Mit mutat a vizelet az ereink állapotáról? Fehérje a vizeletben

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A vizeletet a vese képezi, saját apró erein átszűrve a rajta átfolyó vért. A vizelet vizsgálatával tehát mind a vesebetegségekről, mind a szervezet egész működéséről sok információ nyerhető.

Az erek állapotáról is hasznos információt hordoz a vizelet. Az érrendszerünk olyan "csőhálózat" melynek része a vese is. Ha az erek betegek (például az érelmeszesedés miatt!) a "normális” parányi mennyiségen túl egyre több speciális fehérje (albumin) jelenik meg vizeletünkben.

Ez a fehérjemeghatározás nagyon fontos része az érállapot felmérésének. Speciális tesztcsíkkal már megmondható, hogy van-e számottevő fehérje a vizeletben.

Ha a tesztcsík pozitív eredményt ad, laboratóriumi "pontosítás” szükséges. Első lépésben általában a reggeli vizelet mintából végeznek vizsgálatot, de ha ez is pozitív szükséges lehet egy egész nap (tehát 24 órás) albuminürítés meghatározása is. Reggeli vizeletet adhat a laboratóriumban, de ha Önnek úgy kényelmesebb, tiszta üvegcsében otthonról is behozhatja a "mintát”. Nagyon fontos, hogy tiszta üvegcsében!

Ha 24 órás vizeletből kell a meghatározás, keressen egy nagy befőttesüveget (legyen legalább 3 literes!)

Készítse elő az üveget! Figyelem! Azért kell nagy üveg, mert az egész napi vizeletmennyiséget egy edényben kell összegyűjteni! Ha reggel 7-8 között szeretné bevinni a mintát a laborba, a gyűjtés kezdete az előző nap reggel 6 óra legyen. Ekkor "üres hólyaggal” indítsa a napot (mindent pisiljen a WC-be!). Amikor ezután vizelnie kell, másnap reggel 6-ig minden vizelet az üvegbe menjen! Reggel 6-kor az "utolsó cseppet” is az üvegbe ürítse! Ezt követően a lehető legnagyobb pontossággal le kell mérni az összes vizelet mennyiségét. A gyűjtött vizeletből 1-2 decinyi mennyiséget vigyen a laboratóriumba!

Az eredmények jelentőségét mindig beszélje meg kezelőorvosával. A kóros fehérjevizelés hatékony gyógyszeres kezeléssel mérsékelhető vagy akár meg is szüntethető.

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Derékfájás Derékfájás

Mi okozhatja? Komolyabb betegségek tünete is lehet!

A melanoma rizikófaktorai A melanoma rizikófaktorai

A kockázati tényezők közt vannak belső és külső faktorok. Mik ezek?

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.