Hirdetés
   • A lapockafájdalom

    Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

    A lapockafájdalom egy nagyon gyakran tapasztalt fájdalom, amelyet okozhat egyszerű izomhúzódás vagy akár komoly betegségek is, mint a szívroham.

    A fájdalom okának megállapítása nehéz feladat lehet. Ez azonban nagyon fontos ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy milyen jellegű lapockafájdalomról van szó. Ha kiderült a fájdalom fajtája, ehhez mérten szükséges a különféle kezelési módokat alkalmazni.

    Hirdetés

    A lapockafájdalom fajtái

    A lapockafájdalmak fajtáit az alapján határozhatjuk meg, hogy milyen elváltozás okozza a fájdalmakat.

    A fájdalom oka szerint az alábbi lapockafájdalom típusokat határozhatjuk meg:

    • csont miatti lapockafájdalom
    • ízület miatti lapockafájdalom
    • egyéb mozgásszervi lapockafájdalom
    • lapockafájdalom szívprobléma miatt
    • tüdő miatti lapockafájdalom
    • hasi eredetű lapockafájdalom

    Lássuk ezek leírását és javasolt kezelési módjaikat:

    Csont miatti lapockafájdalom

    Mivel a lapocka maga egy csont, ezért természetesen a fájdalom egyik oka lehet csonttörés. Ez azonban ritkán fordul elő, mivel a lapocka eltöréséhez gyakran egy nagy erejű esés, baleset vagy ütés szükséges. A kor előrehaladtával, ahogy csökken a csontok ellenálló képessége, úgy például csontritkulás esetén könnyebben előfordulhat, hogy egy esés hatására eltörik a lapocka. A csonttörés miatti lapockafájdalom általában korlátozza a vállak mozgását, valamint a törés körül duzzanat és vérömleny is megjelenhet.

    Kezelése:

    Abban az esetben, ha csonttörés okozza a lapockafájdalmat, ennek megfelelően kell kezelni. Ez legalább 3 hetes rögzítést igényel, majd a rehabilitáció során rendszeres gyógytorna kezelésre van szükség, hogy a csont és az izmok mozgása teljes egészében regenerálódjon.

    Ízület miatti lapockafájdalom

    A vállízület vagy a gerinc kisízületeinek gyulladása és egyéb betegségei okozhatnak lapockafájdalmat. Az ízületi jellegű fájdalmak okai, amelyek ilyenkor szerepet játszhatnak:

    • ízületi gyulladás
    • befagyott váll
    • Bechterew-kór
    • fibromialgia
    • gerincferdülés

    Kezelése:

    Az ízületi eredetű fájdalmakat mindig az adott betegségnek megfelelően kell kezelni.

    Ez eleinte érzéstől függően hideg vagy meleg borogatást, illetve fájdalomcsillapítókat jelenthet. Orvosi kezelés során fájdalomcsillapító injekcióra is szükség lehet. A rehabilitációban itt is gyakran előfordul gyógytorna kezelés.

    Más mozgásszervi lapockafájdalom

    Ebbe a kategóriába tartoznak azok az izomeredetű panaszok, amelyek az izmok, szalagok meghúzódását vagy az idegek becsípődését is okozhatják. Ez a fajta lapockafájdalom a leggyakoribb. Túlhasználat, izomhúzódás, rossz pozícióban való alvás vagy rotátor-köpeny probléma is lehet az oka. Egyik gyakori oka a lapockatáji fájdalomnak a nyaki gerincből kisugárzó vagy a felső bordák becsípődése miatt jelentkező lapockatáji fájdalom.

    Fontos, hogy a köhögésre is fokozódó, éjjeli nyugalmat zavaró és nyakmozgásra romló erős lapockatáji fájdalom esetén annak oka akár nyaki porckorongsérv is lehet.

    Kezelése:

    A mozgásszervi lapockafájdalomnak a kezelése általában pihentetést igényel, ezért a fájdalom kezdeti jelentkezése után néhány napig érdemes csak pihenni. A gerincből sugárzó vagy becsípődés miatti lapockafájdalom kezelése izomlazítással, fájdalomcsillapítókkal, illetve később gyógytornával lehetséges. Ha ez nem segít, forduljunk reumatológus orvoshoz, aki képes megállapítani a probléma valódi okát és kezelést javasolni.

    Lapockafájdalom szívprobléma miatt

    A lapockafájdalom egyik komoly oka lehet, ha szívprobléma áll a tünetek mögött. Ennek jellegzetes tünete, hogy a bal lapockában jelentkezik a fájdalom, éppen a szívroham jelentkezésekor. Abban az esetben, ha egyéb ok nélkül hirtelen erős fájdalmat érzünk a bal lapockánkban, azonnal hívjunk mentőt!

    Kezelése:

    Abban az esetben, ha szívrohamunk van, az azonnali sürgősségi kezelést igényel. A szívroham után kardiológiai rehabilitációra lehet szükség.

    Tüdő miatti lapockafájdalom

    Bizonyos tüdőbetegségek - a szívbetegségekhez hasonlóan – szintén jelentkezhetnek lapockafájdalommal együtt. Ilyen tüdőbetegség lehet a tüdőembólia vagy a légmell.

    Ezt olvasta már? A tüdőembólia és tünetei

    Kezelése:

    Azok a tüdőbetegségek, amelyek hirtelen lapockafájdalmat okozhatnak, sürgősségi kezelést igényelnek. Az életveszély túlélését követően szintén hosszabb rehabilitációra lehet szükség.

    Hasi eredetű lapockafájdalom

    Bizonyos betegségek, amelyek a hasi tájékon jelentkeznek, szintén sugározhatnak fájdalmat a lapockába.

    A fájdalom kiváltó oka lehet:

    • idegi fájdalom (pl. idegbecsípődés)
    • gyomorfekély
    • hasnyálmirigy-gyulladás
    • májbetegség

    Kezelése:

    Mivel sokféle különböző hasi ok miatt jelentkezhet a lapockafájdalom, ezért ezeket az okokat általában alapos orvosi kivizsgálás után szokták felismerni. A kezelés lehet gyógyszeres vagy akár műtéti is, a betegség fajtájától és súlyosságától függően.

    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

    Módosítva: 2019.09.12 14:33, Megjelenés: 2019.09.12 14:33
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    A lapockafájdalom lehetséges okai

    A lapockafájdalommal az a baj, hogy az okok nem mindig nyilvánvalóak. Ez a tünet lehet egy komoly betegség jele, mint a szívrohamé vagy a tüdőráké, vagy valami egyszerű probléma, mint a rossz alvás vagy testtartás következménye is. Sok más lehetséges oka is lehet a lapockafájdalomnak, az arthritistől az epehólyag-betegségig vagy akár övsömörig. Mit kell tudni, ha fájdalmat tapasztal a lapocka területén, milyen kérdéseket tehet fel az orvos, és milyen teszteket javasolhat?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.