• 6 tipp az inkontinens beteg ápolásához

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Az inkontinens beteg ápolása némi tervezéssel és a megfelelő eszközök alkalmazásával gyorsan és diszkréten végezhető. A legfontosabb, hogy biztosítsa hozzátartozóját arról, hogy feltétel nélkül szereti őt, és segítsen megőrizni a méltóságát. Az inkontinenciával járó kihívások az alábbi ápolási tippek segítségével könnyen legyőzhetők.

    1.  Kövesse a szakértők tanácsát

    Noha ez a tanácsunk egyértelműnek tűnhet, sokan vannak, akik nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal a szégyenérzet miatt.  Az inkontinenciának számos oka lehet, ezért fontos meggyőződni arról, hogy hozzátartozója követi az orvos utasításait! Lényeges az előírt Kegel-gyakorlatokat vagy egyéb medencefenék tornát végezni, és hasznos lehet az inkontinencia lehetséges okainak naplózása. Ne engedje, hogy a tehetetlenség érzése uralkodjon el a betegen! Segítse őt abban, hogy hatékonyan kezelje az inkontinenciát azáltal, hogy aktívan részt vesz ezekben a tevékenységekben.  A nyilvános vizelési balesetektől és a szégyentől való félelem miatt történő bezárkózás szorongáshoz vezethet, ami tovább erősíti a kétségbeesés érzését. A szabadság kulcsa a felkészültség!

    Hirdetés

    2. Próbáljanak ki különféle inkontinencia termékeket, hogy megtalálják a beteg számára legjobbat

    A nem megfelelő inkontinencia termék használata frusztráló, rossz tapasztalat lehet az Ön és a beteg számára is. Érdemes ezt átbeszélni a hozzátartozójával, és egy kis időt szánni arra, hogy megtalálják a legmegfelelőbb terméket, mely igazodik a beteg testméretéhez és életmódjához is. Ennek egyik módja a különböző termékek kipróbálása.

    A termékválasztás során vegyék figyelembe az alábbi fontos szempontokat:

    • Amikor extra vékony betétet, pelenkanadrágot, fehérnemű pelenkanadrágot, öves pelenkanadrágot, rögzítőnadrágot vagy ágybetétet választ, gondolja át hozzátartozójának aktivitási szintjét. Az aktívabb személyek számára kényelmesebbek azok a termékek, melyek nagyobb szabadságot biztosítanak mozgás során (pl. fehérnemű pelenkanadrág).
    • Válasszon megfelelő méretet. A túl kicsi betét viselése kényelmetlen, míg a túl nagy szivárgást okozhat.
    • Figyeljen a megfelelő nedvszívó képességre. Általában a szárnyakkal ellátott vastag betétek a leghatékonyabbak az éjszakai használathoz.

    3. Higiénia és Gondozás – Kötelező termékek a beteg számára 

    Több olyan termék is van, melyeknek mindig rendelkezésére kell állniuk az inkontinencia kezelésénél. A felkészültség segíti a beteg bizalmát és önbizalmát. Íme, azon termékek listája, melyeket jó beszerezni otthoni használatra és utazáshoz is:

    • Eldobható törlőkendő (gyors tisztításhoz)
    • Extra betétek, alsóneműk, pelenkanadrágok (házi vagy otthoni balesetek esetére)
    • Gyengéd tisztító krémek vagy lemosók (különösen azok számára, akiknél gyakoriak a vizelési balesetek)
    • Extra törölközők
    • Extra nagy lezárható műanyag zacskók (a szennyezett ruhákhoz és/vagy szennyezett betétekhez)

    4. Öltözködés inkontinenciával

    A nyilvános vizelési baleset gondolata ijesztő lehet, de nem szabad, hogy hozzátartozója emiatt ne hagyja el a házat. Az inkontinencia fehérnemű pelenkanadrágok úgy illeszkednek a testhez, mint a fehérnemű, ezzel is segítenek abban, hogy hozzátartozóját ne feszélyezze a megjelenés akkor sem, ha testhez állóbb ruhát visel. Ezek a termékek lehetővé teszik a beteg számára, hogy a szükséges inkontinencia terméket kedvenc nadrágjával vagy rövidnadrágjával viselje a magabiztos, stílusos megjelenéshez.

    Tartson egy extra nadrágot, szoknyát, rövidnadrágot, zoknit, fehérneműt, sőt, cipőt is a kocsiban vagy egy táskában, ha elmennek otthonról. Az ülésekre tehető betegalátét azoknak jelent segítséget, akik utazás vagy ügyintézés során szenvednekvizelési balesetet.  

    5. Hogyan biztosítsa a legjobb ápolást? 

    Ha Önnek még új dolog az ápolás, előfordulhat, hogy nem tudja, hol kezdje. Függetlenül attól, hogy az ápolt személy mozgásában korlátozott-e vagy sem, kövesse az alábbi szabályokat:

    • Lassan, nyugodt és barátságos hangon beszéljen az ápolttal
    • A beteget elölről közelítse és érintse meg, soha ne hátulról, és mindig kérjen erre engedélyt
    • Egyszerre csak egy kérdést tegyen fel, és hagyjon időt a válaszra
    • Legyen pozitív és vidám
    • Beszéljen olyan dolgokról, amelyek fontosak a beteg számára.

    6. Ne feledkezzen meg az ápolás előnyeiről

    Ha Ön, mint gondozó energikus és optimista, az ápolt személy is hajlamosabb lesz jobban érezni magát. Maradjon pozitív, vigyázzon magára, és ne feledje, hogy a hozzáállása nem csak saját magára és hozzátartozójára, de mindenki másra is hatással van, akik részt vesznek a beteg ápolásában.

    Azok, akiknek új még az ápolás, gyakran érzik magukat túlterheltnek, de a fentiekben említett tippek enyhíthetik az aggodalmat és segítenek felkészülni minden helyzetre. Mindemellett abban is segítenek, hogy elégedetten nyugtázhassa, hozzátartozója kiváló gondoskodásban részesül.

    Bővebben Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

     Forrás: tena.us
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Módosítva: 2018.11.19 11:36, Megjelenés: 2018.11.15 09:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

    Az inkontinencia manapság már a férfiak körében is egyre gyakrabban megjelenő probléma, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A legtöbben azonban nem szívesen beszélnek róla, hajlamosak eltitkolni, és még mindig meglehetősen tabutémának számít, így nem ritkán pszichológiai distressz, szorongás és depresszió is társul hozzá.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Vizeletcsepegés a terhesség idején? Így alakul ki az inkontinencia a kismamáknál

    A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?

    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.