• Lapos talpú lábbeli - Miért ártalmas az egészségre?

    Szerző: WEBBeteg

    Manapság divat a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett balerinacipő és a flipflop papucsok viselése. Ezek azonban gondokat okozhatnak.

    A lapos talpú lábbelik – hasonlóan a túl magas sarkúakhoz - komoly károkat okozhatnak egész napos viselet során. Ezekben – beleértve a cipőket, szandálokat, csizmákat és papucsokat is - ugyanis az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz.

    A flipflop pluszmunkának teszi ki a lábakat, ettől az állandó fokozott izomműködéstől pedig jelentős fájdalmak jelentkezhetnek, idővel pedig előláb-deformitás is kialakulhat. Strandon kiváló viselet a flipflop, mindennapos használatra azonban teljesen alkalmatlan.

    A talpon átívelő vastag kötőszöveti szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében ez a szalag a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat. E szalag betegségének, a plantaris fasciitisnek a legjellemzőbb tünete a reggel, talpra álláskor jelentkező sarokfájdalom, mely később mérséklődik, a talp mintegy bejáratódik, és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.

    Különösen tinédzsereknél fordul elő gyakran a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis a sarokcsont még nem teljesen kifejlett és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flipflopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú-hordás is hozzájárul.

    A lapos talpú lábbeli viselése talpi sarkantyú kialakulását is okozhatja. Ez a csontkinövés nyomás hatására alakul ki ott, ahol a csont(ok) dörzsöli(k) az izmo(ka)t és ezzel gyulladást, fájdalmat okoznak.

    Néhány hasznos tanács

    • Válasszon megfelelő lábbelit sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas sarok és a túl lapos talp is kerülendő.
    • Légáteresztő, természetes anyagból készült lábbelit viseljen, amely tartja a lábfejét és a bokáját.
    • Ha olykor mégis szeretne lapos talpút viselni, akkor hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők.
    • A mezítláb járás rendkívül egészséges, főként természetes talajon. Ez jót tesz az izmoknak, már kisgyermekkorban is, mikor a lábboltozat még kialakulóban van.
    • Végezzen lábtornát naponta többször!
    • Sportolás előtt mindig végezzen bemelegítést, a lábtornát is beleértve!
    • Lábbeli vásárlásakor legyen igényes. Különösen nagy figyelmet fordítson a gyermekek megfelelő lábbelijeinek kiválasztására, már a kisgyerek úgynevezett kezdő cipőjét - mikor járni tanul - is beleértve.
    • Ha úgy érzi, megterhelte a lábát, megduzzadt a bokája, sántikál, fájdalmai vannak, ne késlekedjen szakorvoshoz fordulni, hiszen minél hamarabb megkezdik a megfelelő terápiát, annál gyorsabb a gyógyulás, továbbá a panaszok hátterében betegségek is állhatnak, amelyeket feltétlenül kezelni kell.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.05.10 16:06, Megjelenés: 2018.04.20 11:15
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Mezítláb, zokniban vagy cipőben? Ez itt a kérdés

    A baba érkezése előtt a szülők értelemszerűen csak a lábacskák védelmére, a hidegtől óvva vásárolnak tipegő zoknit. Később, amikor feláll a csecsemő, a kapaszkodás mellett nagy biztonságérzetet ad számára, ha stabil lábakon áll, s nem csúszkál a zokniban vagy a tipegőben. Erre alkalmasak a csúszásgátló pontokkal ellátott modern zoknik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.