• A horgas-fogás védi a kéz ízületeit

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Az ízületi gyulladás és az abból fakadó mozgáskorlátozottság nem csak az időseket sújtja. A középkorúak, a fiatalok közül is sokakat érint, sőt, nem ritka a gyerek-beteg.

    Hazánkban százezer felnőtt és pár ezer gyerek szorul artritisz miatt reumatológiai kezelésre, ami ma sem tudja a kiváltó okot gyógyítani. A megfelelő terápia viszont lassíthatja az állapot romlását, emellett – a kezeltek elemi érdekét, jogát szolgálva – segít javítani az életminőséget, aminek része a fájdalomtól való mentesülés.

    Ám a betegnek is van feladata: megfelelő mozgással, életvitellel kímélheti ízületeit. Ezt az egészségeseknek is ajánlja a szakember, a mozgásszerveket érintő későbbi panaszok megelőzéseként. Az ízületvédelem fortélyairól dr. Ortutay Juditot, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnökét kérdezte a webbeteg.hu újságírója.

    Hirdetés

    Ízületvédelem a felesleges terhelés érdekében

    Az érintettek tájékozottságának növelésére, a tapasztalatok átadására esélyt nyújtó közösségek kiépítésében fontos szerepet tölt be a betegszervezet, szögezi le az elnök. A klub-találkozókon szó esik a nagy terhet jelentő mozgásszervi kórokról, ezen belül a betegoktatás hangsúlyos részét adják az ízületek számára védelmet jelentő gyakorlatok, egyszerű házi praktikák és a magyarázatok, milyen következményektől védhet a megfelelő mozdulat, mozgás-technika.

    A csuklóízület betegségei


    Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen, hogy a csuklóízület betegségei jelentősen korlátozhatják ezeket a mozgásokat, befolyásolva az életminőséget, akár teljesen kiszolgáltatottá téve a beteget. A csuklót alkotó képletek, a csontok, inak, ízületi porc, izmok, a csuklón keresztül futó idegek vagy szalagok betegségeit különíthetjük el. A csuklóízület betegségei>>

    Életkortól függetlenül bárki elsajátíthatja, milyen típusú terhelést (mozdulatot, súly-cipelést) végezhet, mit kell kerülnie és főleg hogyan, mondja Ortutay doktornő.

    Az ízületvédelem lényege valójában a mindennapi életben és a gyógytorna során az ízületekre ható káros erőbehatások elkerülése. Szabályainak ismerete lehetővé teszi, hogy az izmok erejét gazdaságosan használjuk, ne terheljük feleslegesen, illetve mértéken túl ízületeinket és sikerüljön megoldani, hogy olyan irányból érkezzen az erőbehatás, hogy a legkevésbé tudjon előidézni kóros állapotot, ne késztessen alakváltozásra.

    A jól értelmezhető, követhető szabályokat idős, fiatal, gyulladásos - artritiszes - , kopásos ízületi megbetegedésben érintett egyaránt megtanulhatja. Az egészségesek megelőzésképpen alkalmazhatják. Legjobban a kéz példáján tudja dr. Ortutay bemutatni, mit jelent az ízületvédő mozgás. Kiemeli, hogy amikor apró, kisméretű tárgyat szorítunk, az ujjtő-ízületekben nagyobb erő ébred, mint ha nagyobb tárgyat vennénk kézbe.

    Többféle fogásfajta létezik

    • Ceruzafogás -  ahogyan írás közben a ceruzát tartjuk.
    • Nyélfogás -  ahogyan a kalapácsot, vagy a kést fogjuk munka közben.
    • Kulcsfogás - amikor bejáratnál, szekrényajtóban (zárban), az autó indításakor kulcsot fordítunk el 
    • Hengerfogással szorítjuk például a teli vizespoharat.
    • A táska vagy szatyor fülét horgas-fogással tartjuk. Ez a fogásnem az „egészséges”, a megfelelő – érdemes tudatában lenni, hogy a többi mozdulat a kézízületek számára megterhelő lehet.

    Az ízületvédelem talán legfőbb szabálya, hogy meg kell találni a pihenés és terhelés közötti optimális egyensúlyt. Emellett fontos megismerni, sőt észben tartani teherbíró képességünket, s minden helyzetben ennek megfelelően kell eljárni. Alkalmazkodjunk adottságainkhoz, ne hősködjünk, tanácsolja a reumabetegek szervezetének elnöke.

    Hozzáteszi, kerülni kell a tartós, egyirányú terhelést. Meg kell osztani a feladatot, a munkát az ízületek között. Vastagítsuk meg a rendszeresen használt eszközök nyelét. Amikor csak lehet, alakítsuk horgas-fogássá az 1-4. pontban jelölt mozdulatokat. A háztartásban, amikor és amilyen helyzetben mód nyílik rá, használjunk célszerszámokat.

    Ami a láb ízületeinek védelmét illeti, arra és az egyenletes terhelés kialakítására leginkább a megfelelő cipő viselése jelenti a megoldást.

    A gerinc védelmére, támasztó izmai erősítésére külön kialakított „gerinciskola” létezik, ezt a gyakorlatsort érdemes elsajátítani, zárja tanácsait dr. Ortutay Judit.

    Teniszkönyök, golfkönyök


    Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot (a hajlítást vagy a feszítést végző) túlerőltetjük. Ekkor az inakban kis szakadások keletkezhetnek, a csonthártya is megsérülhet, és az izmok tapadási helyén fájdalmas gyulladás jöhet létre. Teniszkönyök, golfkönyök - Hogy kerülje el?>>

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Módosítva: 2014.11.28 22:05, Megjelenés: 2014.11.28 22:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

    Magnéziumpótlás

    Magnéziumpótlás

    Szponzorált tartalom

    Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

    Mozgásszervi állapotfelmérés és villámtesztek otthon

    Saját testtartásunk vagy mozgástartományunk vizsgálata természetesen nem helyettesíti a szakszerű és komplex állapotfelmérést, de segíthet abban, hogy észrevegyük a mozgásszervi problémákra utaló első jeleket és még időben felkeressünk egy szakembert.

    Hogyan alakulnak ki a mozgásszervi problémák?

    Az ember arra teremtődött, hogy az ébrenlét óráiban szinte folyamatos mozgásban legyen és változatos tevékenységeket végezzen. A mozgásszegény életmód, a mindennapos testmozgás hiánya bizony keményen gyilkolja a gerincet, hisz az izmok lassú sorvadozásához vezet.

    Ízületi gyulladás - A legfontosabb tudnivalók

    Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.

    SNSA - Szeronegatív spondylarthritis

    A kifejezés egy olyan reumatológiai betegségcsoportot jelöl, melybe több hasonló tünetekkel, laboratóriumi és genetikai eltérésekkel járó betegség tartozik.

    A csípő-keresztcsonti ízület gyulladása (sacroileitis)

    A betegség, a nevéből is adódóan, gyulladásos ízületi betegség, mely a sacroiliacalis ízületet érinti. Ennek magyar megfelelője a középen elhelyezkedő keresztcsont (sacrum) és mindkét oldalon a csípőlapátok (os ileum) közötti ízületi rés gyulladása.

    Ismét kiújult az ízületi gyulladása? Van megoldás!

    A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    A krónikus ízületi gyulladás

    Az ízületi bántalmak krónikus gyulladáshoz vezethetnek. A krónikus ízületi gyulladás leggyakrabban előforduló változata az oszteoartritisz, amely jelentősen befolyásolhatja az életminőséget.

    Ízületi gyulladásokra megoldás a fizikoterápia

    Kevés olyan ember van, aki úgy éri meg az időskort, hogy semmilyen ízületi problémája nem volt. Az ízületi gyulladások (arthiritisek) bármelyik korban megkeseríthetik az életünket. A szakértő szerint nem szabad halogatni a heveny, vagy krónikus gyulladások kezelését, hiszen akár évekig is elhúzódhat, amíg teljesen meg lehet szüntetni a panaszokat és a vele járó fájdalmakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.