Sószalon - Mire alkalmas a sóterápia?

Szerző: MTI-Press

Manapság sajnos napi aktualitás a civilizációs és környezeti okokra visszavezethető betegségekről beszélni. Elég csak azokra a híradásokra gondolni, amikor a légszennyezettség magas szintje miatt még a lakásuk elhagyását sem javasolták az embereknek.

Bizonyára sokan láttak már gyerekkocsiban ülő gyermeket, akiknek fejmagasságában autók kipufogói ontják a mérgező gázokat; vagy idős embereket, akik szatyorral a kezükben, házuk lépcsőinek megmászása előtt gyógyszert permeteznek szájukba. Nem is beszélve azokról az embertársainkról, akiket csak a tiszta oxigén belélegzése tart életben, és még egy-két lépést sem tudnak fuldoklás nélkül megtenni.

De talán létezik segítség, amelyet a gyógyszereken kívül a természet adta lehetőségek kínálnak. Erről beszélgetett az MTI-Press munkatársa Józsa Erikával, az egyik budapesti sószalon üzemeltetőjével.

Ön mikor, és milyen okból döntött éppen egy sószalon üzemeltetése mellett?

1982-ben kezdtem el a Belügyminisztérium Központi Kórházában dolgozni, olyan nagyszerű orvosok vezetése mellett, mint Kisszékelyi Ödön, Matuzsinka Ferenc és Böröcz István. Miután a kórházunk sorsa egyre bizonytalanabbá vált, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársa lettem. Mivel jómagam évek óta allergiás gondokkal küzdök, valamint szűk környezetemben is sok az allergiás és asztmával bajlódó, úgy döntöttem, hogy száraz sóterápiával kezdek el foglalkozni.

Hogyan gyógyít a sós leveg??
A sóbarlangok pozitív tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, a sóbányákban dolgozó munkásoknál ugyanis nem alakult ki tüdőbetegség. Ezt követően számos kutatás igazolta alkalmazásának előnyeit különösen krónikus hörghurut esetén és más légúti betegségektől szenvedők körében. A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és az arcüreggyulladás. Légzőszervi betegségek: Légzőszervi betegségek: Miért jó a sós levegő?>>

Sokféle sóterápiát kipróbáltam, köztük például a nedveset, a szárazat barlangokban és kabinokban egyaránt. Ezek után határoztam el: ha számomra a terápia enyhülést hozott, akkor másoknak is segítség lehet. Ez volt az indíttatásom. De ha van olyan, aki közelebbről találkozott már levegő után kapkodó, fuldokló beteggel, biztosan igazat ad abban, hogy a betegségek megelőzése vagy kezelése mennyire fontos.

Milyen betegségek megelőzésében vagy kezelésében használható a sóterápia?

Ma már egyre több orvos küldi betegeit előszeretettel sóterápiára, hiszen a gyógyszeres kezelések mellett kiegészítő terápiaként használva gyorsabb javulás érhető el. A száraz sóterápia hatékonyan alkalmazható többek között a légúti betegségekben szenvedőknél, így az asztma, a krónikus megbetegedések, a megfázásos vírusos betegségek megelőzésére és utókezelésére. Ezenkívül bőrbetegségekben szenvedőknek, a pikkelysömör, az ekcéma, az atópiás dermatózis, a pikkelysömör és egyéb allergiás eredetű bőrbetegségek kezelésére is ajánlott.

Kevesen gondolnak rá, de az immunrendszert erősítő hatása mellett fogínyvérzés, fogkő, emésztési zavarok kezelésére is alkalmas. Hatékony a városi környezetben élők számára a környezeti ártalmak okozta fertőzések ellen, de a dohányosoknak is feltétlenül fontos lehet a légzőszerveik időnkénti tisztítása.

Jellemzően milyen nemből és korcsoportból tevődnek össze a terápiák résztvevői?

A korcsoporti eloszlás változatos, hiszen egy-másfél éves kortól bárki igénybe veheti a szolgáltatást. A kisgyermekek szülői kísérettel, a nagyobbak már egyedül is - vagy osztálytársakkal, barátokkal - érkeznek hozzám. A gyerekek számára "unaloműzésre" játszósarkot alakítottunk ki. A megközelítés teljesen akadálymentesített, ezért mozgásszervi betegségben szenvedők is ide tudnak látogatni.

Milyen sót használnak, és hogyan kell elképzelni egy kezelést?

A számítógép vezérelte sómalom őrli mikronnagyságú darabokra a speciális Holt-tengeri sókristályokat, amelyek aztán porlasztott állapotban a terápiás szoba levegőjébe kerülnek. A sókristályok elősegítik a hörgők tisztulását, és csökkentik a nyálkahártya gyulladását. Nagyfokú váladékoldó hatásuk miatt erőteljes öntisztulási folyamatot indítanak el. A köhögéses, köpetürítéses és nehézlégzéses panaszok rövid idő alatt enyhülnek.

Hogyan gyógyít a sós leveg??
Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet. Orvosszemmel a fogalmakról>>

Milyen gyakran, hány alkalommal javasolt a sóterápiás kezelés?

Akár már öt-tíz kezelés után teljesen helyreállíthatjuk a tüdőnk és légútjaink helyes működési folyamatait, megerősíthetjük immunrendszerünket, és ezzel egész szervezetünket. Mivel minden ember egyedi, ezért azt nem jelenthetem ki, hogy tíz alkalom után mindenkinek elmúlik a panasza. Amennyiben igazán egészségesek akarunk maradni, akkor a tünetmentes időszakokban is érdemes rövidebb kúrákat venni.

Milyen hatással van az időjárás, illetve az évszakváltozás a vendégforgalmukra?

Talán a nyár kivételével minden évszakban nagy a vendégforgalmunk. Valószínűsíthető, hogy az allergiás időszakok főképp tavasszal és ősszel erősebbek. Az allergiát keltő fák, füvek és növények megjelenése szintén fokozza a forgalmat, nem is beszélve a téllel együtt járó negatív környezeti hatásokról.

A páciensek vagy vendégek közül inkább orvosi javaslatra, vagy saját elhatározásból vesznek részt a kezeléseken?

A terápiával kapcsolatban teljesen változatos az indíttatás. Vannak, akiknek a kezelőorvos javasolta a sóterápiát. De akad olyan is, akinek például a szomszédja vagy ismerőse ajánlja, mondván: próbálja ki, mert neki használt. Többen arról is beszámolnak, hogy az interneten olvastak róla, és kíváncsiak a gyakorlati hasznára.

Felfedezhető-e egészségjavulás vendégeiknél? Milyen a páciensek és az orvosok visszacsatolásai?

Bizonyára többen hallottak arról az évszázados módszerről, hogy a tüdőbetegek, légzési nehézségekkel küszködők sóbányákba vagy a tengerhez jártak enyhítő felüdülésért. Évszázados módszerről van szó, amely hatékonyságáról a modern orvostudomány is meg van győződve. Ezért a tüdőgyógyászok és gyermekorvosok is egyaránt ajánlják kúraszerű alkalmazását. Manapság már modern műszerekkel, légzés funkciós vizsgálattal tudják kontrollálni a hatást, amely teljesen jól látható módon megmutatja az elérni kívánt változásokat.

Kiknek nem ajánlott a sóterápia?

Szerencsére nagyon kicsi azoknak a köre, akiknek ellenjavallott a terápia igénybevétele. Nem javasolt például az akut influenzás, a súlyos megfázásos és a súlyos légúti betegséggel küzdőknek. A súlyos magasvérnyomás-betegségben, krónikus vesebetegségben, súlyos szívbetegségben, rákos megbetegedésekben szenvedők és a nem teljes tüdővel élők szintén ne vegyék igénybe a kúrát.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Több tüdő CT-vizsgálat várható a...

Az Affidea Magyarország szakorvosai a post-COVID betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt arra számítanak, hogy a jövőben növekedni fog a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.