Hirdetés
   • Nyakproblémák: aktív gyógyulás

    Feövenyessy Krisztina
    Szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, lágyrész manuálterapeuta, gerincjóga oktató

    Gyakran elegendő egyetlen pillantást vetni a rendelőbe érkező betegre ahhoz, hogy megállapítsuk, szinte bizonyosan nyaki problémával keresett fel bennünket. A merev, előrehelyezett fejtartás (oldalnézetben a fül előrébb helyezkedik el, mint a váll), illetve a nyaktól a váll irányába futó izom (csuklyásizom felső része) görcsös feszessége azonnal árulkodik.

    Mindkét tünet szemmel látható, vizsgálat nélkül is észrevehető. A beteg kikérdezése, a leletek áttekintése, illetve a manuális vizsgálat általában csak megerősíti gyanúnkat.

    A felnőtt lakosság jelentős része - egy amerikai felmérés szerint 10%-a - küzd állandósult nyaki, tarkótáji fájdalommal és merevséggel, amelyet gyakori fejfájás, migrén, szédülés, esetenként karba sugárzó fájdalom, zsibbadás is kísérhet. A betegek életét megkeseríti, a nyugodt pihenést, regenerálódást szinte lehetetlenné teszi ez a kóros állapot.

    Az érintettek többnyire évek óta járnak rendelőről-rendelőre, orvosról-orvosra, masszőrhöz, csontkovácshoz. Túl vannak injekciós kúrákon, fájdalomcsillapító gyógyszereken, izomlazító masszázs kezeléseken, ám a probléma az átmeneti javulást követően napokon belül újra jelentkezik. Sokan feladják, elfogadva, hogy nincs esély a gyógyulásra, holott az esetek döntő többségében jelentős javulást, sőt, akár tünetmentességet is elérhetünk a megfelelő terápiával.

    Hirdetés

    Első lépésként azonban el kell fogadnunk azt a tényt, hogy csodaszerek sajnos nincsenek. A mozgásszervi problémák általában hosszú évek alatt alakulnak ki és saját rossz szokásaink, helytelen beidegződéseink okozzák azokat, így a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe, s az aktív közreműködés elengedhetetlenül szükséges a kezelés sikeréhez.

    Hogyan alakulnak ki a nyakproblémák?

    A gerinc nyaki szakaszának betegségeiért többnyire az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, illetve a stressz felelős. Az ülőmunka elképesztő terhelést jelent gerincoszlopunkra nézve. Íróasztalnál ülve testtartásunk jelentősen megváltozik. Hátunk egyetlen görbületet alkot, azaz megszűnnek a kettős S-alakú görbületek, amelyek fő szerepe a gerinc rugalmasságának biztosítása, a gerincoszlopra háruló teher ideális elosztása. A gerinc mereven domborúvá, a gerincoszlop melletti izmok feszessé, a terhelés pedig egyenetlenné válik, és „rossz helyen” éri a gerincoszlopot. Fejünk előretolódik, így a nyak hátsó részének, illetve a hát felső szakaszának izmai befeszülnek, a nyak „megtörik”. A folyamatos stressz még tovább rontja ezt az állapotot. Tartósan menekülő pózt veszünk fel, fejünket még inkább előretoljuk, és izmainkat mintegy védekezésre készen tovább feszítjük.

    Rendszeres mozgás hiányában az izmok képtelenek regenerálódni és kompenzálni a helytelen testtartást illetve a stressz káros hatásait, így az ülőmunka és/vagy a stressz miatt kialakuló folyamatos feszesség hamarosan az adott terület anyagcseréjének romlásához, a távozni képtelen salakanyagok felhalmozódásához és állandósult fájdalmakhoz vezet. Hosszú távon törvényszerűen megbomlik az izomegyensúly, s ez előbb-utóbb maga után vonzza az ízületek deformitását és a csontok elmozdulását is, ezáltal különféle mozgásszervi betegségek (ízületi kopások, becsípődések, nyaki porckorongsérv, stb.) kialakulását okozza. Miután a túlterhelés jellemzően leginkább a nyaki, illetve az ágyéki területet érinti, általában a panaszok is itt kezdődnek.

    Mi lehet a megoldás nyaki merevség, nyakfájás esetén?

    A fentiekből talán már az olvasó számára is egyértelművé vált, hogy a hosszú évek alatt kialakult problémát nem lehet megoldani egyetlen pirulával, de még egy jól sikerült „nyakropogtatással” sem. A nyaki gerincszakaszt érintő betegségek műtét nélküli kezelésének egyetlen igazán hatékony módja a beteg tartós és aktív közreműködését igényli. Szakmai berkekben az a mondás járja, hogy ahány év alatt alakult ki a kór, annyi hónap szükséges annak gyógyulásához.

    Első lépés a helyes testtartás elsajátítása, ezt követheti az állapotnak megfelelően összeállított 5-10 perces nyaki kompenzációs gyakorlatsor mindennapos elvégzése. Miután testünk egyetlen csodálatos egység, bármely része sérül, az kihat a teljes szervezetre. A nyaki gerincszakasz kóros elváltozásai a test statikáját is megbontják, így a gyógyulás érdekében a mozgásterápiát ki kell egészíteni heti két-három alkalommal olyan sporttal, amely az egész testet átmozgatja (pl. csoportos gerincjóga, tai-csi, gerinctorna, dinamikus séta, esetleg kocogás, túrázás).

    Természetesen léteznek olyan kezelések, amelyek képesek jelentősen csökkenteni a fájdalmakat, illetve felgyorsítani a gyógyulást. Világszerte méltán egyre népszerűbb a lágyrész manuálterápia, amely igen komoly segítség a kezelés során, sőt, ajánlott a gyógyulást követően is heti-havi rendszerességgel elvégezni fenntartásképp, megelőzésképp.

    A terápia lényege a feszes izmok lazítását (az ún. fascia-release technika) követően elvégzett triggerpont kezelés, amely az izomban kialakult csomókra gyakorolt célzott nyomással kezeli, illetve előzi meg az izmok kóros befeszülését. A kezelés záróakkordja az izom manuális, aktív vagy passzív nyújtása, azaz a fiziológiás (természetes) izomhossz visszaállítása.

    Ugyanilyen komoly eredményeket érhetünk el kineziológiai szalag ragasztással is. A szalag nem csupán ellazítja a feszes izmokat, de lehetővé teszi a felhalmozódott salakanyagok eltávozását is. Segítségével gyorsítani tudjuk a gyógyulást, és stabilizálni tudjuk a lágyrész manuálterápiával és az otthoni nyaktornával elért eredményeket. Érdemes a terapeutától megtanulni a nyak kinezio-tape kezelésének technikáját (nem ördöngösség, de ne próbálkozzunk internetről ellesett technikákkal, többet árthatnak, mint amennyit használnak), így a ragasztást némi segítséggel magunk is el tudjuk végezni otthon.

    Az elmaradhatatlan konklúzió:

    Nem kell, sőt, nem is szabad tehát belenyugodni a fájdalomba, de a megoldást ne csupán kívülről várjuk! Magunk vagyunk felelősek a probléma kialakulásáért, így annak megoldása is a mi feladatunk, a terapeuta pusztán segítséget nyújt a gyógyulásban.  

    Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina, gerincterapeuta, alternatív mozgás- és masszázsteraputa

    Módosítva: 2018.12.17 15:06, Megjelenés: 2017.09.09 07:38
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Ultrahangkezelés a fizioterápiában

    Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan vehető igénybe?

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    8 gyakorlat nyakfájás ellen a mindennapokra

    Az ülőmunka, a számítógép, a mobiltelefon és a táblagép használatának előtérbe kerülésével szinte napról napra nő a nyak- és vállmerevséggel, fejfájással, migrénnel és karba sugárzó fájdalommal küzdők száma. A mozgáshiány, a helytelen, egyoldalú terhelés (pl. a napi több órányi görnyedt tartással járó irodai munka, SMS-ezés, tabletezés stb.) és az izmok kóros feszülését fokozó stressz mind-mind komoly megterhelést jelentenek gerincünk számára, így állandósult gerincproblémákhoz vezethetnek.

    Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az ülőmunka

    Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk első részében az ülőmunkával, és az azzal gyakran együtt járó betegségekkel foglalkozunk részletesebben.

    A nyaki problémák okai és kezelésük

    A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket.

    Krónikus nyak- és vállfájdalom: valójában könnyen elkerülhető

    A napjainkban népbetegségnek számító állandósult vagy rendszeresen jelentkező nyakfájdalom, nyakmerevség néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen jelenség volt. Amíg megfelelő helyen, azaz a gerincünk tetején hordtuk a fejünket, és nyakunk folyamatos mozgásban volt, gyakorlatilag panaszmentesen éltük életünket. A mobiltelefonok és a számítógép megjelenésével, a 8 órás irodai ülőmunkával és a további jó néhány órás otthoni internet fölötti görnyedéssel azonban sikerült elérnünk, hogy a XXI. században nagyítóval keresve sem igen találhatunk egészséges gerincű embert.

    Nyakmerevség: A hibás tartás is lehet az oka

    Ha gyakran érzi merevnek a nyakát, a vállait, sokszor fáj a feje, akkor itt az ideje, hogy jobban odafigyeljen mindennapi testtartására. A panaszok hátterében a legtöbb esetben a hibás testtartás áll.

    Mitől fáj a nyakunk?

    Alig van felnőtt, aki ne tapasztalta volna a nyakfájdalmat, amely okai valójában szerteágazóak lehetnek. Dr. Pál Mónika, reumatológus az eredőkről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.