Debrecen a csontvelő-átültetés központja

Debreceni Egyetem
megjelent:

Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

A fejlesztésnek köszönhetően bővül az onkohematológiai ellátás lehetősége a Debreceni Egyetemen, ami mérföldkő az intézmény történetében - jelentette ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke a megújult Hematológiai Osztályán ünnepélyes átadóján február 12-én.

Példaértékű összefogás

A Belgyógyászati Klinika csontvelő-transzplantációs részlegén a korábbi öt helyett ezentúl kilenc steril kórteremben helyezhetik el betegeket. A fejlesztés részeként kialakítottak egy szubintenzív részt, felújították a régi kórtermeket, központi monitorrendszer segíti a betegellátást, és korszerű műszereket – egyebek mellett lélegeztetőgépet, röntgen-, illetve ultrahang-készüléket – is vásároltak.

A 2017 szeptemberében kezdődött és néhány hete befejezett, mintegy félmilliárd forintos beruházást saját forrásból valósította meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztálya.

Bács Zoltán kancellár példaértékűnek nevezte az intézmény részéről azt az összefogást, amely lehetővé tette a korszerűsítést.

A fejlesztés országos csontvelő-transzplantációs központtá teheti a Debreceni Egyetemet – hangsúlyozta Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette: Magyarországon 2010-ben még éves szinten kevesebb, mint 300 transzplantációt végeztek. 2017-ben már mintegy 400-at, ebből 101-et a Klinikai Központban, ami jól mutatja az intézmény szakmaiságát.

Bővebben A csontvelő-átültetésről részletesen

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.