A saját biológiáját kutatja az amerikai professzor

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is sokat fejlődnek addig - nyilatkozta Michael Snyder genetikus professzor.

A WEBBeteg.hu portálnak korábban nyilatkozó dr. Boldogkői Zsolt ajánlott figyelmünkbe egy nagyon izgalmas interjút a Stanford Egyetem Genomika és Személyre szabott Gyógyászat Központjának igazgatójával, a modern genetika egyik vezéralakjával. Az interjút Boldogkői Zsolt és munkatársa, Tombácz Dóra készítették. Michael Snyder professzor nevéhez fűződik a személyre szabott gyógyászat integratív megközelítése.

A személyre szabott gyógyászat a modern orvostudomány kulcsszava. Az egyén molekuláris biológiájának megértése alapvető változást fog hozni a gyógyításban. Nemcsak az egy gén által okozott problémákat tudjuk majd kimutatni, hanem képesek leszünk megjósolni az ennél jóval bonyolultabb biológiai hátterű, ún. komplex betegségek kialakulását is, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az Alzheimer-kór, a depresszió és a cukorbetegség.

Michael Snyder professzorSnyderome: egy önálló tudományterületet neveztek el róla

Egyedül a DNS-ből biztos, hogy nem leszünk képesek száz százalékban megjósolni a komplex betegségeket. Mindenképpen szükséges lesz egyéb biokémiai és környezeti paramétereket is mérni a DNS-szekvencia megállapítása mellett. Különösen, amikor beteg az ember, mert ezt össze tudjuk hasonlítani az egészséges állapottal. Így megállapítható, hogy milyen biokémiai utak aktívak, amikor egészségesek vagyunk, és melyek „romlanak el” a különféle betegségek során. Ha megértjük e változások biológia hátterét, akkor sokkal jobb esélyünk lesz a betegségek kezelésére – nyilatkozta a professzor, aki a saját DNS-ét is vizsgálata, és felfedte, hogy 2-es típusú cukorbetegségre hajlamos.

Amikor kiderült a dolog, először fogalmam sem volt, hogy mit kellene tennem. Cukorbetegség nem fordult elő a családomban. Amikor azonban egy csúnya vírusfertőzéskor a vércukorszintem magasra szökött, elhatároztam, hogy gyökeresen megváltoztatom az életmódomat: étrendet váltottam és tréningezni kezdtem – mesélte Michael Snyder.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.