H1N1 - Meglepő halálozási arányok

MTI
megjelent:

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) novemberi becslése szerint az országban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú H1N1-influenza vírusával. Lipsitch csoportja 7800 és 29 000 közé teszi a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, 200 ezren kerülnek kórházba.

A pandémiás influenza halálozási aránya nagyjából azonos a szezonális influenza halálozási arányával, és legtöbb esetben enyhe lefolyású - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói az eddigi egyik legmódszeresebb tanulmányban.

Az elemzést hétfőn tették közzé a PLoS Medicine (Public Library of Science) című internetes tudományos portálon.

A feldolgozott számok két olyan amerikai város - Milwaukee és New York - adatbázisából származtak, ahol a H1N1 járvány kitörésének kezdetétől pontosan regisztrálták az eseteket.

Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jutott egy halál - írta Marc Lipsitch, a Harvard munkatársa. A becslések szerint a H1N1-páciensek 1,44 százaléka került kórházba, 0,24 százaléka szorult intenzív kezelésre, 0,48 ezreléke halt meg.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást. A betegség megelőzése és kezelése

A vírus mutálódásával súlyosabb lehet a járvány

Arra azonban nincs garancia, hogy a vírus mutálódásával nem lesz súlyosabb a járvány - tették hozzá a kutatók. A halálozási arány még ennél is jóval kisebb lehet, ha az elemzésnél más módszert alkalmaznak a becslésre.

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

A H1N1-vírussal megfertőzöttek teljes számát ugyanis nem lehet pontosan megállapítani, mert gyakran olyan enyhe tünetekkel jár, hogy nem fordulnak vele orvoshoz az emberek. A New York-i adatokból a másik számítási metódus 0,7 tízezrelékes halálozási arányt eredményezett, ami azt jelenti, hogy mintegy 14 ezer fertőzésre jut egy haláleset.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) novemberi becslése szerint az országban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú H1N1-influenza vírusával.

Lipsitch csoportja 7800 és 29 000 közé teszi a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, 200 ezren kerülnek kórházba.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.