Szívzörej - szívbetegség gyermekeknél

Szerző: Vanderlich Egészségcentrum

Gyermekek orvosi vizsgálata során megdöbbenve hallhatja a szülő a felé elhangzó kérdést: Mondták már, tud róla, hogy szívzöreje van gyermekének? A láz, a köhögés, a mandulagyulladás, a hányás és sok egyéb tünet mind eltörpülnek a félelem mellett, mely beköltözik a szülők szívébe: lehet, hogy szívbeteg?

Eddig miért nem hallották? Hogy tud akkor annyit futni, mozogni? Mit kellett volna korábban észrevennem? Hogy lehetne biztosat tudni?

A megoldás: Gyermek-kardiológiai szakvizsgálat

A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. Az egészséges szív 4 üregből: 2 pitvarból és 2 kamrából áll. A pitvarok és kamrák, a kamrák és az őket elhagyó nagyerek (főverőér, tüdőverőér) áramlásait összehangolt működésű billentyűk irányítják, a 2 pitvart és 2 kamrát sövények választják el egymástól. A szív tökéletes szerkezete és működése szükséges a szervezet vérellátásának, a szervek működésének biztosításához.

A szív fejlődése a magzati élet első heteiben zajlik, és a várandósság során ultrahanggal vizsgálható.

A születéssel nagy változásoknak lehetünk szemtanúi. Az első sírással, az első légvétellel a tüdők megtelnek levegővel, és a baba lélegezni kezd. A köldökzsinór átvágását követően pedig az újszülött keringését már az anyai szív segítsége nélkül a baba szívének kell biztosítania.

A magzati (légzés nélküli) életben a tüdő véráramlása is szegényes, a keringés nagyrészt elkerüli a tüdőereket terelő erek, szíven belüli összeköttetések révén. A légzés megindulásával a születést követően a keringésnek is változnia, alkalmazkodnia kell az ÉLET-hez.

Normális esetben ezt végig sem gondoljuk, problémamentesen alkalmazkodik a kicsi a külvilághoz. Szívfejlődési rendellenesség esetén azonban a „magára hagyott beteg szív” nem tudja ellátni jól a feladatát és különböző tünetekkel jelzi ezt.

1000 újszülött közül 8-10 gyermeknél lehet számítani veleszületett szívbetegségre, a tünetek jelentkezési ideje, súlyossága, jellege függ a betegség típusától. Vannak sürgős, szívműtét nélkül az élettel összeegyeztethetetlen betegségek, és vannak akár spontán rendeződő állapotok is.

Ezek a szív üregeit, billentyűit, nagyereit, izomzatát, sövényét, működését, szív ritmusát egyaránt érinthetik, akár kombinált formában is. A kóros állapotok leggyakoribb tünetei közé tartozik az orvosi vizsgálat során észlelhető szívzörej.

Egyéb, akár később jelentkező tünetek lehetnek:

Ezek a zörejek jellemzően hangosak, hosszabban hallhatók a szívhangok között a szívciklus különböző szakaszaiban, helyzetváltoztatással sem halkulnak. Fontosak, mert figyelemfelhívások a szív részéről, lehetőséget teremtve a szívbetegség felismerésére, gyógyítására.

Minél inkább újszülöttkorban, csecsemőkorban észleljük a szívzörejt, és a társuló egyéb tüneteket, annál inkább kell szívbetegségre gondolnunk.

Ártalmatlan szívzörejt azonban ennél sokkal gyakrabban: a gyermekek 50-60 százalékban hallhatunk a gyermekkor során. Ilyenkor a jó állapotú, jól terhelhető, tünetmentes gyermekeknél a szívzörej hátterében kóros szervi eltérés nem igazolható.

Oka lehet:

Minden olyan tényező, amely megnöveli a szíven átáramló vér mennyiségét, vagy a vér áramlási sebességét szívzörej kialakulásához vezethet. A szívbillentyűk, szívet elhagyó nagyerek relatíve szűknek bizonyulhatnak ezekben a helyzetekben és itt ennek megfelelően gyorsult, akár örvénylő áramlás alakul ki, vagyis szívzörej keletkezik.

Szívzörej észlelése esetén kardiológiai szakvizsgálattal a zörej eredete, oka tisztázható, a teendők megítélhetők. Ártalmatlan szívzörej esetén szívbetegségről nem beszélhetünk, életmódbeli korlátozás, életmódváltás, fizikai aktivitás korlátozása nem szükséges, sportolhat a gyermek. A szülőket pedig nyugalom töltheti el: nem szívbeteg a gyermekem, tudunk a szívzörejről.

(Dr. Reiter Éva, Csecsemő- és gyermekkardiológus főorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon...

Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri...

Mennyit aludjanak a szívbetegek?

A szívbetegségen átesett betegeknek hetente kétszer intenzíven mozogniuk kell, megfelelő légzésszám-emelkedés eléréséig (állapotfüggő, hogy ez...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Szívbetegség és sportolás

A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre...

Diabétesz és szívbetegség

Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt...

A szívfejlődési...

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1...

Röviden a szív- és érrendszeri...

Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.