztizáltak. A betegség a térdízületét érinti. Gyakran behajlítva tartja a térdét, egyébként a betegség alig korlátozza, és nem mondja, hogy fájna neki. Az orvos fájdalomcsillapítót írt fel neki. Valóban szükség van rá, hogy szedje ezt a gyógyszert?

Kedves Anyuka!

A juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) 16 éves kor előtt kezdődő, krónikus ízületi gyulladással járó kórképek gyűjtőneve. A betegség egy vagy több ízületet is érinthet. Az ebben a betegségben szenvedő gyerekek sokszor nem is panaszkodnak ízületi fájdalmakra, ám ez nem jelenti azt, hogy nincsenek is fájdalmaik! Különösen igaz ez a kicsikre, akik még nem tudják szavakba önteni, mit is éreznek pontosan. A figyelmes szülők azonban észrevehetnek bizonyos változásokat, jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a gyermeknek fájdalmai vannak.

Megváltozott mozgás

Elsőként gyakran a mozgásban bekövetkező változásokra figyelhetnek fel a szülők. Az ízületi gyulladás okozta fájdalom kímélő tartásra készteti a kicsiket. Ilyen lehet például a behajlított térd. Mivel a térd kinyújtása fájdalommal jár, a gyermek igyekszik ezt elkerülni, és például járás, futás vagy játék közben kíméli. A behajlított térd tehát ízületi fájdalomra utal.

A reumás megbetegedések

A reumás betegség fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben, az izmokban, az inakban, a háton vagy a nyakban. Ez eltarthat egy pár napig, vagy több évig, kis kellemetlenséget vagy súlyos rokkantságot okozva. Mik azok a reumás betegségek?

Ha ezt a fájdalmat nem kezelik időben, a kezdeti hibás tartásból maradandó mozgáskorlátozottság alakul ki. A megfelelő orvosi kezelést mihamarabb meg kell kezdeni! Ha felmerül a juvenilis idiopathiás arthritis gyanúja, vagy arra utaló jeleket észlel, hogy a gyermeknek fájdalma van, sürgősen orvoshoz kell vele fordulni!

Ha beigazolódik, hogy a gyermeknek juvenilis idiopathiás arthritise van, a kezelőorvos fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelést rendel el, ezzel egy időben az ízület gyulladását is kezelni kell. Ezen kívül rendszeres gyógytornára is szükségük van a gyermekeknek, ami amellett, hogy enyhíti a fájdalmat, a kímélő tartás negatív következményei ellen is hat.

A gyakorlatokat mindig óvatosan és a gyermek igényeit figyelembe véve, rá fokozottan odafigyelve kell végezni! Fájdalom semmi esetre sem léphet fel gyógytornázás közben! Ha a gyermek fájdalomra panaszkodik, az adott gyakorlatot abba kell hagyni. Fontos, hogy a kislánya átmenetileg kevesebbet szaladgáljon, kímélje a térdízületét!

Az altadódal csillapítja a beteg gyerekek fájdalmát egy kutatás szerint

Az altatódal csillapítja a beteg gyerekek fájdalmát - derült ki egy londoni kórházban végzett kutatásból. Az altadódal csillapítja a beteg gyerekek fájdalmát egy kutatás szerint

A juvenilis idiopathiás arthritis további jelei a hétköznapokban

A szülők további ízületi fájdalomra utaló jeleket is felfedezhetnek: A gyerekek mozgásigénye nagy, de a beteg gyermekek visszafogják magukat, és előfordulhat, hogy sokszor ölbe kéredzkednek. A beteg gyerekek szülei közül sokan számolnak be arról, hogy a gyerekek éjszakánként gyakran felébrednek. Alvás közben a gyermek nem koncentrál a kímélő tartásra, és a mozgolódás közbeni fájdalom felébreszti. A krónikus fájdalomtól szenvedő gyerekek gyakran ragaszkodóbbak is, sokat sírnak, előfordulhat, hogy agresszívabban reagálnak, de lehet, hogy épp visszahúzódóbbak.

Ezek a viselkedésminták egészséges gyerekeknél is előfordulhatnak. Ezért ezekből a jelekből a szülők gyakran nem következtetnek arra, hogy gyermeküknek fájdalmai lehetnek. A fájdalom megszüntetésére irányuló hatékony terápia mellett gyorsan megmutatkozik, milyen erősen, milyen nagymértékben korlátozta a gyermeket a fájdalom.

(Dr. Renate Häfner, gyermekreumatológus főorvos, Forrás: www.rheuma-liga.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.