• Kotroczóné Antal Teréz: Láttam vastüdőben élő embert

    Szerző: WEBBeteg

    Sokat hallani arról, hogy – elsősorban az angolszász országokban – ismét megjelentek olyan betegségek az oltásellenes mozgalom terjedésének eredményeképp, amelyeket már szinte eltűntnek hittünk. Kevesebbet hallani azonban arról, hogy hazánkban mi a helyzet. Kotroczóné Antal Terézt, Békés megyei vezető védőnőt kérdeztük a védőoltások hazai helyzetéről.

    Ön szerint minek köszönhető az oltásellenesség terjedése?

    Az oltásellenesség terjedésében egyes internetes oldalaknak óriási szerepe van, ugyanis a veszélyekről és a bizonyítékokról szóló fals információk megzavarják a gyermeküket féltő szülőket. Sokszor már az is elég, ha egy védőoltást ellenző szülő átadja a látásmódját, ezzel máris nehezíti a meggyőzést. A fals információkat senki nem vállalja arccal és számon kérhető módon, ami nehezíti a korrekt, pontos és hiteles tájékoztatást. Előfordul sajnos olyan is, amikor csak a büntetés ténye józanítja ki a szülőket. (Magyarországon a kötelező oltások be nem adását a törvény bünteti - A szerk.)

    Hirdetés

    Milyen gyakran találkoznak olyan esettel, hogy a félelmek miatt nem akarja egy szülő beadatni a kötelező védőoltást gyermekének?

    Munkám során ritkán találkozom olyan szülővel, aki nem szeretné beadatni gyermekének a védőoltást, vagy több hónap késéssel tenne eleget oltási kötelezettségének. Szerintem ezek a számok azért alacsonyak, mert kevés mellékhatással és szövődménnyel találkoznak. A kötelező védőoltásokkal szemben elfogadóbbak a családok, az elutasítás főleg az ajánlott védőoltásokkal szemben fogalmazódik meg. Ez a térítésmentesen adható oltásokra is jellemző.

    Azonban egyre több családnál találkozom olyan szülői véleménnyel, amelyek azt vallják, hogy érdemes az oltás időpontját tolni az immunrendszer éretlensége miatt. Ez egy téves filozófia, hiszen nem az erős, jól védekező immunrendszert kell támogatni, hanem a még gyenge, kialakulóban lévő szervezetet a betegségek leküzdése érdekében.

    A védőoltást ellenzők száma nő, de személyes beszélgetésekkel, a problémáikra adott konkrét válaszokkal meggyőzhetők. Ezek a szülők több tájékoztatást és időt igényelnek, de kedvezően befolyásolhatók. Az oltást teljesen elutasítók (ún. természetesen élők) száma drasztikusan nem emelkedik, azonban ők azok, akik leginkább veszélyeztetik a gyermekük egészségét.

    Miben nyilvánul ez meg? Milyen kockázatai lehetnek annak, ha valaki nem oltatja be a gyermekét?

    Ha az átoltottság alacsonnyá válik, akkor potenciálisan megnő azon betegségeknek az előfordulása, amelyek ellen a kötelező védőoltásokkal immunizáljuk a gyermekeinket. Ennek eredményeként olyan betegségek térhetnek vissza, amik jó átoltottság esetén nem jelentenek veszélyt. Az utóbbi időben találkoztam egy pertussis-os beteggel. Szerencsére nem fertőződött meg más a családban, mert a környezete átoltott volt, azonban szomorú, ha egy-egy eset is előfordul, hiszen megelőzhető lenne.

    Mit szokott mondani az oltásellenes szülőknek, mivel tud érvelni? Előfordult már, hogy hatott az érve és sikerült megváltoztatni valakinek a véleményét?

    Őszintén elmondom a szülőnek, hogy az esély nagyon csekély a mellékhatásra, mégis számolni kell vele, ez azonban nem kérdőjelezi meg a védőoltás szükségességét. Ha nem kapja meg a gyermek a kötelező védőoltást, akkor sokkal nagyobb veszélynek van kitéve nemcsak ő, hanem a környezete is.

    Hivatkozok ilyenkor a jogszabályi kötelezettségre, közösség érdekeire, valamint a gyermek egészséghez való jogára, és gyakran elmondom a betegség kórtörténetét és az átvészelése mellett fellépő szövődményeket. Több alkalommal elmeséltem már, hogy még főiskolás koromban láttam vastüdőben „élő” embert, aki a járványos gyermekbénulás miatt került oda.

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal. Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban>>

    Milyen gyakori, hogy súlyos mellékhatás lép fel? Tud Ön olyan jogi esetről, ahol valóban a védőoltás okozta a szövődményeket és a bíróság helyt adott a keresetnek?

    Általában bőrpír vagy gyenge hőemelkedés jelentkezik az oltások után. Sajnos előfordul olyan, amikor egyes tünetek, betegségek kialakulásáért az oltásokat okolják, azonban szakmailag semmi összefüggés nincs azok kialakulása és a vakcinázás között. Munkám során egy esettel találkoztam, amikor a védőoltás utáni 11. napra cukorbetegséget diagnosztizáltak egy nagylánynál. Természetesen kivizsgálják ezen esetek kapcsán az oltóanyag tárolásának, szállításának és beadásának körülményeit, a fellépő szövődmény kialakulásának az oltással való kapcsolatát. Ok-okozati összefüggést a védőoltás és a betegség kialakulása között nem igazoltak a szakorvosi vizsgálatok, de a szülő félelme olyan nagy, hogy a realitást nem tudja elfogadni, és inkább további veszélynek teszi ki a gyermekét azzal, hogy a védőoltásokat azóta is elutasítja. A fennálló per még nem zárult le, folyamatban van, de olyan esetről nem tudok, amikor a bíróság helyt adott a keresetnek.

    Ön beoltatta a saját gyermekeit?

    Természetesen! Volt, amit beadattam a választható oltások közül is, hiszen számos súlyos kimenetelű fertőzéstől óvhatjuk meg ezzel gyermekeinket (pl.: agyhártyagyulladás, hepatitis, kullancs encephalitis). Az influenza elleni oltást is fontosnak tartom, főleg ha sokat utazik valaki járvány idején.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2015.06.03 20:01, Megjelenés: 2015.06.03 20:01
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Milyen oltásokra van szükség terhesség előtt?

    A gyermekvállalást tervező nőknek idejében gondolniuk kell a védőoltásokra! A terhesség alatt bizonyos oltóanyagok már nem adhatók be. Egyetlen kivétel az antitesteket tartalmazó passzív védőoltások és az influenza elleni védőoltás.

    A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Magyarországon az oltási szabályozás - szerencsére - elég szigorú, ám Európa más országaiban és világszerte lazábbak az előírások, ezért ha utazunk, nem árt felkészülni és bizonyos előkészületeket megtenni, valamint ottlétünkkor elővigyázatosnak lenni.

    Oltásellenesség: veszélyes vizeken

    Világszerte egyre ijesztőbb méreteket ölt bizonyos - korábban már legyőzöttnek vélt - fertőző betegségek terjedése. Az oltásellenes mozgalmak lassan, de biztosan végzik aknamunkájukat.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Abortált magzat, higany, formaldehid, alumínium. Az oltásellenesek szerint ezek mind (egyszerre vagy külön-külön) megtalálhatók a vakcinák összetevői között, melyek önmagukban is mérgezőek. Nézzük is akkor.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA