Nyakrándulás okai, tünetei és kezelése

Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

Nyakrándulásról akkor beszélhetünk, ha a nyak egy izmának vagy szalagjának szálai hirtelen túl hosszúra nyújtódnak vagy kismértékben elszakadnak. A sérüléssel kapcsolatos panaszok intenzitása függ attól, hogy a nyak melyik részén jelentkezik, illetve a rándulás vagy szakadás mértékétől is.

A nyakrándulás okai

A nyak rándulásának leggyakoribb okai az alábbiak:

 • Rossz tartás vagy kényelmetlen testhelyzet fenntartása hosszú ideig. Ha a fejet hosszú ideig túl előre vagy oldalra hajtjuk, a nyak izmai, szalagjai és egyéb lágyrészei túlnyúlhatnak. Ilyen helyzet lehet például, ha sokáig görnyedten ülünk a számítógép előtt, a telefont a nyakunk és a vállunk között tartjuk vagy nyaki gerincünket megterhelő pozícióban alszunk. Egyre gyakoribb a nyakrándulás jellegű fájdalom a „mobilozástól”, mivel ilyenkor sokszor és sok ideig lefelé nézünk.
 • Túl nehéz tárgy felemelése. Ha túl nehéz dolgokat akarunk felemelni, akkor nyakizmaink az erőlködés miatt könnyen meghúzódhatnak, megrándulhatnak.
 • Esés vagy ütközés. Egy hirtelen külső behatás megrázhatja úgy a fejet és a nyakat, hogy ostorcsapás-sérülés vagy nyakrándulás jelentkezhet. Ilyen behatás lehet az autóbaleset vagy sportsérülések.
 • Újfajta mozgás elkezdése. Ha egy izmot újfajta megterheléssel szembesítünk, sérülékenyebbé válik. Ez a nyakizmokra is igaz. Sportolóknak ezért a szezon elején érdemes óvatosan bánni nyakizmaikkal.
 • Ismétlődő mozgás. A túl sok és ismétlődő mozgás megterhelheti a nyakizmokat, még akkor is, ha az adott mozdulat kis ismétlésszámmal egyáltalán nem okoz semmiféle fájdalmat.
 • A nyak „elalvása”. Előfordul, hogy éjjeli alvás közben a nyakunk kényszerhelyzetbe kerül és órákig ott marad. Ez is okozhat nyakhúzódást, mert egyes izmok a túlnyújtott helyzethez nem tudnak alkalmazkodni, alvás közben pedig nem vesszük észre a kényelmetlen nyaki tartást.

Ez természetesen nem minden ok, amely nyakrándulást okozhat. Más esetekben kevésbé gyakori tevékenységekből is kialakulhat nyakfájdalom.

A nyakrándulás tünetei

Szinte minden esetben, amikor a nyak megrándul, enyhe vagy közepes húzódásról van szó. Ezek egy idő után meggyógyulnak. Ritka esetekben azonban előfordulhat problémásabb és kevésbé könnyen kezelhető sérülés is.

A gyakori tünetek az alábbiak:

 • Jól behatárolható a fájdalom helye. A rándulás a nyakban gyakran a nyak hátsó részén érezhető. Emellett a nyakhoz közeli testtájakon, mint a fej hátsó részén, a felső háton vagy a vállakon is megjelenhet fájdalom.
 • Sajgó vagy lüktető fájdalom. A tompa vagy lüktető fájdalom akár a nappali koncentrációt és az éjjeli alvást is megzavarhatja. A fájdalom gyakran az izom mélyén érezhető.
 • Éles fájdalom. Komolyabb rándulás esetén késszúrásszerű fájdalom is jelentkezhet a nyakban.
 • Mozgásra rosszabbodó fájdalom. A fájdalom mozdulatlanság esetén gyakran alábbhagy, azonban éles fájdalom jelentkezik, ha mozgatni próbáljuk nyakunkat.
 • Izomgörcs. A sérülés miatt begyulladhatnak a nyakizmok, amelyek izomgörcsöket is kiválthatnak.
 • Merev nyak. Rándulás esetén nehéz lehet a nyak mozgatása. A merevség érzését erősítheti a gyulladás és bedagadás is.

A fenti gyakori tüneteken kívül természetesen más tünetek is jelentkezhetnek.

A nyakrándulás kezelése

Amikor a nyakfájdalmat először érezzük, érdemes az alábbi kezelési módokat alkalmazni néhány napig:

 • Pihentetés. A nyakat támasszuk meg párnával, ülő vagy fekvő helyzetben és próbáljuk elengedni úgy, hogy a fájdalmat ne vagy csak nagyon kicsit érezzük. Maradjunk kb. fél órát ebben a helyzetben és azt követően keljünk csak fel. Napjában többször is megpróbálhatjuk, amikor a fájdalom már nagyon zavaró.
 • Jegelés a sérülés utáni 48 órán belül (csökkenti a gyulladást).
 • Jegelés vagy meleg borogatás a sérülés utáni 48 órán túl, attól függően, hogy melyik esik jól.
 • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Olyan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyek ibuprofént vagy naproxént tartalmaznak, segíthetnek a fájdalom csökkentésében.
 • Fájdalomcsillapító krémek. Ezek általában gyógynövény kivonatokat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket tartalmaznak. Napi többszöri bedörzsölésükkel gyakran enyhíthetők a nyakrándulás okozta panaszok.

Ha néhány napig nem múlik a fájdalom az alábbi komolyabb kezelési módokat szokták javasolni:

 • Gyógytorna. Szakértő gyógytornász segítségével hamar túl lehetünk a fájdalmakon. A kezelés része gyakran bizonyos izmok erősítése és más izmok nyújtása. Néhány kezelési alkalom általában elegendő.
 • Manuálterápia segítségével sok nyakfájdalom kezelhető. Fontos, hogy ezt minden esetben elismert képzésben részt vett gyógytornász vagy orvos végezze. A módszer az izmok, ízületek és a gerinc helyzetének változtatásával segít a fájdalomcsökkentésben.
 • Gyógymasszázs. Izomeredetű fájdalmak esetében segíthet a szakértő gyógymasszázs is. A masszázs segít a keringés javításában és az izmok ellazításában, amely csökkentheti a fájdalmakat.
 • Vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ritka esetben, ha komoly fájdalmakról van szó, az orvos felírhat vényköteles fájdalomcsillapítókat is nyakrándulásra. Ilyen gyógyszer lehet például egy izomlazító, amely a különösen erős és fájdalmas izomgörcsök okozta fájdalmakat enyhítheti.

A fenti módszerek mellett természetesen léteznek más orvosi módszerek is a nyakrándulás kezelésére. Ezeket az egyedi helyzetre alkalmazva használhatja a kezelőorvos.

Olvasson tovább! A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Elektromos árammal történő...

Melyik módszer milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történnek az egyes kezelések, van-e ellenjavallata az egyes kezeléseknek? Hogyan lehet...

Egy nagy múltú gyógynövény: a...

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.