• A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

    {$hirdoboz4808}

    A magasabb D-vitamin szint és a medencefenék elváltozás kockázatának csökkenése összefügg a nőknél” – írta az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányában Dr. Samuel Badalian, a SUNY Upstate Medical university kutatója.

     

    „ A medencefenék megbetegedések növekvő száma a D-vitamin szerepének további vizsgálatát teszi indokolttá” – állítja a kutató.

     

     

     

    Hirdetés

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A kutatások szerint minden negyedik nő szenved legalább egy típusú medencefenék megbetegedésben, mint például a vizelet inkontinencia, a medencefenéki szervek süllyedés vagy széklet inkontinencia, melyek kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. 

    A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-hiány kezelése javítja a kismedencei izmok erejét, csökkenti a medencefenék megbetegedések, különösen az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

    A D-vitamin hiány veszélye

    A D-vitamin szerepe


    A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba.
    Kóros D-vitaminhiány: az angolkór>>

    A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és izmokhoz. A szervezet a napfény hatására, arra válaszul termel D-vitamint, de gyakran megtalálható a dúsított tejtermékekben és kiegészítőkben is.

    A D-vitamin hiány és a fokozott osteoporosis (csontritkulás) kapcsolatát már korábban kimutatták,  ám a legutóbbi vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy az osteoporosis és a medencefenéki megbetegedések is összefüggésbe hozhatók egymással. 

    Ez utóbbi kutatás során 1881, 20 év feletti, nem terhes nőt vizsgáltak. 

    Az eredmények szerint a nők 82 százalékánál tapasztaltak D-vitamin hiányt, a résztvevők 23 százaléka számolt be legalább egyféle medencefenéki betegségről, az ő esetükben a D-vitamin szint jelentősen alacsonyabb volt.

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Összességében a magasabb D-vitamin szint, valamint az alacsonyabb medencefenéki megbetegedés kockázata összefüggést mutatott.

    Idősebb nők esetén a vizelet inkontinencia kockázata 45 százalékkal volt kisebb azoknál, akik normál D-vitamin szinttel rendelkeztek.

    A magasabb D-vitamin szint mindemellett valamivel alacsonyabb széklet inkontinencia kockázatot jelent, ám ez  a kapcsolat nem volt jelentős, mely okát a kutatók abban látják, hogy a betegség kényes mivolta miatt csak kevesen számolnak be annak meglétéről.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.12.05 07:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.