• A D- vitamin hiány inkontinenciát okozhat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A D-vitamin hiány a nőknél nem csak a csontokat károsíthatja, de vizelet-és széklet inkontinenciához is vezethet – állítja egy tanulmány.

    A magasabb D-vitamin szint és a medencefenék elváltozás kockázatának csökkenése összefügg a nőknél” – írta az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányában Dr. Samuel Badalian, a SUNY Upstate Medical university kutatója.

     

    „ A medencefenék megbetegedések növekvő száma a D-vitamin szerepének további vizsgálatát teszi indokolttá” – állítja a kutató.

     

     

     

    Hirdetés

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A kutatások szerint minden negyedik nő szenved legalább egy típusú medencefenék megbetegedésben, mint például a vizelet inkontinencia, a medencefenéki szervek süllyedés vagy széklet inkontinencia, melyek kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. 

    A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-hiány kezelése javítja a kismedencei izmok erejét, csökkenti a medencefenék megbetegedések, különösen az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

    A D-vitamin hiány veszélye

    A D-vitamin szerepe


    A D-vitamin felelős a csontok megfelelő szilárdságának a kialakításáért. Ezt úgy éri el, hogy fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium illetve foszfort visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba.
    Kóros D-vitaminhiány: az angolkór>>

    A D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és izmokhoz. A szervezet a napfény hatására, arra válaszul termel D-vitamint, de gyakran megtalálható a dúsított tejtermékekben és kiegészítőkben is.

    A D-vitamin hiány és a fokozott osteoporosis (csontritkulás) kapcsolatát már korábban kimutatták,  ám a legutóbbi vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy az osteoporosis és a medencefenéki megbetegedések is összefüggésbe hozhatók egymással. 

    Ez utóbbi kutatás során 1881, 20 év feletti, nem terhes nőt vizsgáltak. 

    Az eredmények szerint a nők 82 százalékánál tapasztaltak D-vitamin hiányt, a résztvevők 23 százaléka számolt be legalább egyféle medencefenéki betegségről, az ő esetükben a D-vitamin szint jelentősen alacsonyabb volt.

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Összességében a magasabb D-vitamin szint, valamint az alacsonyabb medencefenéki megbetegedés kockázata összefüggést mutatott.

    Idősebb nők esetén a vizelet inkontinencia kockázata 45 százalékkal volt kisebb azoknál, akik normál D-vitamin szinttel rendelkeztek.

    A magasabb D-vitamin szint mindemellett valamivel alacsonyabb széklet inkontinencia kockázatot jelent, ám ez  a kapcsolat nem volt jelentős, mely okát a kutatók abban látják, hogy a betegség kényes mivolta miatt csak kevesen számolnak be annak meglétéről.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.12.05 07:10, Megjelenés: 2011.12.05 07:10
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    Élet inkontinenciával - Tünetek és tippek

    Az inkontinenciával élők számos módon próbálják eltitkolni a betegségüket, jóval kevesebb folyadékot fogyasztanak, sötét, bő ruhákat viselnek, illetve mindig tudják, hol van a legközelebbi WC.

    Tippek az inkontinencia kezelésére

    A gyógyszeres és műtéti kezelés mellett számos egyéb módszer is létezik, amely segít a vizeletvisszatartási problémák megoldásában.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.