Klimax és hormonpótlás - Tanulmány a tapasztalatokról

MTI
megjelent:

A változókorban lévő nők hormonpótló terápiájára felírt receptek száma, több mint 50 százalékkal csökkent 2001 óta az Egyesült Államokban, ám az orvosok továbbra is megmagyarázhatatlanul sokszor adnak nagy hormontartalmú pirulákat - közölték csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésükben amerikai kutatók.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA más csoportokkal közös állásfoglalásában azt ajánlja a nőknek, hogy a lehető legkisebb dózisú hormonpótlást válasszák, a lehető legrövidebb időtartamig változókori panaszaik enyhítésére. A nagy hormontartalmú tabletták szedésével, már több kutatási eredmény összefüggésbe hozta a szélütés és a rák előfordulásának nagyobb kockázatát.

Randall Stafford kutatásvezető, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az alacsony hormontartalmú készítmények a vártnál kevésbé terjedtek el. A kutatók 341 ezer páciens adatait dolgozták fel, valamint telefonos interjúkat is végeztek.

Megállapították, hogy 2001 és 2009 között, 17,5 millióról 8,3 millióra, azaz 52 százalékkal csökkent a hormonpótló terápiában részesülő amerikai nők száma.

Azok a nők azonban, akik ilyen szereket használtak, általában még mindig a viszonylag nagy dózisú hormontablettákat kapták. 2009-ben 6 millió receptre írtak fel magas, míg 1,3 millió receptre alacsony dózisú hormonpótló gyógyszert. A szakemberek a hormontablettáknál biztonságosabbnak tartják a hormontapaszokat, mert használatukkal kevesebb hormon éri a szerveket.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.