A saját biológiáját kutatja az amerikai professzor

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is sokat fejlődnek addig - nyilatkozta Michael Snyder genetikus professzor.

A WEBBeteg.hu portálnak korábban nyilatkozó dr. Boldogkői Zsolt ajánlott figyelmünkbe egy nagyon izgalmas interjút a Stanford Egyetem Genomika és Személyre szabott Gyógyászat Központjának igazgatójával, a modern genetika egyik vezéralakjával. Az interjút Boldogkői Zsolt és munkatársa, Tombácz Dóra készítették. Michael Snyder professzor nevéhez fűződik a személyre szabott gyógyászat integratív megközelítése.

A személyre szabott gyógyászat a modern orvostudomány kulcsszava. Az egyén molekuláris biológiájának megértése alapvető változást fog hozni a gyógyításban. Nemcsak az egy gén által okozott problémákat tudjuk majd kimutatni, hanem képesek leszünk megjósolni az ennél jóval bonyolultabb biológiai hátterű, ún. komplex betegségek kialakulását is, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az Alzheimer-kór, a depresszió és a cukorbetegség.

Michael Snyder professzorSnyderome: egy önálló tudományterületet neveztek el róla

Egyedül a DNS-ből biztos, hogy nem leszünk képesek száz százalékban megjósolni a komplex betegségeket. Mindenképpen szükséges lesz egyéb biokémiai és környezeti paramétereket is mérni a DNS-szekvencia megállapítása mellett. Különösen, amikor beteg az ember, mert ezt össze tudjuk hasonlítani az egészséges állapottal. Így megállapítható, hogy milyen biokémiai utak aktívak, amikor egészségesek vagyunk, és melyek „romlanak el” a különféle betegségek során. Ha megértjük e változások biológia hátterét, akkor sokkal jobb esélyünk lesz a betegségek kezelésére – nyilatkozta a professzor, aki a saját DNS-ét is vizsgálata, és felfedte, hogy 2-es típusú cukorbetegségre hajlamos.

Amikor kiderült a dolog, először fogalmam sem volt, hogy mit kellene tennem. Cukorbetegség nem fordult elő a családomban. Amikor azonban egy csúnya vírusfertőzéskor a vércukorszintem magasra szökött, elhatároztam, hogy gyökeresen megváltoztatom az életmódomat: étrendet váltottam és tréningezni kezdtem – mesélte Michael Snyder.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Mi a mikrokimérizmus?

A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a...

Xanthomák - Helyi koleszterin...

A xanthomák (xantómák) helyi koleszterin-, illetve zsírlerakódások a szervekben. Leggyakrabban a bőr érintett, ahol vörös, sárga vagy sárgásbarna...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.