• A nők szexuális életére is hatással lehet

    Szerző: Medipress

    Az inkontinencia és más kismedencei szervi rendellenességek kihatással lehetnek a nők szexuális életére – állítja egy kutatás.

    A fenti problémákkal küszködő nők csökkent libidóról, szex közben fellépő fájdalomról és az orgazmus elérésében tapasztalt nehézségről számolnak be.

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    A medencetáji rendelleneségek legtöbbször a nők kismedencéjében található szerveinek problémáival magyarázhatók, mint a méh, a húgyhólyag vagy a végbél betegsége, illetve az ezeket alátámasztó kötőszövetek illetve izmok gyengesége.

    Az izomzat gyengülés e esetén a szervek megsüllyedhetnek és a vagina irányába tolulhatnak. Az ennek következményeként fellépő tünetek között előfordulhat nyomás érzése a vaginában, fájdalom az alhasban vagy a hát alsó részében, vagy akár székrekedés.

    Hirdetés

    A tanulmány szerint az amerikai nők legalább egyharmada szenved valamilyen medence táji rendellenességtől, az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a problémák mennyiban hatnak ki a szexuális életre.

    A kutatásban résztvevő 301 nő közül - akik a baltimore-i John Hopkins Egyetemmel kapcsolatban álló nőgyógyászati klinikák páciensei voltak – nyolcvanan valamilyen medence szervi rendellenesség tüneteivel keresték fel orvosukat. A kutatók kérdőívet töltettek ki velük, amelyben általános egészségi állapotukról, kismedencei problémájukról valamint nemi életükről kérdezték őket.

    A fent leírt gondokkal küzdő nők nagyobb arányban számoltak be szexuális problémákról, a kutatás azonban nem erősítette meg, hogy ezeket a panaszokat valójában a medence-táji szervek nem megfelelő működése okozta.  Dr. Victoria Handa, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az ilyen jellegű betegségek legalábbis részben okolhatók a szexuális gondokért, és minden kismedencei betegségben szenvedő nőnek javasolja, hogy kérje ki erről a kérdésről is orvosa véleményét.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

    Medipress

     

    Módosítva: 2010.07.17 16:34, Megjelenés: 2010.07.17 16:34
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

    Magnéziumpótlás

    Magnéziumpótlás

    Szponzorált tartalom

    Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

    Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben azonban nem szívesen beszélnek róla, hajlamosak eltitkolni, és még mindig meglehetősen tabutémának számít, így nem ritkán pszichológiai distressz, szorongás és depresszió is társul hozzá.

    Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.