A lapockafájdalom

Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

A lapockafájdalom egy nagyon gyakran tapasztalt fájdalom, amelyet okozhat egyszerű izomhúzódás vagy akár komoly betegségek is, mint a szívroham.

A fájdalom okának megállapítása nehéz feladat lehet. Ez azonban nagyon fontos ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy milyen jellegű lapockafájdalomról van szó. Ha kiderült a fájdalom fajtája, ehhez mérten szükséges a különféle kezelési módokat alkalmazni.

A lapockafájdalom fajtái

A lapockafájdalmak fajtáit az alapján határozhatjuk meg, hogy milyen elváltozás okozza a fájdalmakat.

A fájdalom oka szerint az alábbi lapockafájdalom típusokat határozhatjuk meg:

 • csont miatti lapockafájdalom
 • ízület miatti lapockafájdalom
 • egyéb mozgásszervi lapockafájdalom
 • lapockafájdalom szívprobléma miatt
 • tüdő miatti lapockafájdalom
 • hasi eredetű lapockafájdalom

Lássuk ezek leírását és javasolt kezelési módjaikat:

Csont miatti lapockafájdalom

Mivel a lapocka maga egy csont, ezért természetesen a fájdalom egyik oka lehet csonttörés. Ez azonban ritkán fordul elő, mivel a lapocka eltöréséhez gyakran egy nagy erejű esés, baleset vagy ütés szükséges. A kor előrehaladtával, ahogy csökken a csontok ellenálló képessége, úgy például csontritkulás esetén könnyebben előfordulhat, hogy egy esés hatására eltörik a lapocka. A csonttörés miatti lapockafájdalom általában korlátozza a vállak mozgását, valamint a törés körül duzzanat és vérömleny is megjelenhet.

Kezelése:

Abban az esetben, ha csonttörés okozza a lapockafájdalmat, ennek megfelelően kell kezelni. Ez legalább 3 hetes rögzítést igényel, majd a rehabilitáció során rendszeres gyógytorna kezelésre van szükség, hogy a csont és az izmok mozgása teljes egészében regenerálódjon.

Ízület miatti lapockafájdalom

A vállízület vagy a gerinc kisízületeinek gyulladása és egyéb betegségei okozhatnak lapockafájdalmat. Az ízületi jellegű fájdalmak okai, amelyek ilyenkor szerepet játszhatnak:

 • ízületi gyulladás
 • befagyott váll
 • Bechterew-kór
 • fibromialgia
 • gerincferdülés

Kezelése:

Az ízületi eredetű fájdalmakat mindig az adott betegségnek megfelelően kell kezelni.

Ez eleinte érzéstől függően hideg vagy meleg borogatást, illetve fájdalomcsillapítókat jelenthet. Orvosi kezelés során fájdalomcsillapító injekcióra is szükség lehet. A rehabilitációban itt is gyakran előfordul gyógytorna kezelés.

Más mozgásszervi lapockafájdalom

Ebbe a kategóriába tartoznak azok az izomeredetű panaszok, amelyek az izmok, szalagok meghúzódását vagy az idegek becsípődését is okozhatják. Ez a fajta lapockafájdalom a leggyakoribb. Túlhasználat, izomhúzódás, rossz pozícióban való alvás vagy rotátor-köpeny probléma is lehet az oka. Egyik gyakori oka a lapockatáji fájdalomnak a nyaki gerincből kisugárzó vagy a felső bordák becsípődése miatt jelentkező lapockatáji fájdalom.

Fontos, hogy a köhögésre is fokozódó, éjjeli nyugalmat zavaró és nyakmozgásra romló erős lapockatáji fájdalom esetén annak oka akár nyaki porckorongsérv is lehet.

Kezelése:

A mozgásszervi lapockafájdalomnak a kezelése általában pihentetést igényel, ezért a fájdalom kezdeti jelentkezése után néhány napig érdemes csak pihenni. A gerincből sugárzó vagy becsípődés miatti lapockafájdalom kezelése izomlazítással, fájdalomcsillapítókkal, illetve később gyógytornával lehetséges. Ha ez nem segít, forduljunk reumatológus orvoshoz, aki képes megállapítani a probléma valódi okát és kezelést javasolni.

Lapockafájdalom szívprobléma miatt

A lapockafájdalom egyik komoly oka lehet, ha szívprobléma áll a tünetek mögött. Ennek jellegzetes tünete, hogy a bal lapockában jelentkezik a fájdalom, éppen a szívroham jelentkezésekor. Abban az esetben, ha egyéb ok nélkül hirtelen erős fájdalmat érzünk a bal lapockánkban, azonnal hívjunk mentőt!

Kezelése:

Abban az esetben, ha szívrohamunk van, az azonnali sürgősségi kezelést igényel. A szívroham után kardiológiai rehabilitációra lehet szükség.

Tüdő miatti lapockafájdalom

Bizonyos tüdőbetegségek - a szívbetegségekhez hasonlóan – szintén jelentkezhetnek lapockafájdalommal együtt. Ilyen tüdőbetegség lehet a tüdőembólia vagy a légmell.

Ezt olvasta már? A tüdőembólia és tünetei

Kezelése:

Azok a tüdőbetegségek, amelyek hirtelen lapockafájdalmat okozhatnak, sürgősségi kezelést igényelnek. Az életveszély túlélését követően szintén hosszabb rehabilitációra lehet szükség.

Hasi eredetű lapockafájdalom

Bizonyos betegségek, amelyek a hasi tájékon jelentkeznek, szintén sugározhatnak fájdalmat a lapockába.

A fájdalom kiváltó oka lehet:

Kezelése:

Mivel sokféle különböző hasi ok miatt jelentkezhet a lapockafájdalom, ezért ezeket az okokat általában alapos orvosi kivizsgálás után szokták felismerni. A kezelés lehet gyógyszeres vagy akár műtéti is, a betegség fajtájától és súlyosságától függően.

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Törzsizmokat erősítő gyakorlatok...

Ha valaki az ideje legnagyobb részét vagy akár minden idejét kerekesszékben tölti, a törzs izmai idővel veszíthetnek erejükből. Nem úgy használjuk...

Lúdtalp: már gyermekkorban...

A mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat, azonban a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei...

A lapockafájdalom lehetséges okai

A lapockafájdalommal az a baj, hogy az okok nem mindig nyilvánvalóak. Ez a tünet lehet egy komoly betegség jele, mint a szívrohamé vagy a tüdőráké...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.