• Mi az a hidegallergia?

    Szerző: WEBBeteg

    A hidegallergia (hideg urticaria) a csalánkiütés egy speciális formája. A hidegallergia valójában nem allergia.

    A valódi allergiában szenvedők szervezetének immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. A valódi allergiában szenvedő személy tehát valamilyen anyagra immunológiailag túlérzékeny. A hidegallergia ezzel szemben a pszeudoallergiák közé tartozik, amelyeket valamilyen fizikai inger vált ki, például mechanikai nyomás, napfény vagy hő, hidegallergia esetében a hideg levegő, a víz, a hideg tárgyak, a fagylalt és egyéb hideg ételek és italok, vagy akár az elpárologtatott verejték és a testhőmérséklet. Egyénenként nagyon különbözhet, hogy pontosan milyen hideginger váltja ki a tüneteket.

    A hidegallergia tünetei

    A hidegre „allergiás” beteg szervezetében hideginger hatására hisztamin szabadul fel azon a helyen, ahol a hideg a bőrt éri, és perceken belül erősen viszkető - a csaláncsípés által okozotthoz hasonló - hólyagok jelennek meg (innen a csalánkiütés elnevezés is). A bőr kipirosodik, ég és gyakran hevesen viszket. A bőr alsó rétegében duzzadt csomók, úgynevezett angioödémák jelentkeznek, többnyire a kezet és az arcot érintik, de a száj, a nyelv és a torok, valamint a légutak többi része is megduzzadhat, ami légzési és nyelési nehézséget és fulladást is okozhat.

    Ha nagy bőrfelület van kitéve a hideg ingernek (pl. hideg vízben úszás), akkor nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami a vérrel egy percen belül a test egyéb területeire is eljut. Ennek következtében szapora szívverésvérnyomásesés, szúró fejfájás, légszomj és keringési elégtelenséganafilaxiás sokk jelentkezhet, amely potenciálisan halálos kimenetelű állapot.

    Ezt a cikket is olvassa el! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Forduljon orvoshoz!

    Ha az említett tüneteket észleli, feltétlenül forduljon orvoshoz! Nagyon fontos a tünetek háttérben álló okok kiderítése, egyrészt azért, mert más, súlyos és szintén kezelést igénylő betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, másrészt azért, hogy ha beigazolódik, hogy valóban hidegallergiáról van szó, azt megfelelően kezelni tudják és tenni tudjanak a súlyos reakciók megelőzése érdekében.

    Anafilaxiás sokk jelentkezése esetén azonnal mentőt kell hívni! Ha a szájüregben vagy légutakban alakul ki duzzanat, akkor is azonnal hívjon mentőt!

    Mit tehet a tünetek megjelenésének megelőzése érdekében?

    • Ha hidegallergiája ismert, mindig legyen Önnél szteroid- és antihisztamintartalmú gyógyszer annak érdekében, hogy elkerülje a hideg ételek és italok által okozott, potenciálisan életveszélyes duzzanatot a torokban.
    • A hidegben viseljen meleg, bőrbarát ruházatot, kesztyűt, sapkát, sálat és meleg lábbelit.
    • A hideg által veszélyeztetett testrészeket (arc, kéz) kenje be zsíros krémmel!
    • Lehetőleg kerülje a hideget (hideg víz, fém, kormánykerék stb.)!
    • Ha a tünetei gyorsan megszűnnek és csak nagyon enyhék, nem szükséges gyógyszert bevennie, azonban súlyos vagy tartós tünetek esetén a gyógyszeres terápia sokat segít, enyhít a szenvedésein.
    • Mindig tartson magánál antiallergén kenőcsöt, hogy vészhelyzetben gyorsan enyhíthesse vele a tüneteket!
    • Ha Ön hidegallergiás, ne ússzon hideg vízben és ne zuhanyozzon hideg vízben! A hidegallergia anafilaxiás sokkot okozhat, ami halálos is lehet!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült: 2018.01.26 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a teendő rovarcsípés-allergia esetén?

    Ismert allergia esetén azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte! A nem allergiás betegeknél a legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére, ám az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget!

    Fagyási sérülések és a kihűlés

    A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok, kezelés

    Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

    A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

    Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás-jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre.

    Miért lehet a hidegben megfázni?

    Ha nagyon fázunk vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.