• A nők szexuális életére is hatással lehet

    Szerző: Medipress

    Az inkontinencia és más kismedencei szervi rendellenességek kihatással lehetnek a nők szexuális életére – állítja egy kutatás.

    A fenti problémákkal küszködő nők csökkent libidóról, szex közben fellépő fájdalomról és az orgazmus elérésében tapasztalt nehézségről számolnak be.

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    A medencetáji rendelleneségek legtöbbször a nők kismedencéjében található szerveinek problémáival magyarázhatók, mint a méh, a húgyhólyag vagy a végbél betegsége, illetve az ezeket alátámasztó kötőszövetek illetve izmok gyengesége.

    Az izomzat gyengülés e esetén a szervek megsüllyedhetnek és a vagina irányába tolulhatnak. Az ennek következményeként fellépő tünetek között előfordulhat nyomás érzése a vaginában, fájdalom az alhasban vagy a hát alsó részében, vagy akár székrekedés.

    Hirdetés

    A tanulmány szerint az amerikai nők legalább egyharmada szenved valamilyen medence táji rendellenességtől, az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a problémák mennyiban hatnak ki a szexuális életre.

    A kutatásban résztvevő 301 nő közül - akik a baltimore-i John Hopkins Egyetemmel kapcsolatban álló nőgyógyászati klinikák páciensei voltak – nyolcvanan valamilyen medence szervi rendellenesség tüneteivel keresték fel orvosukat. A kutatók kérdőívet töltettek ki velük, amelyben általános egészségi állapotukról, kismedencei problémájukról valamint nemi életükről kérdezték őket.

    A fent leírt gondokkal küzdő nők nagyobb arányban számoltak be szexuális problémákról, a kutatás azonban nem erősítette meg, hogy ezeket a panaszokat valójában a medence-táji szervek nem megfelelő működése okozta.  Dr. Victoria Handa, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az ilyen jellegű betegségek legalábbis részben okolhatók a szexuális gondokért, és minden kismedencei betegségben szenvedő nőnek javasolja, hogy kérje ki erről a kérdésről is orvosa véleményét.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

    Medipress

     

    Módosítva: 2010.07.17 16:34, Megjelenés: 2010.07.17 16:34
   • Cikkajánló

    Szépségszobrászat

    Szépségszobrászat

    Dr. Lengyel Csongor

    Mikor nem lehet plasztikai beavatkozást végezni? A szakma 3 ága.

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek, illetve mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    A vizelet inkontinencia kivizsgálása

    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.