A lapockafájdalom

Dr. Puskás Réka
szerző: Dr. Puskás Réka, reumatológus - 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
megjelent:

A lapockafájdalom egy nagyon gyakran tapasztalt fájdalom, amelyet okozhat egyszerű izomhúzódás vagy akár komoly betegségek is, mint a szívroham.

A fájdalom okának megállapítása nehéz feladat lehet. Ez azonban nagyon fontos ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy milyen jellegű lapockafájdalomról van szó. Ha kiderült a fájdalom fajtája, ehhez mérten szükséges a különféle kezelési módokat alkalmazni.

A lapockafájdalom fajtái

A lapockafájdalmak fajtáit az alapján határozhatjuk meg, hogy milyen elváltozás okozza a fájdalmakat.

A fájdalom oka szerint az alábbi lapockafájdalom típusokat határozhatjuk meg:

  • csont miatti lapockafájdalom
  • ízület miatti lapockafájdalom
  • egyéb mozgásszervi lapockafájdalom
  • lapockafájdalom szívprobléma miatt
  • tüdő miatti lapockafájdalom
  • hasi eredetű lapockafájdalom

Lássuk ezek leírását és javasolt kezelési módjaikat:

Csont miatti lapockafájdalom

Mivel a lapocka maga egy csont, ezért természetesen a fájdalom egyik oka lehet csonttörés. Ez azonban ritkán fordul elő, mivel a lapocka eltöréséhez gyakran egy nagy erejű esés, baleset vagy ütés szükséges. A kor előrehaladtával, ahogy csökken a csontok ellenálló képessége, úgy például csontritkulás esetén könnyebben előfordulhat, hogy egy esés hatására eltörik a lapocka. A csonttörés miatti lapockafájdalom általában korlátozza a vállak mozgását, valamint a törés körül duzzanat és vérömleny is megjelenhet.

Kezelése:

Abban az esetben, ha csonttörés okozza a lapockafájdalmat, ennek megfelelően kell kezelni. Ez legalább 3 hetes rögzítést igényel, majd a rehabilitáció során rendszeres gyógytorna kezelésre van szükség, hogy a csont és az izmok mozgása teljes egészében regenerálódjon.

Ízület miatti lapockafájdalom

A vállízület vagy a gerinc kisízületeinek gyulladása és egyéb betegségei okozhatnak lapockafájdalmat. Az ízületi jellegű fájdalmak okai, amelyek ilyenkor szerepet játszhatnak:

  • ízületi gyulladás
  • befagyott váll
  • Bechterew-kór
  • fibromialgia
  • gerincferdülés

Kezelése:

Az ízületi eredetű fájdalmakat mindig az adott betegségnek megfelelően kell kezelni.

Ez eleinte érzéstől függően hideg vagy meleg borogatást, illetve fájdalomcsillapítókat jelenthet. Orvosi kezelés során fájdalomcsillapító injekcióra is szükség lehet. A rehabilitációban itt is gyakran előfordul gyógytorna kezelés.

Más mozgásszervi lapockafájdalom

Ebbe a kategóriába tartoznak azok az izomeredetű panaszok, amelyek az izmok, szalagok meghúzódását vagy az idegek becsípődését is okozhatják. Ez a fajta lapockafájdalom a leggyakoribb. Túlhasználat, izomhúzódás, rossz pozícióban való alvás vagy rotátor-köpeny probléma is lehet az oka. Egyik gyakori oka a lapockatáji fájdalomnak a nyaki gerincből kisugárzó vagy a felső bordák becsípődése miatt jelentkező lapockatáji fájdalom.

Fontos, hogy a köhögésre is fokozódó, éjjeli nyugalmat zavaró és nyakmozgásra romló erős lapockatáji fájdalom esetén annak oka akár nyaki porckorongsérv is lehet.

Kezelése:

A mozgásszervi lapockafájdalomnak a kezelése általában pihentetést igényel, ezért a fájdalom kezdeti jelentkezése után néhány napig érdemes csak pihenni. A gerincből sugárzó vagy becsípődés miatti lapockafájdalom kezelése izomlazítással, fájdalomcsillapítókkal, illetve később gyógytornával lehetséges. Ha ez nem segít, forduljunk reumatológus orvoshoz, aki képes megállapítani a probléma valódi okát és kezelést javasolni.

Lapockafájdalom szívprobléma miatt

A lapockafájdalom egyik komoly oka lehet, ha szívprobléma áll a tünetek mögött. Ennek jellegzetes tünete, hogy a bal lapockában jelentkezik a fájdalom, éppen a szívroham jelentkezésekor. Abban az esetben, ha egyéb ok nélkül hirtelen erős fájdalmat érzünk a bal lapockánkban, azonnal hívjunk mentőt!

Kezelése:

Abban az esetben, ha szívrohamunk van, az azonnali sürgősségi kezelést igényel. A szívroham után kardiológiai rehabilitációra lehet szükség.

Tüdő miatti lapockafájdalom

Bizonyos tüdőbetegségek - a szívbetegségekhez hasonlóan – szintén jelentkezhetnek lapockafájdalommal együtt. Ilyen tüdőbetegség lehet a tüdőembólia vagy a légmell.

Ezt olvasta már? A tüdőembólia és tünetei

Kezelése:

Azok a tüdőbetegségek, amelyek hirtelen lapockafájdalmat okozhatnak, sürgősségi kezelést igényelnek. Az életveszély túlélését követően szintén hosszabb rehabilitációra lehet szükség.

Hasi eredetű lapockafájdalom

Bizonyos betegségek, amelyek a hasi tájékon jelentkeznek, szintén sugározhatnak fájdalmat a lapockába.

A fájdalom kiváltó oka lehet:

Kezelése:

Mivel sokféle különböző hasi ok miatt jelentkezhet a lapockafájdalom, ezért ezeket az okokat általában alapos orvosi kivizsgálás után szokták felismerni. A kezelés lehet gyógyszeres vagy akár műtéti is, a betegség fajtájától és súlyosságától függően.

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.