Lapos talpú lábbeli - Miért ártalmas az egészségre?

WEBBeteg
frissítve:

Manapság divat a teljesen lapos, sarok nélküli, úgynevezett balerinacipő és a flipflop papucsok viselése. Ezek azonban gondokat okozhatnak.

A lapos talpú lábbelik – hasonlóan a túl magas sarkúakhoz - komoly károkat okozhatnak egész napos viselet során. Ezekben – beleértve a cipőket, szandálokat, csizmákat és papucsokat is - ugyanis az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz.

A flipflop pluszmunkának teszi ki a lábakat, ettől az állandó fokozott izomműködéstől pedig jelentős fájdalmak jelentkezhetnek, idővel pedig előláb-deformitás is kialakulhat. Strandon kiváló viselet a flipflop, mindennapos használatra azonban teljesen alkalmatlan.

A talpon átívelő vastag kötőszöveti szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében ez a szalag a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat. E szalag betegségének, a plantaris fasciitisnek a legjellemzőbb tünete a reggel, talpra álláskor jelentkező sarokfájdalom, mely később mérséklődik, a talp mintegy bejáratódik, és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.

Különösen tinédzsereknél fordul elő gyakran a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis a sarokcsont még nem teljesen kifejlett és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flipflopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú-hordás is hozzájárul.

A lapos talpú lábbeli viselése talpi sarkantyú kialakulását is okozhatja. Ez a csontkinövés nyomás hatására alakul ki ott, ahol a csont(ok) dörzsöli(k) az izmo(ka)t és ezzel gyulladást, fájdalmat okoznak.

Néhány hasznos tanács

  • Válasszon megfelelő lábbelit sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas sarok és a túl lapos talp is kerülendő.
  • Légáteresztő, természetes anyagból készült lábbelit viseljen, amely tartja a lábfejét és a bokáját.
  • Ha olykor mégis szeretne lapos talpút viselni, akkor hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők.
  • A mezítláb járás rendkívül egészséges, főként természetes talajon. Ez jót tesz az izmoknak, már kisgyermekkorban is, mikor a lábboltozat még kialakulóban van.
  • Végezzen lábtornát naponta többször!
  • Sportolás előtt mindig végezzen bemelegítést, a lábtornát is beleértve!
  • Lábbeli vásárlásakor legyen igényes. Különösen nagy figyelmet fordítson a gyermekek megfelelő lábbelijeinek kiválasztására, már a kisgyerek úgynevezett kezdő cipőjét - mikor járni tanul - is beleértve.
  • Ha úgy érzi, megterhelte a lábát, megduzzadt a bokája, sántikál, fájdalmai vannak, ne késlekedjen szakorvoshoz fordulni, hiszen minél hamarabb megkezdik a megfelelő terápiát, annál gyorsabb a gyógyulás, továbbá a panaszok hátterében betegségek is állhatnak, amelyeket feltétlenül kezelni kell.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.