A hirtelen vérnyomásesés időseknél halált is okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Holland kutatók szerint az ortosztatikus hipotónia (a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés) nevű állapot idős embereknél növeli a szívkoszorúér megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Az ortosztatikus hipotónia nem más, mint a hirtelen felálláskor keletkező nagymértékű vérnyomásesés, ami az agy véráramlásának csökkenéséhez, ezáltal pedig szédüléshez és ájuláshoz vezet.

Ilyenkor a vér egy jelentős része (kb.1 liter) a láb és az alsó testtájék vénáiba tolul, így a szívbe visszajutó vérmennyiség csökken, a vérnyomás leesik. Normális esetben erre a szervezet úgy reagál, hogy a szív erőteljesebben kezd el verni, az artériák pedig összehúzódnak, hogy növeljék a kiáramló vér mennyiségét. Abban az esetben, ha a vérnyomásváltozásra adott válasz nem elég gyors, ortosztatikus hipotóniáról beszélünk. Ez bármely életkorban előfordulhat, ám időskorban sokkal gyakoribb.

Bővebben Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia

Ötödével növeli a halálozási esélyt

Egy korábbi kutatásban Dr. Jacqueline C.M. Witteman és kollégái, a Rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Centrumának munkatársai 5064 esetet tanulmányoztak, melyben a résztvevők legalább 55 évesek voltak, közülük 901-nek volt ortosztatikus hipotóniája a vizsgálat kezdetekor. Az átlagosan hat éves követés során 668 esetben figyeltek meg szívkoszorúér megbetegedést, illetve 7.8 év elteltével 1835 vizsgált beteg halt meg.

Miután figyelembe vették az életkori és a nemi kockázati tényezőket, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ortosztatikus hipotónia mintegy 31 százalékkal növeli a szívkoszorúér megbetegedések arányát, 22 százalékkal pedig az elhalálozás esélyét.

A szív- és érrendszeri rizikófaktorok figyelembevétele után ezekben az arányszámokban gyenge csökkenés volt megfigyelhető, ám cukorbetegség megléte esetén a szívbetegség kialakulásának kockázata megduplázódott az ortosztatikus hipotóniában szenvedők körében.

Érdekes eredmény, hogy a vizsgálatban résztvevők körében a legfiatalabbak és legidősebbek esetében sokkal nagyobb volt a halálozási arány. Az orvosok szerint ez arra a következtetésre ad okot, hogy a fiatalabb korosztályban valószínűleg egy rejtőzködő, tünetmentes szívbetegség okozhatja az ortosztatikus hipotóniát.

A jövő egyik feladata, hogy további kutatások segítségével kiderítsék, vajon a betegség diagnosztizálása és kezelése segíthet-e a kardiovaszkuláris megbetegedések előrejelzésében.

Jó, ha tudjuk! Teendők ájulás esetén

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Reuters Health
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.