Nyaki gerinc operáció a legkorszerűbb idegsebészeti eljárással

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, idén április végén, új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel operálta meg két páciensét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) erre specializálódott orvoscsoportja, ami egész Európában szenzációs beavatkozásnak számít.

A Dél-Koreában elsajátított, számunkra teljesen új idegsebészeti technikát az OKITI orvosai alkalmazták először Európában, így hazánkban is. A szakemberek az ázsiai helyszínen, dél-koreai tanulmányútjuk során, a módszert kifejlesztő professzortól tanulták meg a speciális gerincsebészeti eljárást, s az operációk folyamatát is tanulmányozták. Itthon pedig az első ilyen jellegű műtét előtt, a rendelkezésre álló teljes felszereltséggel, a szakorvosok előbb szimulálták a műtétet. Ez azt jeleni, hogy a teljes eszközrendszert kipróbálták a modellezés alkalmával, s miután ez megfelelően működött, csak utána alkalmazták, és alkalmazzák a betegeken.

Ezt a fajta beavatkozást elsőként ázsiai területeken kezdték el alkalmazni, Dél- Koreában - ahol kialakítottak egy nemzetközi tréning központot is a szakemberek, az idegsebészek részére -, ez hétköznapinak számító alkalmazott műtéti technológia. Indiában a hasonló gerincbetegek 80 százalékát már ezzel az endoszkópos eljárással operálják. Magyarországon jelenleg csak az OKITI-ben érhető el ez a speciális ideg-, gerincsebészeti beavatkozás. A fővárosi egészségügyi intézményben mintegy 1600 gerincen végzett beavatkozás történik évente, noha az új technológia nem minden, a gerincet érintő kórfolyamat kezelésére alkalmas jelenleg, de a későbbiekben akár az esetek felében is alkalmazhatják.

Nemrégiben a gerinccsatorna-szűkület endoszkópos operációjáról beszélgettünk Dr. Czigléczki Gáborral, az OKITI idegsebész orvosával, az endoszkópos idegsebészeti módszert elsajátító orvoscsoport tagjával, amit itt olvashat el: Gerinccsatorna-szűkület kezelése korszerű endoszkópos műtéttel.

Most a nyaki gerincműtét sikerességéről, lehetőségeiről, és annak következményeiről kérdeztük az OKITI idegsebészét, a dél-koreai orvosi csoport meghatározó orvosát, akinek olvasóink a drczigleczki.hu vagy a gerinckezeles.hu oldalon tehetnek fel kérdéseket, illetve olvashatnak bővebb tájékoztatást e nagy fontosságú, idegsebészeti témával kapcsolatosan is.

- A nyaki gerincelváltozások, -megbetegedések számos fajtája ismeretes a kórságot elszenvedő betegek körében. Melyek ezek a betegségek, amelyek az idegsebészek látószögébe kerülnek?

- A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés – az ülő- vagy épp a nehéz fizikai munka – ugyanúgy megterheli a nyaki gerincet is, mint az ágyéki szakaszt. A kopásos elhasználódás talaján leggyakrabban nyaki porckorongsérvek vagy nyaki gerinccsatorna-szűkületek alakulnak ki. A nyaki sérvek ritkábban fordulnak elő, mint az ágyéki porckorongsérvek, de a betegség egyre gyakoribb előfordulása miatt, az életminőség ellehetetlenülése okán növekszik a műtétre kerülő betegek száma is. A nyaki porckorongsérvek feltűnően gyakran szövődnek csontcsőrképződéssel és egyéb ízületi elváltozásokkal. Nyaki sérv leggyakrabban a C. V. és a C. VI. porckorongon fordul elő, mely a nyaki gerinc leginkább mozgékony és terhelésnek kitett szakasza.

- Melyek a nyaki gerincbetegségek legjellemzőbb tünetei, amelyekre figyelnie kell a páciensnek, s az intő jelekkel szakorvoshoz kell fordulni?

- A nyaki porckorongsérvek tünetei között nagyon gyakori a kínzó nyaki fájdalom, amely a komplex nyaki kopással áll összefüggésben. A porckorong-előboltosulások és porckorongsérvek azáltal okoznak tüneteket, hogy a környező idegpályákat nyomás alá helyezik, rátelepszenek. A nyomás alá került idegek fokozott ingerületi állapotba kerülnek, így zsibbadás vagy kisugárzó fájdalom jelentkezhet a karban, kézben, ujjakban is. Ha a nyomás miatt az idegek funkciója csökken, akkor izomgyengeség is felléphet a felkarban, az alkarban, s csökkenhet a tenyér szorító ereje. Nyaki porckorongsérv(ek) esetében, melyek középvonalban – mediálisan –, helyezkednek el és nagyméretűek, sajnos a nyaki gerincvelő is nyomás alá kerülhet, nem csak a gerinccsatornából kilépő idegszálak. A gerincvelői nyomásnak alsó végtagi tünetei is lehetnek, többek között alsó végtagi izombénulás, alsó végtagi érzéskiesés, vagy járászavar, járásbizonytalanság. Ugyanitt említhető a már említett kar és kéz végtelen elgyengülése, olykor teljes érzéskiesése is. Bármilyen újonnan fellépő tünettel mielőbb orvoshoz kell fordulni - első körben lehet a háziorvos -, aki beutalót ad a neurológiai szakrendelésre vagy a reumatológiára, de célszerűbb mielőbb az idegsebészt felkeresni, s a szükséges képalkotó diagnosztikát elvégezni a többi vizsgálat mellett. A legmegfelelőbb kezelés is csak az alapos kivizsgálás után választható meg, amit halasztani nagy veszélyeket rejt.

Kapcsolódó A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

- Mit kell tudnia a betegnek arról, hogy a neurológus vagy a reumatológus orvosa mely esetekben irányítja sürgősséggel páciensét idegsebészhez a nyaki gerinc porckopása, gerinccsatorna-szűkület, csigolyaelcsúszás, sérv esetén?

- Sürgősnek tekintjük azt az állapotot, amikor szinte azonnal műtétre kerül sor – ha szükséges, és van idő rá, akkor ismétlő MRI-vizsgálatot követően –, újonnan kialakult felső végtagi izombénulásos tünet(ek) áll(nak) fenn a nyaki porckorongsérvvel összefüggésben, vagy járászavar jelentkezik, bizonytalanul jár a beteg, az életminősége szinte ellehetetlenül a tünetei okán. Utóbbiak nagyobb gerincvelői nyomás jelei lehetnek, amelyeknek az MRI-felvételeken jellegzetes jelei vannak a gerincvelőről készült felvételen.

- Sokan vannak, akik hosszú ideig az alternatív gyógymódokkal igyekeznek enyhíteni a tüneteiken, fájdalmaikon, ami nem csupán költséges, de sok esetben, az előrehaladott nyaki gerincbetegségeken, nem is képesek segíteni. Milyen maradandó következményekkel járhat, ha nincs megfelelő módon kezelve vagy épp operálva a nyaki gerinc betegsége?

- Annak eldöntése, hogy a porckorongsérvet műteni kell vagy más gyógymóddal kell kezelni, az idegsebész feladata. Az esetek nagyobb részében, főként, ha időben ismerjük fel a betegséget, nem műtéti kezelésekkel is javítható a beteg állapota. Maradandó következmények leginkább akkor fordulnak elő, ha páciensek saját maguk döntenek a kezelés fajtájáról, orvossal nem konzultálnak, és nem veszik észre a részleges bénulásos tünetet. Ilyen esetekben egyes izomcsoportokban az izomgyengeség akár tartósan is megmaradhat. Ezt sosem szabad megvárni!

Endoszkópos gerincsebészeti beavatkozások

A gerincsebészet területén már korábban is voltak endoszkópos beavatkozások, ezek azonban leginkább egycsatornás operációk voltak. A különbség most az, hogy az új technika kétcsatornás, ami plusz manipulációs lehetőséget, így magabiztosságot nyújt a sebészeknek. Az OKITI gerincbetegségek endoszkópos operációja mellett szól - a betegek gyorsabb és kíméletesebb gyógyulását előtérbe helyezve - a költséghatékonyság is, ami a páciensek érdekét is képviseli. Kevesebb mennyiségű fájdalomcsillapítóra van szükség operáció után, mert kisebb a vágás és kevésbé fájdalmas a seb. A fertőzési kockázat is alacsonyabb, a kórházi tartózkodás is lényegesen lerövidíthető, kevésbé terheli meg a szervezetet, rövidebb a felépülési idő, ha a beteg minden orvosi előírást betart. Ez azért is fontos kérdés, mert egyre gyakoribb a gerincbetegség hazánkban is, ami alapvetően népbetegségnek számít, mint szerte a világon. Ennek egyik oka, hogy javulnak az életkilátások, a népesség öregszik, így egyre több a megviselt, elhasználódott, elkopott gerincű beteg. Az idegsebészeti ellátások több mint a felét a gerincbajok, a gerinc kórképei alkotják.

- Milyen mértékben jelent genetikai örökséget a gerinc és a csigolyák betegsége, s mennyire meghatározó a fizikai túlterheltség, a stressz, az állandósult helytelen és rossz testtartás, a mozgásszegény életmód, valamint az egyéb civilizációs ártalmak következménye?

- Minden betegség esetén hallhatjuk, hogy vannak genetikai és környezeti tényezők is a háttérben. A kopásos elváltozások leginkább a túlzott terheléssel és a kérdésében említett tényezőkkel állhatnak összefüggésben. Emellett persze, akiknek a családjában már fordultak elő gerincbetegségek, azok esetében nagyobb rizikója lehet a hasonló rendellenességek előfordulásának, melyhez a gerinc alkotóelemeinek genetikai adottságai – gerincszalagok állapota, kisízület érzékenysége – is nagyban hozzájárulhatnak.

- Az endoszkópos beavatkozás, mely nyaki gerincbetegségek operációjára alkalmas, s mire számíthatnak a betegek a műtét után?

- Az újfajta kétcsatornás endoszkópos módszer a nyaki betegségek közül leginkább a porckorongsérvek meghatározott csoportjára alkalmazható. Ezzel a műtéttel jóval kisebb vágásból kezelhető a betegség, így az egyik legfőbb előny a gyorsabb felépülés.

- Létezik-e kizáró tényező, amikor nem alkalmazható a korszerű műtéti technika a nyaki gerincbetegség gyógyításában?

- A műtéti technika megválasztásában mindig az MRI-vizsgálat eredménye a döntő, ugyanis az mutatja meg a betegség pontos helyzetét. Legtöbb esetben az endoszkópos módszer használható, egyes sérvhelyzetek és súlyos klinikai tünetek, például bénulás kizáró ok lehet, amikor inkább a nyílt műtét alkalmazható jobban, eredményesebben.

- A hagyományos, a nyaki rész elülső feltárásából történő nyaki gerinc operáció, 3-4 órát is igénybe vehet, s ha bonyolultabb az idegsebészek feladata, például speciális lemezzel, csavarokkal kell rögzíteni a beépített csontokat vagy műcsontokat, nagyon megviseli a betegeket ébredés után az operációval járó utóhatás, a nyelési nehézségekről, a külső és belső sebgyógyulásról nem is szólva.

- A hagyományos, elülső feltárásból történő nyaki porckorongsérvműtét napjainkban már rutinszerűen végzett beavatkozás, melyet a legtöbb idegsebész magabiztosan el tud végezni. Az operáció utáni állapot és az elért eredmények nagyban függnek az operáló idegsebész gyakorlatától, a beteg gyógyulási hajlamától is, de legtöbbször a gyógyulási eredmények nyílt operációval is elég jók. Intézményünkben, az OKITI-ben, ennek a beavatkozásnak is nagyszámú és jó gyógyulási, felépülési eredményei vannak, ezek a beavatkozások is a betegek életminőségét jelentősen javítják a későbbiekben.

- Vagyis elmondhatjuk azt, hogy egy ilyen komoly műtét esetében a gyógyulásra váró betegeknek érdemes a legmegfelelőbb, nagy tapasztalattal és tudással rendelkező idegsebészt választaniuk?

- Ezt nem jelenthetem ki, és sajnos nincs is mindenkinek lehetősége erre. Fontos azonban, hogy a beteg a legnagyobb bizalommal és nyugalommal bízza magát a nyaki gerinc operáció esetében is az idegsebészre, az altatóorvosra, s persze a kiválasztott egészségügyi intézmény gyógyítóira. Igen, sokat számít az idegsebész tapasztalata és szaktudása.

- Mennyiben jelent lényeges különbséget a jelenlegi legkorszerűbb endoszkópos nyaki gerinc operációs technika, amit csak a fővárosban, az OKITI-ben végeznek hazánkban, a hagyományos nyílt feltáráshoz képest?

- Az endoszkópos módszer azokban az esetekben használható legjobban, amikor a sérvdarab okozta nyomást kell megszüntetni. Különbségek leginkább a vágás nagyságában és a gyógyulás gyorsaságában vannak. Rögzítést igénylő esetek általában nyílt műtétből történnek, mert az jelenti a legnagyobb biztonságot a beteg számára. Operáció után az orvos utasításait teljes mértékben be kell tartani. Ezek sorába tartozik a gerinckímélet, a terhelés, cipekedés, erőlködés, helytelen, kényszertesttartás kerülése, a nyaki szakasz pihentetése, mely mind alapvető a gyógyulás érdekében. A szivacsos vagy más nyakmerevítő viselése - orvos által rendelt formában - ajánlatos a műtét után 3-4 hónapig, de nem a nap 24 órájában. A merevítők védik a nyaki gerincet a túlmozgásoktól, sérülésektől, a rossz mozdulatoktól, továbbá ezen idő alatt a műtéti terület is megszilárdul, kevésbé lesz érzékeny a külső hatásokra.

- Mikor kezdődhet a rehabilitáció, amivel erősödnek, stabilizálódnak az operáció során érintett testrészek, a tartó izomzat minden fontosabb része?

- A rehabilitációt, a gyógytornát akkor lehet elkezdeni, ha erre az idegsebész engedélyt adott a kontroll vizsgálatok után. Minden a beteg állapotától, gyógyulási ütemétől, módjától függ. Sem sürgetni, sem késleltetni nem érdemes a rehabilitációt, ami betegenként és a műtéti beavatkozásoktól függően változó lehet.

- Lehetséges-e endoszkópos gerinc operációt végezni ugyanannál a betegnél, csak más-más testrészen, csigolyaszakaszon, aki már átesett korábban bármilyen gerincműtéten?

- Igen, lehetséges, ha másik szinten kell végezni a beavatkozást. Ugyanazon a szinten a hegképződés miatt azonban nem lehet endoszkópos beavatkozást végezni. Ismételt beavatkozás közti időtartamra nem lehet egységes időintervallumot megadni, mert ezt leginkább a beteg állapota és tüneteinek súlyossága határozza meg, vagyis azt, hogy két műtét között mennyit érdemes várni – zárta gondolatát Dr. Czigléczki Gábor, az OKITI idegsebész orvosa.

Az operációk finanszírozása

Felmerül a kérdés, hogy miként lehet beszerezni, kigazdálkodni a költséges eszközt, illetve vállalni a későbbi operációk finanszírozását. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet ezúttal a Dr. Rose Magánkórház segítségével valósíthatta meg a szükséges eszközök beszerzését. Ezzel párhuzamosan a neves egészségügyi intézményben kontrollingalapú önköltségszámítást végeztek, hogy pontosan lássák: a vadonatúj, a betegek számára kíméletes idegsebészeti beavatkozást jelentő eljárás milyen költségekkel jár majd, és a jelenlegi költségvetési keretbe miként fér bele. Ha belefér a közfinanszírozott intézményi keretbe, akkor önfenntartó lehet, s csak az eszköz szükséges hozzá, valamint a szakértelem. Ha más kórházakban is alkalmazni kívánják, akkor az eszközt meg kell venni, a szakértelmet pedig az OKITI orvoscsapata segítségével az érdeklődő idegsebészek, altatóorvosok, műtős szakemberek megszerezhetik. A hagyományos idegsebészeti, különféle gerincműtétek finanszírozását össze lehet vetni a jelenlegi, új beavatkozás költségeivel. A kórházban tartózkodási időről, majd a munka világába való visszatérésről, a gyógyulás folyamatáról, idejéről nem is beszélve.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Czigléczki Gábor, idegsebész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.