Herpeszvírus is okozhat magas vérnyomást

MTI
megjelent:

A herpeszvírus egyik törzse is okozhatja a magas vérnyomást a legújabb kutatások szerint; az eredmények új szemléletet hozhatnak, a világszerte több mint egymilliárd embert érintő betegség kezelésében.

Az egereken végzett kutatások alapján, a tudósok csütörtökön arról számoltak be, hogy a herpesz egyik törzse, a felnőttek 60-99 százalékának szervezetében jelenlévő cytomegalovírus (CMV) fokozza a véredények gyulladását, és magas vérnyomást okoz.

Zsíros étkezés mellett, a CMV érelmeszesedést vált ki, ez pedig a szívinfarktus, a stroke és a vesebetegségek kiváltója lehet - olvasható a Public Library of Science tudományos szervezet Pathogens című folyóirat-portálján.

"Azt hiszem, ez nagyon fontos lehet" - mondta a felfedezésről Clyde Crumpacker, a Harvard Egyetem és az egyik bostoni kórház kutatója, a tanulmány egyik szerzője. "Az eredmények új szemléletet hozhatnak a magas vérnyomás és az érrendszeri megbetegedések terén" - tette hozzá a telefonon nyilatkozó szakember.

Vírusölő szerek a magas vérnyomás ellen

Crumpacker szerint, a kutatás az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a vírus tartós fertőzést okoz a véredényekben. Az orvosok jellemzően általános gyógyszereket, béta-blokkolókat és ACE-inhibitorokat (angiotenzin-konvertáló enzimbénítókat) javasolnak a vérnyomás kordában tartására.

A szakember elmondta: a kutatás alapján elképzelhető, hogy a vírusölő szerek és vakcinák új kezelési módot hozhatnak a hipertónia kezelésében. Jelenleg még nem áll rendelkezésre vakcina, de több nagy gyógyszergyártó cég már dolgozik rajta.

(MTI)

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.