Túlélni a H1N1-et, babával a pocakban

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A terhesség az egyszerű influenzával és azok komplikációival szemben is nagyobb kockázatot jelent az anyára. Különösen így van ez a H1N1 vírust illetően. Az alábbiakban a kismamákat leggyakrabban foglalkoztató kérdéseket szedtük össze.

Biztonságos a H1N1 elleni vakcina a terhes nőkre?

A terhes nőkre vonatkozó előírás szerint a H1N1 vakcina ugyanazzal az eljárással készül majd, mint a szezonális influenzáé, mely már bizonyítottan biztonságos és ajánlott a kismamáknak. Ez utóbbit már több millió terhes nő megkapta, és semmilyen káros hatását nem tapasztalták sem az anyán, sem a magzaton.

Kell-e H1N1 vagy szezonális influenza elleni oltást kapnom?

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

A sűrű kézmosás, az otthoni higiénés eszközök használata, a mszk és a családtagok elkülönítése is meglepően hatásos a légúti fertőzések megelőzésében - állítja egy tanulmány.

A szakemberek javasolják a kismamáknak a szezonális influenza elleni védőoltást már most, és a H1N1 elleni oltást is, amint az kapható lesz. Azoknál a terhes nőknél ugyanis, akik bármiféle influenzát elkapnak, sokkal nagyobb a komoly komplikáció és a kórházi kezelés szükségességének kockázata.

Mindez teljesen független attól, éppen a terhesség melyik szakaszéban jár. Természetesen az lenne az ideális, ha az oltást már a tervezett terhesség előtt megkapná, hiszen már az első trimeszterben is nagyon beteg lehet, ha elkapja az influenzát, és az immunrendszer is sokkal érzékenyebb a gyermekvárás idején.

Mi a különbség a szezonális influenzaoltás és a H1n1 vakcina között?

A szezonális influenzaoltást minden évben az adott domináns vírusfajta ellen készítik el. A H1N1 vírus elleni oltás hatásmechanizmusa hasonló a szezonális influenzáéhoz.

A terhesség alatt beadott oltás nyújt-e védelmet a babának?

A kismama szervezete nagyon jól továbbítja a babának az antitesteket. Többek között ezért is ajánlják a kismamák beoltását. Korábbi influenza ellenes oltások tapasztalata szerint az oltás sokat segít a fertőzés ellen a baba életének első hónapjaiban.

Biztonságos beoltatni magam a szoptatás alatt? A babámat is be kell oltatnom?

A jelenlegi álláspont szerint a hat hónapnál idősebb gyermekek beoltása javasolt. Az ennél fiatalabb csecsemőknek nem ajánlják a vakcinát. Szoptatással az anya adhat át antitesteket a babának, ráadásul a szoptató anyuka beoltásával csökken annak kockázata, hogy ha esetleg elkapja a vírust, azt továbbadja a babának.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.