Testtartásjavítás magyar módra: fiatalok a hátfájás megelőzéséért

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tizedikes tanulók közös ötlete valósulhatott meg tavaly, és már a nemzetközi piacot is bevették. A társadalom legnagyobb részét, főként az ülőmunkát végzőket érinti a hátfájás.

2016 legötletesebb terméke a Spiner, a WRU Company által kifejlesztett tartássegítő eszköz. A csapat még december elején elnyerte az iskolájukban, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban megrendezett Junior Achievement Magyarország (JAM) versenyén a „Legjobb diákvállalkozása” címet, majd a december 16-i országos versenyen a „Legötletesebb termék” díjat szavazta meg számukra a szakmai zsűri.

Az ötlet a termékre még 2016 elején jött, amikor az egyik csoporttársunk előállt azzal a problémával, hogy a sok vízilabdázástól fáj a háta, rosszul tartja magát. Akkor jöttünk rá, hogy ez mennyire komoly probléma a mai társadalomban: a lakosság 70-80 százalékát érinti valamilyen szinten a hátfájás, gerincferdülés, a középiskolások több mint felének rossz a testtartása, vagy már kialakult valamilyen típusú gerincproblémája, ami nem is meglepő az okostelefonok korszakában – emlékezett a kezdetekre Sándor Lili, a WRU Company kommunikációs igazgatója. A problémára Wohlfart Richárdnak a hardverfejlesztőnknek igen hamar volt egy ötlete.

Egy négy centis kütyü

A cég szeptemberben állt össze, ekkor már körvonalazódott a csapattagok fejében: egy elektronikai eszközt szeretnének létrehozni, fejleszteni. Nagyjából 2-3 hónap alatt Soroncz-Szabó Flórián szoftverfejlesztő kidolgozta a mikroprocesszoron futó algoritmust, azaz létrejöhetett a Spiner, amely egy alig négy centis high-tech eszköz.

WRU csoportkép

Az első ajánlást egy gyógytornász írta rólunk, és azóta minél inkább próbáljuk a vásárlóinktól is megtudni, hogy miket lehetne esetleg fejleszteni a terméken – mondja Sándor Lili. „A hatékonyságát mutatja, hogy amikor egy napra rajtam volt az eszköz, máris éreztem, hogy jobban figyelek a testtartásomra. Persze ez akkor a leghatékonyabb, ha hosszabb ideig használja az ember, hiszem egy idő után én is újra ellazultam.”

A legkülönbözőbb életkorban lévők vásárolják a terméket, már hároméves kortól alkalmazható, hiszen a laptopok és okoskészülékek fölé görnyedők között már bizony kisgyerekek is vannak, akiknél ha nem figyelnek oda a helyes testtartásra, igen hamar jelentkezhet a hátfájás, nem beszélve a gyermekeket érintő gerincferdülésről.

Hova tovább?

A nemzetközi szereplés sok mindentől függ, már volt néhány megrendelésünk Dániából és Amerikából is – tette hozzá a kommunikációs vezető. Az év végi verseny győztesének a JAM finanszírozza az utazását a brüsszeli versenyre, így nekik sokat köszönhetünk.

Így működik
WRU Company testtartásjavító eszköz

A Spiner finom rezgésekkel figyelmeztet, ha viselője nem tartja magát kihúzva. A gombelemmel működő készüléket a rajta lévő csíptető segítségével pólónk nyakához vagy bőrhöz tapadó tapasszal hátunkhoz rögzíthetjük, viselése nem akadályoz sem a mindennapi mozgásban, sem pedig sportolás közben. A rajta lévő apró gomb segítségével beállítjuk, hogy milyen mértékű előregörnyedésnél figyelmeztessen az eszköz finom rezgéssel arra, hogy egyenesedjünk ki.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Képek forrása: WRU Company

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.