Orrdugulás terhesség idején - Mit lehet tenni?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás. Sőt, megeshet, hogy ezek közül egyik sem áll fenn, mégis a kínzó panaszokkal küzd a kismama. Mi ez? Az úgynevezett terhességi rhinitis.

A várandósság fel is erősítheti a meglévő alapbetegséget
Amennyiben már a terhesség előtt is volt allergiás náthája, a terhességgel a panaszok fokozódhatnak, változatlanok maradhatnak, de az is előfordulhat, hogy enyhülnek. A tünetek változása számos tényezőtől függhet, beleértve a szezonális allergén jelenlétét és a terhességi hormonok szintjének növekedését is.

A terhesség ideje alatt jelentkező nátha a kismamák 30%-át érinti, tehát nem számít ritka jelenségnek. Az első panaszok jellemzően a második hónapban kezdődnek, és előfordul, hogy egészen a gyermek születéséig fennállnak. Tünetei az allergia tüneteivel megegyezőek, ám mivel az állapot nem allergiás eredetű, az allergia elleni készítményekre (antihisztaminokra) nem reagál.

A panaszok megjelenése a terhességi hormonok szintjének növekedésére is visszavezethetők. A megnövekedett progeszteronszint ugyanis fokozza a szervezet vérellátását, így a nyálkahártyákban vérbőséget okoz. A vérbő orrnyálkahártya ennek hatására megduzzad, így a levegő nem tud rendesen keresztüljutni rajta, amely okozhat orrfolyást is.

A nátha kezelése terhesség alatt

Köztudott, hogy várandósság idején körültekintően kell eljárni a gyógyszerek és más készítmények alkalmazásával, hiszen számos készítmény káros lehet a magzatra nézve. Mégis, mit lehet tenni, ha nem szelel az orra, vagy folyamatos orrcsepegéssel küzd?

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

Orrdugulás - Okok és következmények
A négy orrmelléküreg nyílása az orrba vezet, és ezt védeni kell a légvétel alatt bejutó kórokozóktól. A szaglást biztosító nyálkahártya szabad kell, hogy legyen, ne borítsa lepedék és ne legyen a fő áramlat útjában.

Orrdugulás - Okok és következmények

Hívjuk segítségül a természetet!

Enyhülést hozhat a nazális sóoldat (sós víz, tengervizes orrspray) alkalmazása, ami teljesen biztonságos a terhesség alatt, hiszen tulajdonképpen nem gyógyszerről van szó. Legfőbb előnye, hogy olyan gyakran alkalmazható, ahányszor szükség van rá, miközben a születendő gyermekünket is biztonságban tudhatjuk. Ellentétben a hagyományos orrcseppekkel, orrspray-kkel, a só alapú készítményeknél nem áll fenn a hozzászokás veszélye sem. Könnyen elérhető készítményekről van szó, hiszen vénymentesen kaphatók a patikákban, drogériákban.

Allergia elleni készítmények

Egyes antihisztaminok előnyösnek tekintett szerek a terhességi allergiás nátha kezelésére. Alkalmazásuk azonban kizárólag orvossal történő egyeztetést követően ajánlott.

Bármilyen gyógyszert kezdene el szedni a terhesség alatt, annak előnyeiről és kockázatairól előbb egyeztessen orvosával! Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer előnyeit mérlegelni kell a kockázatokkal szemben, és a készítményt csak akkor szabad alkalmazni, ha az előnyök meghaladják a kockázatokat.

Tovább Mi a különbség az allergia ellenes készítmények között?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; 14 Reasons You Have a Runny Nose (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.