Szenzációs megoldás - Tüdőátültetés új módszerrel

MTI
megjelent:

A tüdő átültetéséhez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet.

Minimálisan invazív eljárással, mindössze két kisebb vágást ejtve végeztek tüdőátültetést orvosok Németországban. A münsteri Egyetemi Klinika szakemberei, az úgynevezett kulcslyuksebészeti módszert alkalmazva hajtották végre a beavatkozást, amelyet eddig rendszerint epehólyag- és vakbélműtéteknél, illetve a szíven végrehajtott kisebb operációknál alkalmaztak.

Orvosi érdekességek

A Németországban évente végrehajtott, mintegy 270 tüdőátültetéshez, a legtöbb esetben nagy vágással teljesen megnyitják a mellkast. A műtétre hetekkel ezelőtt került sor, az orvosok azonban csak most számoltak be orvosi szempontból lenyűgöző teljesítményükről.

A minimális beavatkozással végzett műtétet egy ötvenéves férfin végezték, a beteg tüdőfibrózisban szenvedett, betegségén csak transzplantációval lehetett segíteni. "A páciensek minden lélegzetvételkor hörögnek, a fogmosáshoz is alig van levegőjük" - írta le a betegséget Karsten Wiebe, a műtétet végző mellkassebész.

Az átültetéshez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet.

"A tüdőlebenyek egy kézben is elférnek, ha légmentesek és összeesettek" - részletezte a beültetést a specialista. "Az eljárás rendkívül kíméletes a beteg számára, számunkra viszont bonyolult.

Az orvosoknak kisebb a rálátásuk a műtét során" - magyarázta, megjegyezve, hogy a felépülés sokkal gyorsabb és kevesebb a szövődmény.

A münsteri páciens egy nála nagyobb termetű elhunyttól kapott szervet, így a tüdőt a műtét előtt némileg le kellett kicsinyíteni.

A beteg hét héttel a beavatkozás után, csütörtökön Dél-Németországban kezdte meg a rehabilitációt.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.