• Évszakonként változik a koleszterinszint?

    Szerző: MTI

    Évekkel korábban kiderült, hogy a vér koleszterin szintje télen jelentősen magasabb mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható. A szakembereket is meglepő eredményt az American Journal of Cardiology szakfolyóirat közölte.

    A koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, az emelkedett "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin vérszintje.

    Hirdetés

    Ezért valamennyi egészségügyi tanácsadás javasolja, hogy minden felnőtt ember tisztában legyen azzal, milyen vérének koleszterin tartalma és ha annak értéke kórosan magas, orvosával megbeszélve valamilyen formában igyekezzen azt megfelelő szintre csökkenteni.

    Öt éve amerikai kutatók, félezer önként jelentkező felnőtt vérkoleszterinjének laboratóriumi meghatározását, egy éven keresztül ismételten elvégezték. Kiderült, hogy jelentős különbség van ebben a fontos biológiai tulajdonságunkban, évszaktól függően is.

    Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

    Télen a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb a koleszterinszint

    A munkacsoport azt találta, hogy a koleszterin télen van a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb szinten.

    A nők koleszterinje szintje januárban tetőzött, a férfiaké már decemberben. Ennél fontosabb volt az a felismerés, hogy téli időszakban 22 százalékkal több vizsgált személynek volt kórosan magas a koleszterinje, mint a nyári hónapokban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez azt jelenti: vannak olyanok, akiknek laboratóriumi vizsgálata kezelést igénylő koleszterin szintet mutat, mert a mérés decemberben történt. Ha nyáron mérték volna meg, a meghatározás normál koleszterin szintet mutatott volna.

    Egy nagy vizsgálat adatainak elemzése most azt a meglepő tényt igazolta, hogy az évszaki különbség a gyógyszeres kezelés mellett is megmarad.

    Stephen D. Wiviott és munkatársai kétféle koleszterincsökkentő gyógyszer adása esetén is azt találták, hogy ez emelkedett vérkoleszterin enyhébb adagú, vagy erélyes kezelése ellenére egyaránt függ a téli-, vagy nyári időszaktól.

    Akár az erősebb hatású készítményt, akár a mérsékelt hatású gyógyszert szedték a betegek, ugyanazon gyógyszeradagnál is, nyáron a koleszterin szint jobban csökkent, mint a téli hónapokban.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy mind a betegnek, mind kezelőorvosának fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a törvényszerűséggel.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.21 19:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    B8-vitamin - Miért fontos?

    A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.