• Inkontinens beteg a családban: érzelmi és szociális szempontok

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    A súlyos inkontinencia sok család életét megnehezítheti, és gyakran kényszerből olyan döntést hoznak a családtagok, hogy az érintett beteget ezért ápolási otthonban helyezik el, pedig nem minden esetben ez az egyedüli megoldás. Mégis mi váltja ki ezt az érzelmileg nehéz döntést?

    Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan problémát, ami megnehezíti az inkontinencia kezelését, és tippeket adunk arra, hogyan lehet megbirkózni ezekkel a helyzetekkel.

    Ellenállás, elutasítás

    Mit lehet tenni, ha a beteg ellenáll a betét vagy nadrágpelenka használatának? Az a személy, akitől napi rendszerességgel kérik az inkontinencia termékek használatát, úgy érezheti, hogy már nem képes magáról a legegyszerűbb szinten sem gondoskodni, ezért a gondozó kérésére tagadás, harag, ellenállás vagy passzív tétlenség lehet a válasz.

    Megoldás: Fontos, hogy nyugodtan, megértően és őszintén beszéljen a beteggel arról, milyen hatással van az állapota Önre, és azon képességére, hogy a lehető legjobb gondoskodást nyújtsa számára. Ez megkönnyítheti az elfogadást – az inkontinenciát és az inkontinencia termékekét is. Amennyiben az ápolt személy olyan mentális vagy kognitív betegségben szenved, mint például a demencia, keressen egy támogató csoportot, ahol hasznos tippeket kaphat a beteggel való hatékonyabb kommunikációhoz.

    Legyen tapintatos! Azzal, hogy besétál és közli, milyen kellemetlen szag van, csak megsérti a beteget, ami védekező mechanizmust vált ki az együttműködés helyett!

    Hirdetés

    Zavar, szégyenérzet

    Előfordulhat, hogy zavarban van, nem csak önmaga, hanem a beteg miatt is. Nehéz felelősségteljesen ápolni egy olyan közeli rokont, mint például egy szülőt egy ennyire személyes és sokszor kellemetlen, kiszolgáltatott helyzetben. Ha ellenkező nemű beteget ápol, kényelmetlen lehet látni, megérinteni és ápolni az intim testrészeket. Ha ugyanolyan nemű szülőt gondoz, akkor is érezheti úgy, hogy megsérti a másik privát szféráját. Emellett pedig a helyzet mélyen felkavarhatja, és sajnálhatja szertettét, aki úgy érzi, elvesztette a méltóságát azzal, hogy ilyen szintű ápolásra van szüksége.

    Megoldás: Hasznos lehet mindezek átbeszélése az érzelmi támogatást nyújtó családtagokkal, barátokkal vagy egy szakemberrel. Ne szégyellje az érzéseit! Amennyiben úgy érzi, a feladat túl nehéz az Ön számára, kérjen meg egy másik családtagot a beteg gondozására, vagy fogadjon fel egy gondozót.

    Reakciók, érzelmi kitörések

    Az inkontinencia kezelése lelkileg gyakran megviseli a beteget gondozó családtagot. Előfordulhat, hogy úgy érzi, a beteg inkontinencia epizódjainak célja kifejezetten az, hogy büntessen vele. Lehet, hogy dühösnek vagy türelmetlennek érzi magát, különösen, ha a segítségére nem a legjobb időpontban van szükség (pl. vacsorakészítés, alvás idején stb.). Emellett az inkontinencia termékek ára is aggodalomra adhat okot a gondozó vagy a beteg költségvetésében. Ráadásul, ha a beteg nem együttműködő, az további terhet róhat a gondozóval való kapcsolatára. Emellett a testnedvek vagy azok szaga egyeseknél undort, esetleg fizikai reakciókat is kiválthatnak.

    Megoldás: A kellemetlen érzések elfogadása jó kezdet. Ha úgy tesz, mintha ez az egész nem lenne nagy ügy az Ön számára, azzal csak tovább ront a helyzeten és a beteggel való kapcsolatán. Ne feledje, a beteg nem az Ön életét akarja nehezebbé tenni: nem tudja kontrollálni azt, ami vele történik! Számára is nehéz a helyzet. Kérjen segítséget személyesen, vagy online támogató csoporton keresztül hasonló tapasztalattal rendelkező baráttól, családtagtól, ápolótól vagy más egészségügyi szakembertől!

    Érzelmek, pszichés teher

    Előfordulhat, hogy dühös, vagy neheztel azért, mert ilyen helyzettel kell foglalkoznia. Az is lehet, hogy mindez túl sok az Ön számára. Néha egyszerűbbnek tűnik, ha nem tisztogatja le a beteget, ezzel azonban elhanyagolja őt, és különböző bőrbetegségeknek és fertőzéseknek (különösen húgyúti fertőzésnek) teszi ki.

    Megoldás: Az inkontinenciával és annak kezelésével kapcsolatos érzéseinek elismerése fontos lépés. Kérjen segítséget! A személyes vagy online támogató csoportok nem csak érzelmi támogatást nyújtanak, hanem kipróbált, bevált gyakorlati tanácsokkal is ellátják. Kérdezze őket a különböző termékekkel kapcsolatos tapasztalataikról, de orvosától, gyógyszerészétől is kérhet termékjavaslatokat! Olyan termékeket keressen, melyek megkönnyítik az Ön és a beteg életét is. Ma már léteznek például fehérneműként használható inkontinencia termékek, melyeket a beteg önállóan is kezelni tud, így nincs kiszolgáltatva másnak és az önbecsülése is megőrizhető. Kérje meg a családtagokat, hogy ők is segítsenek a beteg ellátásában, illetve fontolja meg egy gondozó alkalmazását. Nem kell, hogy mindent egyedül csináljon.

    Ez is érdekelheti Életmódtanácsok vizelet inkontinencia esetén

    Fizikai korlátok

    A nem megfelelő testalkat, a fizikai fogyatékosság, az életkor vagy valamilyen betegséghez köthető fizikai gyengeség mind megnehezíthetik az inkontinencia ellátását. Ha egy kisebb ember próbál egy sokkal nagyobbat kisegíteni az ágyból, az hátsérülés vagy egyéb izomsérülés kockázatával jár. Lehet, hogy fennáll az elesés kockázata, ha az éjszaka közepén ébred, hogy kisegítse hozzátartozóját a fürdőszobába. Emellett az alváshiány, mely az éjszakai ébredések miatt alakul ki, befolyásolhatja a mindennapjait, és azt, mennyire lesz képes a következő nap kihívásaival megbirkózni.

    Megoldás: Amennyiben a gondozott személynek valamilyen fizikai fogyatékossága van, mint például bénulás vagy gyengeség, mindenképpen tanulja meg egy terapeutától, hogyan emelje és segítse úgy, hogy ne sérüljön le a betegápolás során! Beszéljen az orvossal annak érdekében, hogy a gondozási terv egyaránt magába foglalja mindazt, amire a betegnek és amire Önnek van szüksége a megfelelő gondozás érdekében. Jó, ha ismeri a saját korlátait, és határokat szab arra az esetre, ha valami veszélyes lehet az Ön számára.

    Tervezés

    Bármilyen jellegű otthonról történő kimozdulás az inkontinens beteggel valamilyen mértékű előre tervezést jelent. A betegek és gondozóik gyakran válnak társadalmilag elszigeteltté, mert aggódnak, hogyan kezelhetik a betegséget az otthon biztonságából kimozdulva.

    Megoldás: Pakoljon tele egy-egy válltáskát mindennel, amire szüksége lehet: inkontinencia betét, törlőkendő, kesztyű, tiszta fehérnemű, és egyéb szükséges kellékek. Ne feledjen eltenni pár műanyag zacskót az esetlegesen szennyezett termékek tárolására. Tartsa az egyik táskát magánál, a másikat a kocsiban – arra az esetre, ha szükség lenne rá. Utazás közben mindig a családi vagy mozgássérült WC-t használja, ahova két ember is kényelmesen befér egyszerre. Ha vonaton, repülőn utazik, a WC-hez közeli ülőhelyet foglaljon. Mielőtt elindulnak, nézzenek utána, hol van lehetőség mellékhelyiség használatára – ezzel nagymértékben csökkenthető mindkettejük szorongása. Tartsanak gyakran WC szünetet, még abban az esetben is, ha szerette nem mondta, hogy szüksége van rá!

    Idő és erőforrások

    Az inkontinencia több szempontból is megnehezíti a gondozó munkáját. Az inkontinencia termék szivárgása, azok következetlen használata vagy a használat hiánya sokkal több szennyes ruhát és esetleges fürdőszobai tisztítást eredményez. További időt igényel, ha a szeretett személynek segítségre van szüksége a mosdásnál a vizelet inkontinencia baleset után. Minél több időt vesz igénybe a gondoskodás, annál türelmetlenebb, frusztráltabb lehet a beteggel. Ezek az érzések tovább erősödhetnek, ha a mosdatási igény az éjszaka során is jelentkezik, alváshiányt okozva a gondozónál.

    Az inkontinencia gondozásához szükséges idő növekedésével el kell rajta gondolkodni, hogy segítséget kér egy másik családtagtól vagy felvesz egy gondozót, esetleg megfontolja, hogy bentlakásos intézetbe adja a beteget. Emellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az inkontinencia termékek árát és a beszerzésükre fordított időt sem.

    Megoldás: Egy segítő személy alkalmazása sok terhet vesz le a gondozóról. Az inkontinencia termékek áráról, típusairól tájékozódjon az interneten. Ne habozzon megkérdezni hozzáértő ápolókat, nővéreket vagy orvosát a betege számára legalkalmasabb termékekrevonatkozó javaslataikról!

    Előfordulhat, hogy úgy dönt, mindkettejük számára a legjobb megoldás a bentlakásos elhelyezés, még akkor is, ha megígérte, sosem fogja a beteget ápoló otthonba helyezni. Ezáltal a gondozó ismét partner/felnőtt gyermek/ barát/ testvér lehet a beteg számára, nem pedig betegápoló. A szerető társból a gondozóvá válás bánatot, bűntudatot, depressziót okozhat, pedig a saját szükségleteink ellátása a legfontosabb, ha megfelelően szeretnénk valaki másról gondoskodni.

    Nincs egyedül

    Könnyebb lesz Önnek, mint gondozónak, és a beteg számára is, ha sikerül az inkontinencia gondozást a lehető legtermészetesebbé tenni. Végtére is egy nagyon gyakori állapotról van szó, mely a nők 25, a férfiak 15%-át érinti az élete során valamikor. Kérjen orvosi vizsgálatot annak megállapítására, hogy csökkenthető-e valamivel a vizelési kényszer, vagy nem olyan gyógyítható állapot okozza-e azt, mint egy húgyúti fertőzés vagy prosztata probléma. Kérdezze meg a beteg orvosát, hogy gyógyszeres kezeléssel vagy hólyag tréninggel milyen hatékonyan lehetne csökkenteni a panaszokat!

    Mindenekelőtt pedig keressen és kérjen segítséget a családtól, barátoktól vagy, ha lehetséges, egy fizetett ápolótól, hogy ne egyedül Önre háruljon a gondoskodás feladata.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; caregiver.org
    Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2018.11.05 13:01, Megjelenés: 2018.06.14 12:22
   • Cikkajánló

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Koronavírus-fertőzés

    Koronavírus-fertőzés

    F. Zs, fordító

    Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan kezelhető?

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Hogyan kezelhető a férfi vizelet inkontinencia?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.