Napi 18 gramm sót fogyaszt egy átlagos magyar - Túl sok?

MTI
megjelent:

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa. Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

A túlzott sófogyasztás csökkentése érdekében só-programmal bővítette ki általános iskolásoknak készült oktatási anyagát a TÉT Platform.

Az internetről ingyenesen letölthető, háromrészes programot a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform kedden sajtótájékoztatón mutatta be.

Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke elmondta: szervezetük elsőként csatlakozott az Európai Unió által meghirdetett, Magyarországon a Stop Só nevet kapott nemzeti só-csökkentési programhoz, amelyet hazánkban az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet koordinál.

Az oktatási anyag elkészítésén, a táplálkozástudomány neves szakemberei, a Magyar Dietetikusok Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közösen dolgoztak.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben a szívbetegségek kockázati tényezőiről

Martos Éva, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy már gyermekkorban, a közétkeztetésben felszolgált ételekkel, a szükséges só háromszorosa jut be a szervezetbe.

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa.

Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

Tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

Oktatóanyag gyerekeknek a helyes sófogyasztásról

Az általános iskola alsó, valamint felső tagozatosai számára készült bemutatók, játékos formában próbálják eljuttatni a különböző korosztályoknak a só jelentőségéről, túlzott fogyasztásának kockázatairól, valamint az egészséges táplálkozás szükségességéről szóló, életkoruknak megfelelően könnyen érthető információkat.

Bár az előadásokat egy tanóra idejére tervezték, a pedagógusok igényeik szerint tagolva, több részben is ismertethetik tanulóikkal a programot. A TÉT programja a szülőkhöz is szól, hiszen a család az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a gyermekek táplálkozását illetően.

A nekik szánt, hasznos információkat tartalmazó bemutató, a szülői értekezletek témájául is szolgálhat. Fazekas Ildikó kiemelte: 2007 óta működő oktatási programjukat, eddig több mint 450 iskola töltötte le honlapjukról, ahol már a só-programmal kibővült változat is megtalálható.

A TÉT Platform széleskörű társadalmi összefogásban igyekszik tenni a helytelen táplálkozás és az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében. Ezért a kormányzat, a civil szféra, a tudomány és a gazdaság szereplőinek összefogásával segít olyan programok elindításában, amelyek a magyar lakosságot egészségtudatos táplálkozásra és aktívabb életmódra motiválja.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.