• Mammográfia - Nem elég hatékony? Kutatás

    Szerző: Medipress

    A norvég rákszűrő program megállapítása szerint, a rutinszerű mammográfiás vizsgálat mindössze egyharmadával csökkenti az emlőrák halálozási arányát. A tanulmány felelevenítette a rutin diagnosztikus eljárást övező parázs vitát.

    A másik kétharmadot illetően, továbbra is fontos az óvatosság, a szakértők jobb terápiás módszereket és érzékenyebb diagnosztikus eszközöket sürgetnek. A New England Journal of Medicine szeptember 23-i számában megjelent eljárás, a mammográfia előnyeit és kockázatait illető kérdéseket feszeget, annak ellenére, hogy a módszer az Egyesült Államokban igen elterjedt.

    Hirdetés

    A cikk vezető szerzője, Dr. Mette Kalager (Norvég Rákregiszter) szerint, a hölgyeket feltétlenül informálni kell, hogy az eszköznek kevesebb haszna van, mint korábban gondolták, valamint, hogy az eljárás olyan veszélyeket rejt magában, mint a téves diagnózis, illetve az abból eredő pszichológiai nyomás.

    Tavaly novemberben az Amerikai Megelőzési Hivatal, újabb ajánlásokat fogalmazott meg az eszköz használatát illetően: a kötelező szűrést 40 helyett 50 év felett vezetnék be, valamint az évente történő szűrés helyett, minden második évben kerülne rá sor.

    Azonban sok szakértő, többek között az Amerikai Ráktársaság, valamint az Amerikai Radiológiai Kollégium is elutasítja a módosítási javaslatokat. Az Amerikai Radiológiai Kollégium tagja, Dr. Daniel B. Kopans (Massachusettsi Általános Kórház, Harvard Orvosi Egyetem) kiemelte, hogy a mammográfia életeket ment, ugyanis a 90-es években történt bevezetés óta, mintegy 30 százalékkal csökkent az emlőrákosok halálozási aránya.

    A norvég rákszűrő program 1996-ban kezdődött, és mintegy kilenc éves periódust ölelt fel. 2005 óta a norvég hölgyeket 50 és 69 éves kor között, kétévente kötelezik emlőrák-szűrésre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szóban forgó tanulmány 40 ezer norvég hölgyre terjedt ki, akiknél összehasonlították az emlőrákos halálozási arányt: két csoportban adott megyék egyénei voltak, akik átestek szűrésen, és akik nem, másik két csoportban ugyanabban a megyékben élők voltak, mielőtt bevezették volna a szűrést.

    A halálozási arány különbsége, a szűrésen átesett és a szűrés bevezetése előtti csoport között 28 százalék, a szűrésen át nem esett, és a szűrés előtti csoport között 18 százalék volt. Vagyis a szűrés bevezetése, csak mintegy 10 százalékkal mérsékelte az emlőrákosok halálozását. Ez mindenképpen elmarad a korábbi várakozásoktól, azonban Dr. Kopans szerint továbbra is a mammográfia az egyetlen módszer, mely valamelyest képes mérsékelni az emlőrákos betegek halálozásán.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.10.04 11:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások