Évszakonként változik a koleszterinszint?

MTI
megjelent:

Évekkel korábban kiderült, hogy a vér koleszterin szintje télen jelentősen magasabb mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható. A szakembereket is meglepő eredményt az American Journal of Cardiology szakfolyóirat közölte.

A koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, az emelkedett "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin vérszintje.

Ezért valamennyi egészségügyi tanácsadás javasolja, hogy minden felnőtt ember tisztában legyen azzal, milyen vérének koleszterin tartalma és ha annak értéke kórosan magas, orvosával megbeszélve valamilyen formában igyekezzen azt megfelelő szintre csökkenteni.

Öt éve amerikai kutatók, félezer önként jelentkező felnőtt vérkoleszterinjének laboratóriumi meghatározását, egy éven keresztül ismételten elvégezték. Kiderült, hogy jelentős különbség van ebben a fontos biológiai tulajdonságunkban, évszaktól függően is.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

Télen a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb a koleszterinszint

A munkacsoport azt találta, hogy a koleszterin télen van a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb szinten.

A nők koleszterinje szintje januárban tetőzött, a férfiaké már decemberben. Ennél fontosabb volt az a felismerés, hogy téli időszakban 22 százalékkal több vizsgált személynek volt kórosan magas a koleszterinje, mint a nyári hónapokban.

Ez azt jelenti: vannak olyanok, akiknek laboratóriumi vizsgálata kezelést igénylő koleszterin szintet mutat, mert a mérés decemberben történt. Ha nyáron mérték volna meg, a meghatározás normál koleszterin szintet mutatott volna.

Egy nagy vizsgálat adatainak elemzése most azt a meglepő tényt igazolta, hogy az évszaki különbség a gyógyszeres kezelés mellett is megmarad.

Stephen D. Wiviott és munkatársai kétféle koleszterincsökkentő gyógyszer adása esetén is azt találták, hogy ez emelkedett vérkoleszterin enyhébb adagú, vagy erélyes kezelése ellenére egyaránt függ a téli-, vagy nyári időszaktól.

Akár az erősebb hatású készítményt, akár a mérsékelt hatású gyógyszert szedték a betegek, ugyanazon gyógyszeradagnál is, nyáron a koleszterin szint jobban csökkent, mint a téli hónapokban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy mind a betegnek, mind kezelőorvosának fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a törvényszerűséggel.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.