Napi 18 gramm sót fogyaszt egy átlagos magyar - Túl sok?

Szerző: MTI

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa. Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

A túlzott sófogyasztás csökkentése érdekében só-programmal bővítette ki általános iskolásoknak készült oktatási anyagát a TÉT Platform.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben a szívbetegségek kockázati tényezőiről

Az internetről ingyenesen letölthető, háromrészes programot a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform kedden sajtótájékoztatón mutatta be.

Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke elmondta: szervezetük elsőként csatlakozott az Európai Unió által meghirdetett, Magyarországon a Stop Só nevet kapott nemzeti só-csökkentési programhoz, amelyet hazánkban az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet koordinál.

Az oktatási anyag elkészítésén, a táplálkozástudomány neves szakemberei, a Magyar Dietetikusok Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közösen dolgoztak.

Ön tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

Martos Éva, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy már gyermekkorban, a közétkeztetésben felszolgált ételekkel, a szükséges só háromszorosa jut be a szervezetbe.

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa.

Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

Oktatóanyag gyerekeknek a helyes sófogyasztásról

Az általános iskola alsó, valamint felső tagozatosai számára készült bemutatók, játékos formában próbálják eljuttatni a különböző korosztályoknak a só jelentőségéről, túlzott fogyasztásának kockázatairól, valamint az egészséges táplálkozás szükségességéről szóló, életkoruknak megfelelően könnyen érthető információkat.

Bár az előadásokat egy tanóra idejére tervezték, a pedagógusok igényeik szerint tagolva, több részben is ismertethetik tanulóikkal a programot. A TÉT programja a szülőkhöz is szól, hiszen a család az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a gyermekek táplálkozását illetően.

A nekik szánt, hasznos információkat tartalmazó bemutató, a szülői értekezletek témájául is szolgálhat. Fazekas Ildikó kiemelte: 2007 óta működő oktatási programjukat, eddig több mint 450 iskola töltötte le honlapjukról, ahol már a só-programmal kibővült változat is megtalálható.

A TÉT Platform széleskörű társadalmi összefogásban igyekszik tenni a helytelen táplálkozás és az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében. Ezért a kormányzat, a civil szféra, a tudomány és a gazdaság szereplőinek összefogásával segít olyan programok elindításában, amelyek a magyar lakosságot egészségtudatos táplálkozásra és aktívabb életmódra motiválja.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Parkinson-kór Parkinson-kór

Hasznos tanácsok a betegek gondozásához és segítő tippek a gondozóknak.

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Tévhitek és tények a sóbevitelről...

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint...

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Miért vagyunk szomjasak?

Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a...

Mikor sok a sóból? Kutatási...

Számos tanulmány hangoztatja, hogy a túlzott sófogyasztás sok súlyos megbetegedés, többek közt a szívbetegségek és a stroke kockázatát növeli...

Tiszta só - tiszta őrület!

Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban...

Az ereket (is) védő újdonság:...

A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros...

A napi ajánlott maximális...

Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.