Változott a határérték - Önnek még normális a vérnyomása?

WEBBEteg összeállítás
megjelent:

Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas vérnyomás határértékét.

Megváltozott adatok a magas vérnyomás területén

Eddig az általánosan elfogadott irányelvek szerint magasvérnyomás-betegségről akkor lehetett beszélni, ha 140/90-esnél magasabb volt a vérnyomás értéke. Idén november 13-án azonban ismertették a hipertónia új útmutatóját Amerikában, amely szigorúbb elveket határoz meg, több millió embert hozzáadva a magas vérnyomásos betegek táborához. Mostantól csak a 120/80-as vagy ennél alacsonyabb vérnyomás tekinthető normálisnak, ennél feljebb már „emelkedettnek” számít, egészen 129/80-ig, amely még nem igényel orvosi beavatkozást, azonban már a hipertónia, azaz a magas vérnyomás első lépcsőfokának tekintendő. Az új protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd.

Ezek után szerte a világon, így Magyarországon is esik a magas vérnyomás határértéke

A szigorítást egy tanulmányra alapozták, amelyet egyébként még 2015-ben végeztek, 102 amerikai klinika több ezer páciensének bevonásával. A szívgyógyászok vizsgálatai alapján az derült ki, hogy az infarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát egyaránt csökkenti az, amit szaknyelven agresszív kezelésnek hívnak: a szisztolés (a szív dobbanásakor mért) vérnyomás 120 higanymilliméter alatt tartása.

Az új útmutatót szerkesztő bizottság elnöke, Paul Whelton kiemelte az új adatokat bemutató sajtótájékoztatón, hogy aki eléri a 130/80-at, az a normál vérnyomásúakhoz viszonyítva megduplázza az esélyét valamilyen szív- és érrendszeri problémára.

A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Főként a férfiakat érinti

A 65 éven felüliek háromnegyede eszerint magas vérnyomásos betegnek fog számítani. Sőt, a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

  • a 20-44 év közti férfiak 30%-a, a nők 19%-a kerül a magas vérnyomással élők kategóriájába,
  • a 45-54 év közti férfiak 50%-a, a nők 44%-a,
  • az 55-64 közt férfiak 70%-a, a nők 63%-a tekintendő ezután magas vérnyomásos betegnek.

Az a legjobb megoldás, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítja a kezelőorvos. Valójában csak a személyre szabott kezelés és a rendszeres kontroll hozhat valódi, tartós eredményt – mondta el ki dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-specialista.

Ez is érdekelheti Miért változtatták meg a vérnyomás határértékeket?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Gorzsás Anita, újságíró

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.