Reuma téma

A reuma szívbetegségre is hajlamosít?

Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2023-01-07 05:03
Az ősszel és télen felerősödő reumás panaszokat nemcsak a fájdalom miatt nem szabad félvállról venni, de a kutatások szerint a fokozott szívbetegség-kockázat miatt sem. Dr. Pál Mónika, reumatológus az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

Egy kellemetlen, mégis hasznos gyógynövény: a csalán

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-05 04:03
Ki ne találkozott volna már azzal a kellemetlen érzéssel, amit a csalán érintése okoz, ha nem vesszük észre, hogy ott van és belelépünk vagy hozzányúlunk, akár a saját kertünkben is. A csaláncsípés után fellépő kiütések és viszkető érzés többek között a levél mirigyszőreiben jelen lévő hisztamin hatására alakul ki.

Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-13 15:17
A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre. Melyek ezek?

Az immunrendszer betegségei

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2022-02-26 11:36
Immunrendszer
Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett működése végzi. Fő alkotói a fehérvérsejtek és a vérben keringő fehérjék, valamint a hírvivő anyagok.

A rheumatoid arthritis

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-01-18 13:03
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

Időjárás-változás és az ízületek

WEBBeteg - 2021-04-02 04:06
A meteoropátia is járhat ízületi panaszokkal, ám az időjárás változásai főleg azoknál okoznak ízületi bántalmakat, akik valamilyen ízületet érintő betegségben szenvednek.

Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2019-05-08 11:33
A rheumatoid arthritis az autoimmun kórképek közé tartozó, az egész szervezetet érintő betegség, mely krónikus ízületi gyulladást okoz, de hosszú távon a csontrendszer ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez vezet.

Az idősebbek és az artritisz

reumatologia.hu - 2019-01-17 18:17
Idős emberek között a krónikus betegségek közül a reumás betegségek a leggyakoribbak. A férfiak és nők egyaránt szenvedhetnek tőle.

Reumatikus bántalmak, panaszok kezelésmódja

WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr - 2018-08-12 05:21
A végtagokban jelentkező erős fájdalommal járó állapot az érintett ízületek deformálódását, pusztulását okozhatja, ami jelentősen korlátozza a mozgást. Az ízületeket érintő problémák közül az artrózis a túlzott igénybevétel miatt alakul ki. Reumatikus megbetegedéseknek több típusa is létezik, amelyek hasonló tünetekkel rendelkeznek, ámde mindegyik más-más fizikai bántalmakat okoz.

Reuma - Idősebb betegek kezelése

reumatologia.hu - 2016-02-20 13:11
Idős emberek esetleg nem is keresik azt a kezelést, ami elérhető lenne számukra, úgy gondolják, hogy megbirkóznak a fájdalommal és a kellemetlen érzéssel. Életük minőségét nagyon befolyásolhatja a jó gondoskodás és kezelés, akár a közösségben, akár kórházban.

A gyermekemnek reumás betegsége van: Fájdalomcsillapítót kell szednie? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-08-19 13:21
A három éves kislányomnál juvenilis idiopáthiás arthritist diagnosztizáltak. A betegség a térdízületét érinti. Gyakran behajlítva tartja a térdét, egyébként a betegség alig korlátozza, és nem mondja, hogy fájna neki. Az orvos fájdalomcsillapítót írt fel neki. Valóban szükség van rá, hogy szedje ezt a gyógyszert?

Oszteoporózis, az alattomos kór

WEBBeteg - Németh Ványi Klári - 2008-11-30 03:20
Az oszteoporózis a leggyakoribb csontbetegség, Magyarországon a statisztikai adatok szerint 6000 nő és 3000 férfi szenved csontritkulásban. A WEBBeteg Dr. Martos Jánossal, a balfi Gyógyfürdőkórház reumatológusával beszélgetett.

90 ezren szenvednek rheumatoid arthritisben

Független Hírügynökség - 2008-11-06 21:32
Magyarországon körülbelül 90 ezer azoknak a betegeknek a száma, akik a máig gyógyíthatatlan, nagy fájdalmakkal járó sokízületi gyulladásban szenvednek. A külföldi rövidítéssel RA-nak nevezett betegséggel élő nőket bemutató kiállítás megnyitójával kezdődött Budapesten csütörtökön, az Európai Reumaellenes Liga konferenciája.

Egy pohárka szíverősítővel az ízületeinkért

Független Hírügynökség - 2008-06-05 13:36
A mérsékelt alkoholfogyasztók kevésbé hajlamosak a reumás ízületi gyulladásra, mint azok, akik egyáltalán nem iszanak - állítja egy skandináv felmérés.

Reumathoid Artrithis

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-11-16 19:05
Üdvözlöm. Én RA-s beteg vagyok, de 2006 óta tünetmentes.Létezik hogy ez a betegség hosszú ideig passzív állapotban van? A tünetmentes időszakban is szükség van kontrollra? A fogamzásgátló tablettának van-e negatív hatása a betegségre? Olvastam arr