• Mit mutat a vizelet az ereink állapotáról? Fehérje a vizeletben

    Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

    A vizeletet a vese képezi, saját apró erein átszűrve a rajta átfolyó vért. A vizelet vizsgálatával tehát mind a vesebetegségekről, mind a szervezet egész működéséről sok információ nyerhető.

    Az erek állapotáról is hasznos információt hordoz a vizelet. Az érrendszerünk olyan "csőhálózat" melynek része a vese is. Ha az erek betegek (például az érelmeszesedés miatt!) a "normális” parányi mennyiségen túl egyre több speciális fehérje (albumin) jelenik meg vizeletünkben.

    Ez a fehérjemeghatározás nagyon fontos része az érállapot felmérésének. Speciális tesztcsíkkal már megmondható, hogy van-e számottevő fehérje a vizeletben.

    Hirdetés

    Ha a tesztcsík pozitív eredményt ad, laboratóriumi "pontosítás” szükséges. Első lépésben általában a reggeli vizelet mintából végeznek vizsgálatot, de ha ez is pozitív szükséges lehet egy egész nap (tehát 24 órás) albuminürítés meghatározása is. Reggeli vizeletet adhat a laboratóriumban, de ha Önnek úgy kényelmesebb, tiszta üvegcsében otthonról is behozhatja a "mintát”. Nagyon fontos, hogy tiszta üvegcsében!

    Ha 24 órás vizeletből kell a meghatározás, keressen egy nagy befőttesüveget (legyen legalább 3 literes!)

    Készítse elő az üveget! Figyelem! Azért kell nagy üveg, mert az egész napi vizeletmennyiséget egy edényben kell összegyűjteni! Ha reggel 7-8 között szeretné bevinni a mintát a laborba, a gyűjtés kezdete az előző nap reggel 6 óra legyen. Ekkor "üres hólyaggal” indítsa a napot (mindent pisiljen a WC-be!). Amikor ezután vizelnie kell, másnap reggel 6-ig minden vizelet az üvegbe menjen! Reggel 6-kor az "utolsó cseppet” is az üvegbe ürítse! Ezt követően a lehető legnagyobb pontossággal le kell mérni az összes vizelet mennyiségét. A gyűjtött vizeletből 1-2 decinyi mennyiséget vigyen a laboratóriumba!

    Az eredmények jelentőségét mindig beszélje meg kezelőorvosával. A kóros fehérjevizelés hatékony gyógyszeres kezeléssel mérsékelhető vagy akár meg is szüntethető.

    (Dr. Tschürtz Nándor)

    Módosítva: 2009.04.17 19:02, Megjelenés: 2009.04.17 19:02
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.