• A havi vérzés megszűntével csökken a nők közötti rivalizálás

    Szerző: Független Hírügynökség

    A menopauza csökkenti a nők közötti biológiai indíttatású rivalizálást, állapították meg brit tudósok. Kísérletileg igazolták, hogy a nőknek a havi vérzésük megszűntével, a fiatal nők közül a feminin típusúak tűnnek vonzóbbnak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a termékeny nők - főleg a peteérési időszakban - hajlamosak kevésbé vonzónak ítélni más nőket.

    Az új kísérletben 40 és 64 év közötti nők vettek részt. Az alanyoknak nők és férfiak fényképeit mutatták meg. Minden nőről és férfiról két-két fotót láthattak, ezek számítógépes eljárással voltak finoman nőiesebbre, illetve férfiasabbra torzítva.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kiderült, hogy azok a nők, akik nem sokkal a havi vérzésük megszűnése után álltak, lényegesen gyakrabban találták szimpatikusabbnak a femininebb női fotókat, mint azok, akik még nagy hormonális változás előtt voltak. A tudósok ezt úgy értelmezik, hogy a menopauza után csökken a jelentősége a szép nőkkel való rivalizálásnak.

    Viszont meglepő módon nem mutatkozott változás a férfi arcok megítélésében. A nők - mind a menopauza előtt, mind az utána állók - egyöntetűen a nőiesebb vonású férfiakat találták egy kicsit vonzóbbaknak.

    De ebben szerepet játszhat az, hogy a kutatók 18 év körüli fiatal nők és férfiak fotóit mutatták a kísérleti alanyoknak. A menopauza környékén lévő nőkből, pedig a 18 éves fiúk talán inkább anyai, mint szexuális ösztönöket válthatnak ki. A 18 éves nők képeinek alkalmazását az indokolta, hogy a nők a maguknál fiatalabbakat és csinos külsejűeket tekintik első sorban riválisoknak.

    A kutatók azt tervezik, hogy a kísérletet újra elvégzik 30-as, 40-es és 50-es férfiak fotóival is. A vizsgálatról a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóirata számolt be szerdán.

    (FH)

    Módosítva: 2008.11.12 13:07, Megjelenés: 2008.11.12 13:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Policisztás vesebetegség

    Policisztás vesebetegség

    Dr. Kónya Judit

    Ritka, öröklődő megbetegedés, kezdetben a tünetei nem specifikusak.

    Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák?

    A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák, melynek hátterében az őket érő hormonális változások állhatnak. A hormonális változások nemcsak a fogíny vérellátását befolyásolják, hanem szervezetünk reakcióját is azokra a toxikus anyagokra, melyekből a lepedék képződik.

    Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

    Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.

    Koleszterin: változókorban nő a kockázat

    Sok nő gondolja, hogy a szívinfarktus, a stroke elsősorban a férfiak betegsége. A statisztikai adatok szerint 50 éves korig ezek a betegségek valóban gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, viszont a menopauza idején a szervezetben bekövetkező hormonváltozások miatt a nők veszélyeztetettsége utoléri a férfiakét.

    A menopauzát kísérő tünetek kezelési lehetőségei

    A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési formát választja, beszéljen orvosával a lehetőségekről és a kockázatokról.

    Soványság és korai menopauza

    Sok nő és még több fiatal lány törekszik modellalkat elérésére. Azonban a karcsúságnak számos hátránya is van. A hiányos táplálkozás felborítja a hormonháztartást, aminek negatív következményei még évtizedekkel később is érződnek: A sovány nők és mindazok, akiknek testsúlya tinédzserként vagy harmincas éveikben a normál érték alatt volt, gyakran korábban lépnek be a menopauzába, mint a normál testsúlyúak. Erre a megállapításra jutottak svéd tudósok.

    Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

    A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy alkalommal. A nők - anatómiai adottságaik miatt - fogékonyabbak az alsó húgyúti fertőzésekre. Két korosztály különösen gyakran érintett: a szexuális élet kezdetén álló fiatalok, illetve a változókorban lévő, érettebb korú nők. Vajon mi az összefüggés a menopauza és a húgyúti fertőzések gyakorisága között?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.