Magas vérnyomás - Magyarországon nem változik a határérték

Magyar Hypertonia Társaság
megjelent:

A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság. Olvassa el a Magyar Hypertonia Társaság sajtóközleményét az új amerikai magasvérnyomás-határérték kapcsán.

Mint ismeretes, az Amerikai Egyesült Államokban néhány hete 130/80 Hgmm-re csökkentették a magas vérnyomás határértékét az Amerikai Hipertónia és az Amerikai Kardiológus Társaságok ajánlása nyomán. A korábbinál alacsonyabb hipertónia határérték jelenleg csupán Amerikában érvényes. Európában, így Magyarországon is változatlanul a 140/90 Hgmm a normális és a magas vérnyomás határértéke. Hazánkban e felett az érték felett beszélünk magasvérnyomás-betegségről, 130/80 Hgmm és 140/90 Hgmm között még nem.

Tovább Miért változtatták meg a vérnyomás határértékét?

A magas vérnyomás tünetei
A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja.
A magas vérnyomás jelei

Az új európai irányelv 2018-ban várható

Az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság új európai irányelve a magasvérnyomás-betegségről várhatóan 2018 tavaszán jelenik majd meg, az abban megállapított esetleges változások tükröződni fognak a készülő hazai irányelvben is.

Az USA-ban elfogadott új határértékkel kapcsolatban a Magyar Hypertonia Társaság arra figyelmeztet, hogy feltétlen szükséges még nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre és a hazánkban érvényes 140/90 Hgmm-es határértéket komolyan értelmezni, de az amerikai ajánlásban megfogalmazottakat nem lehet azonnal az európai viszonyokra alkalmazni, azokat az európai populáció tekintetében külön kell vizsgálni.

Kalkulátor Önnek optimális a vérnyomása? Használja kalkulátorunkat!

Magas vérnyomás - A felnőtt lakosság csaknem fele érintett

Mikor forduljak orvoshoz?
Ha Önnek 55 éves koráig még nem lett magas a vérnyomása, akkor is 90 százalék annak a valószínűsége, hogy az élete során kialakulhat.
Mikor forduljak orvoshoz?

Az emelkedett vérnyomás eleinte nem okoz panaszt, de észrevétlenül is nagyon súlyos szervi szövődményeket eredményezhet. A hipertónia népbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek közül a legelterjedtebb, hazánkban a felnőtt lakosság kb. 40 százalékát érinti. A Magyar Hypertonia Társaság ezért kiemelten fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomás veszélyeire már akkor is, amikor még nem szükséges a gyógyszeres kezelés, valamint szorgalmazza a rendszeres vérnyomás ellenőrzést és a megelőzést.

Mind a tudományos, mind az orvos-szakmai munka eredményességének fokozása érdekében a Magyar Hypertonia Társaság szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szakmai szervezetekkel. Eseményeinken rendszeresen vendégül látjuk a legmeghatározóbb külföldi szaktekintélyeket. 2017 szeptemberében például az új amerikai ajánlást jegyző Paul Whelton professzor volt a Magyar Hypertonia Társaság XXV. Jubileumi Továbbképző Kongresszusának egyik vendége.

A Magyar Hypertonia Társaság a jövőben a médiával az eddigieknél is szorosabb együttműködést alakít ki, hogy a tudományosan alátámasztott, széleskörű egyeztetésen alapuló irányelvek minél nagyobb körben ismertté váljanak, ezáltal a magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem hatékonyabb és eredményesebb legyen.

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?
Az életmód változtatása nagyban hozzájárulhat a vérnyomás karbantartásához, gyakran azonban az életmód-változtatás nem elegendő. A megfelelő étrend és mozgás mellett, orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a vérnyomás csökkentésére.
Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

(Magyar Hypertonia Társaság)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.